Skocz do zawartości
freezoneQ

Zasilacz ... Tracer 400w

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Jest to mój pierwszy post na tym forum ( mam nadzieje że nie ostatni ) a teraz do rzeczy:

Ok. rok temu całkiem za free dostałem zasilacz Tracer 400W tak wiem... zaraz napiszecie że to bomba... lub coś w tym stylu, wiem ze to nie jest zasilacz tylko nosi taką nazwę i że ma swoje max 300W. Zasilacz chodzi już ponad rok, niczym mnie nie zaskakuje i nie zaskakiwał, nawet Athlon 3000+ 1800mhz dał się podkręcić 1800 @ 2400 SuperPI 16mb -> Done! i podczas grania był stabilny ale dalsza część mojego zestawu być może na to pozwalała :

Płyta główna Gigabyte GA-m55plus-s3g Geforce 6100 (terminator :D )

Procek - w\w

Ram - GoodRam 512mb 533 mhz

Dysk - 2 letni Samsung 80GB 7200obr\min

Dvd - Lg modelu niestety nie podam

Zasilacz - w\w

Dalej chyba nie ma potrzeby wymieniania.

Za ok 2 tygodnie mam zamiar zamówić Galaxy Geforce 7900GS i sie bardzo bardzo martwię o zasilacz.

Nie mam kasy na Tagana lub czegoś "markowego" na razie ten Tracer służy mi dobrze... na razie... zobaczymy co dalej.

Pracowała u mnie karta Geforce 6600GT podkręcona 25%OC razem z w\w taktowaniem procka. Napięcie mierzyłem miernikiem max skok podczas uruchamiania sie gry to było 0.02v więc niewiele ( na linii 12v natomiast na linii 5v żadnego skoku nie było).

Mam zamiar po odbiorze karty odłączyć wszelkie wiatraki z obudowy bo temperatury w normie (nawet bez wiatraków) katody, etc...

Czy zasilacz wytrzyma? Z tego co mi wiadomo pobór prądu G7900GS wynosi 45W ale mogę sie mylić więc jeśli tak jest prosze mnie poprawić.

Czekam na wasze mam nadzieje sensowne odp.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 - nie wiem po co do tak słabego procka tak silna karta (no i 512 ram bedzie tu zdecydowanie wąskim gardłem)

Po 2 - istnieje duza szansa, ze zasilacz sobie jednak nie poradzi. Nie potrzebujesz tagana, delta 350W z allegro spokojnie wystarczy (67 zl z przesyłką).

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elo, nie masz kasy na lepszy zasilacz to kup sobie delte 400w z allegro. narazie wszystko smiga ok, nic nie musi sie wydarzyc ale lepiej kupic zasilacz za 60 zl niz potem plakac ze po skoku napiecia w sieci sprzet poszedl sie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem 512mb dla wysokich rozdzielczości to niewypał ale na początek wystarczy. Zasilacz zamówiłbym z chęcią ale co raz mam jakiś wydatek (nie chodzi o sprzęt komputerowy) odłożyłem sobie pieniądze na karte i postanowiłem to potraktować tak jak by jako inwestycję przyszłościową czyli karta pochodzi u mnie ze 2 latka a w tym czasie zdążę zmienić prcka. Obserwowałem ostatnio zestaw:

Amd Athlon 64 Venice 3500+ do tego płyta Gigabyte modelu nie pamiętam 512mb RAM OEM + Geforce 7900gs od Palita, wszystko pracowało na zasilaczu 350W Modecom i pracuje już tak ponad rok, jest to komputer sąsiada który mieszka w tym samym budynku wielorodzinnym co ja i tak bywają tu skoki napięcia to nieuniknione chyba ale jeszcze nigdy nie wyłączył mu sie komputer podczas skoku napięcia, telewizor, pralka itp... wyłączają się zawsze ale to oczywiste... Dużo czytałem na temat spalonych zasilaczy nawet na tym forum i Tracer wymieniany jest raz na 50 przypadków spalenia bo w tej branży króluje oczywiście Codegen. Miałem jedno no może 2 zwarcia na tym zasilaczu za każdym razem sie wyłączał, nic nie straciłem.

Czym różni się Delta od Tracera? Wytrzymałością? A co do cen Tracer jest droższy chyba dlatego bo ma napis... TRACER i każdy pomyśli ze to jest super zasilacz ponieważ jest fajnie pomalowany itp... nie niestety to tandeta. Czekam na scharakteryzowanie Delty. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na scharakteryzowanie Delty. pozdrawiam

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=225544 Prosze.

(W sumie nie lepiej zamiast tego 7900gs <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 8600gt sonic+?)

Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(W sumie nie lepiej zamiast tego 7900gs <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 8600gt sonic+?)

Myślałem nad 8600GT ale każdy model do 400zł nie dorównuje 7900gs tak więc jestem już zdecydowany.

Co do Delty 400W bym brał na pewno tylko że nigdy tego sprzętu nie miałem w rękach i boje sie troche o ten wiatraczek 80mm, dodatkowo chciałbym spytać czy będzie sie nadawał do mojej płyty głównej, na aukcjach niby powypisywano wszystkie wtyczki ale nadal mam obawy, wole zapytać ludzi z doświadczeniem ;]

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy lekko podkręcić 8600GT, nawet najtańszego Palita, i już dogania a i momentami przegania 7900GS.

Sporo osób ma te zasilacze, nie sprawiają jakichś większych problemów. Pasować do twojej płyty będzie bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro znalazłem tylko 3 użytkowników co posiadają te zasilacze na sprzedaż i niestety bardzo sie boje jak patrze na negatywy typu "towaru nie dostarczono" lub "towar nie zgodny z zamówieniem" jest ich bardzo mało ale zawsze podobne. Czy mi sie wydaje czy z tyłu zasilacza widze 2 diody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo sie boje jak patrze na negatywy typu "towaru nie dostarczono" lub "towar nie zgodny z zamówieniem" jest ich bardzo mało ale zawsze podobne.

pamietaj, ze jak sie boisz zakupić zasilator za 50zł przy 1000 komentarzy pozytywnych i kilku negatywnych, to połóż sie w trumnie bo niebezpieczeństwo czyha za każdym rogiem

tak, z tyłu sa dwie diody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup od allegrowicza Zubrzycki, dużo osób od niego kupowało i nie miało problemów. Poza tym problem zamówić za pobraniem?? Tego czy są nowe, czy używane nikt do końca nie wie. Sprzedawca twierdzi ze nowe, chociaż na niektórych widać slady używania. Nie przeszkadza im to jednak w dobrym działaniu.

Nie wiem czego się człowieku boisz...

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi