Zak_PL Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 (edytowane) Witam to moj pierwszy temat na forum wiec z gory przepraszam za wszystkie wpadki . Temat ten zalozylem jeszcze na innym forum ale moje watpliwosci nie sa jeszcze do konca rozwiane :wink: . Mam zamiar kupic ktoras z tych kart w tytule, ale glownie chodzi mi o polaczenie komputera z telewizorem LCD Samsunga 32` za pomoca kabla DVI/HDMI. Chcialbym osiagnac jak najlepsza jakosc obrazu i dowiedziec sie ktora z tych kart umozliwi mi wiecej sposobow konfiguracji i bedzie odpowiedniejsza po podlaczeniu do tego LCD. Bede glownie ogladal na nim filmy w wysokiej rozdzielczosci 720 i 1080i - po upscalowaniu do tej rozdzielczosci bo moj TV obsluguje natywna rozdzialke 1360x768 i normalne filmy divix. Obecnie mam Radeona x550 Palit 128MB:-) i nawet niezle sobie radzi przy rozdzialce 720p ale przy wyzszej juz nie wyrabia:-) Wiem ze radeony maja dobrze dopracowane sterowniki jesli chodzi o podlaczenie do telewizora LCD mozna wybierac rozne rozdzialki jakie maja byc wyswietlane ustawic swoja wlasna i wybrac taka dzieki ktorej ekran na telewizorze bedzie wyswietlany na calej jego szerokosci i dlugosci, nie bedzie nigdzie wyjezdzal i nie bedzie poucinany, a jednoczesnie na komputerze bedzie mozna pracowac bo na nim bedzie ustawiony normalnie pulpit. Mam na ten cel okolo 500zl. Jesli chodzi o gry to bede tez czasami gral ale tylko w nowe pozycje, komputer sluzy mi glownie do ogladania filmow, przegladania internetu, muzyka itp. I nie wiem wlasnie ktora z tych kart wybrac palit obsluguje juz directa 10 i pixel shader 4, uzywam Windowsa Vista Home Premium - to moze miec jakies znaczenie bo radeon tego nie obsluguje??? Palit jest 100zl tanszy i nie wiem czy warto jest doplacac te ponad 100zl do radeona i jak co to wybrac wersje z 256mb czy 512mb? Z radeonami mialem stycznosc i wiem ze mozna w nich wiele skonfigurowac jesli chodzi o obsluge TV LCD u geforcow nie wiem jak jest. Aha i jeszcze jedno co jest lepsze: PureVideo HD czy Avivo ??? Konfiguracja mojego kompa, moze sie wam do czegos przyda :wink: : 1. Procek Core2Duo 6300 podkrecony do 3.0ghz 2. 2 GB ramu ddr2 800mhz g.skill 3. Plyta Asus P5b Deluxe 4 dysk 160GB 16MB cache 7200 I po odpowiedziach na tamtym forum bylem juz praktycznie zdecydowany na radka 19560pro 512mb, ale od jednego z uzytkownikow na tamtym forum dostalem linki do testow kart - gdzie sprawdzane byly pod katem wydajnosci w dekodowaniu materialu HD przy uzyciu technologii UVD, chodzi o karty: radeon 2400xt, radeon 2600pro, radeon 2600xt. W tych testach lepsza technologia okazalo sie UVD od PureVideo HD geforcow. Radeony w mniejszym stopniu obciazaly procesor - 7% przy 20% geforcow i mialy lepsza jakosc obrazu i ogolnie ta technologia okazala sie lepsza.Ponadto karty ATI/AMD, pozwole sobie zacytowac: "maja zintegrowany kodek dźwiękowy, dzięki czemu dostaniemy sygnał DD 5.1 zabezpieczony HDCP dla video i audio wyprowadzony poprzez złącze DVI i specjalną przejściówkę HDMI prosto do telewizora czy monitora (wymóg dla certyfikatu Windows Vista Premium Logo). Szczegolnie zastanawiam sie nad radeonem 2600xt i pro 512mb, co sadzicie o tej karcie. I jak oprocz podlaczenia do tv LCD sprawuje sie w grach w konfrontacji z 1950 pro 512mb?? Czy technologia Unified Video Decoder jest dostepna w radeonie 1950 pro, bo chyba raczej nie? Wiem ze troche sie rozpisalem i zadalem duzo pytan, ale mam nadzieje ze mi pomozecie :) Edytowane 28 Września 2007 przez Zak_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 za 300 zł masz Radeona HD2600PRO DDR3 :) podkręcisz na takty XT i jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 za 340 masz palita 8600gt. podkręcisz i jest jeszcze bardziej OK ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 vote for 2600pro lepiej nadaje sie do filmow itd dodatkowo ewentualne roznice w wydajnosci względem 8600gt nie zrobią różnicy w graniu od czasu do czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zak_PL Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Wielkie dzieki za odzew a czy moglibyscie mi podac jakis konkretny model karty znajdujacy sie obecnie na allegro, nie chodzi o to ze nie chce mi sie szukac, ale jest duzo roznego rodzaju kart i jeszcze sie troche w tym gubie rozego rodzaju pamieci,rozne taktowania,rozni wydawcy XT, Pro itd., dlatego prosze o linka. A co sadzicie o tym radeonie 1950pro 512mb z tym chlodzeniem Powercooler, rozumiem ze jest on najwydajniejszy z tych wszystkich kart ktore tutaj wymienilem jesli chodzi o gry, ale nie posiada UVD tylko Avivo? nie ma directa 10 i pixel shader 4 ale to chyba jest najmniej wazne. Ciekaw tez jestem jednej rzeczy czy brak directa 10 ma jakis wplyw na szybkosc dzialania karty w srodowisku windows Vista Home Premium bo na takim pracuje, nie chodzi mi o gry??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Wielkie dzieki za odzew a czy moglibyscie mi podac jakis konkretny model karty znajdujacy sie obecnie na allegro, nie chodzi o to ze nie chce mi sie szukac, ale jest duzo roznego rodzaju kart i jeszcze sie troche w tym gubie rozego rodzaju pamieci,rozne taktowania,rozni wydawcy XT, Pro itd., dlatego prosze o linka. A co sadzicie o tym radeonie 1950pro 512mb z tym chlodzeniem Powercooler, rozumiem ze jest on najwydajniejszy z tych wszystkich kart ktore tutaj wymienilem jesli chodzi o gry, ale nie posiada UVD tylko Avivo? nie ma directa 10 i pixel shader 4 ale to chyba jest najmniej wazne. Ciekaw tez jestem jednej rzeczy czy brak directa 10 ma jakis wplyw na szybkosc dzialania karty w srodowisku windows Vista Home Premium bo na takim pracuje, nie chodzi mi o gry??? http://allegro.pl/item249618154_sapphire_a..._128bit_tv.html http://allegro.pl/item249836399_palit_hd26..._1400_pcie.html X1950PRO jest OK, w sumie lepszy od 8600GT do gier, ale nie widzę sensu, żeby dopłacać do niego ;) A brak DX10 raczej nie będzie zauważalny w Viście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...