Skocz do zawartości
Zak_PL

Palit Geforce 8600gt Sonic 256mb Ddr3 Czy Radeon X1950pro, A Może Radeon Hd 2600xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to moj pierwszy temat na forum wiec z gory przepraszam za wszystkie wpadki . Temat ten zalozylem jeszcze na innym forum ale moje watpliwosci nie sa jeszcze do konca rozwiane :wink: .

Mam zamiar kupic ktoras z tych kart w tytule, ale glownie chodzi mi o polaczenie komputera z telewizorem LCD Samsunga 32` za pomoca kabla DVI/HDMI. Chcialbym osiagnac jak najlepsza jakosc obrazu i dowiedziec sie ktora z tych kart umozliwi mi wiecej sposobow konfiguracji i bedzie odpowiedniejsza po podlaczeniu do tego LCD. Bede glownie ogladal na nim filmy w wysokiej rozdzielczosci 720 i 1080i - po upscalowaniu do tej rozdzielczosci bo moj TV obsluguje natywna rozdzialke 1360x768 i normalne filmy divix. Obecnie mam Radeona x550 Palit 128MB:-) i nawet niezle sobie radzi przy rozdzialce 720p ale przy wyzszej juz nie wyrabia:-) Wiem ze radeony maja dobrze dopracowane sterowniki jesli chodzi o podlaczenie do telewizora LCD mozna wybierac rozne rozdzialki jakie maja byc wyswietlane ustawic swoja wlasna i wybrac taka dzieki ktorej ekran na telewizorze bedzie wyswietlany na calej jego szerokosci i dlugosci, nie bedzie nigdzie wyjezdzal i nie bedzie poucinany, a jednoczesnie na komputerze bedzie mozna pracowac bo na nim bedzie ustawiony normalnie pulpit.

Mam na ten cel okolo 500zl. Jesli chodzi o gry to bede tez czasami gral ale tylko w nowe pozycje, komputer sluzy mi glownie do ogladania filmow, przegladania internetu, muzyka itp.

I nie wiem wlasnie ktora z tych kart wybrac palit obsluguje juz directa 10 i pixel shader 4, uzywam Windowsa Vista Home Premium - to moze miec jakies znaczenie bo radeon tego nie obsluguje??? Palit jest 100zl tanszy i nie wiem czy warto jest doplacac te ponad 100zl do radeona i jak co to wybrac wersje z 256mb czy 512mb? Z radeonami mialem stycznosc i wiem ze mozna w nich wiele skonfigurowac jesli chodzi o obsluge TV LCD u geforcow nie wiem jak jest.

Aha i jeszcze jedno co jest lepsze: PureVideo HD czy Avivo ???

Konfiguracja mojego kompa, moze sie wam do czegos przyda :wink: :

1. Procek Core2Duo 6300 podkrecony do 3.0ghz

2. 2 GB ramu ddr2 800mhz g.skill

3. Plyta Asus P5b Deluxe

4 dysk 160GB 16MB cache 7200

I po odpowiedziach na tamtym forum bylem juz praktycznie zdecydowany na radka 19560pro 512mb, ale od jednego z uzytkownikow na tamtym forum dostalem linki do testow kart - gdzie sprawdzane byly pod katem wydajnosci w dekodowaniu materialu HD przy uzyciu technologii UVD, chodzi o karty: radeon 2400xt, radeon 2600pro, radeon 2600xt. W tych testach lepsza technologia okazalo sie UVD od PureVideo HD geforcow. Radeony w mniejszym stopniu obciazaly procesor - 7% przy 20% geforcow i mialy lepsza jakosc obrazu i ogolnie ta technologia okazala sie lepsza.Ponadto karty ATI/AMD, pozwole sobie zacytowac: "maja zintegrowany kodek dźwiękowy, dzięki czemu dostaniemy sygnał DD 5.1 zabezpieczony HDCP dla video i audio wyprowadzony poprzez złącze DVI i specjalną przejściówkę HDMI prosto do telewizora czy monitora (wymóg dla certyfikatu Windows Vista Premium Logo).

Szczegolnie zastanawiam sie nad radeonem 2600xt i pro 512mb, co sadzicie o tej karcie. I jak oprocz podlaczenia do tv LCD sprawuje sie w grach w konfrontacji z 1950 pro 512mb?? Czy technologia Unified Video Decoder jest dostepna w radeonie 1950 pro, bo chyba raczej nie?

Wiem ze troche sie rozpisalem i zadalem duzo pytan, ale mam nadzieje ze mi pomozecie :)

Edytowane przez Zak_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za odzew a czy moglibyscie mi podac jakis konkretny model karty znajdujacy sie obecnie na allegro, nie chodzi o to ze nie chce mi sie szukac, ale jest duzo roznego rodzaju kart i jeszcze sie troche w tym gubie rozego rodzaju pamieci,rozne taktowania,rozni wydawcy XT, Pro itd., dlatego prosze o linka.

A co sadzicie o tym radeonie 1950pro 512mb z tym chlodzeniem Powercooler, rozumiem ze jest on najwydajniejszy z tych wszystkich kart ktore tutaj wymienilem jesli chodzi o gry, ale nie posiada UVD tylko Avivo? nie ma directa 10 i pixel shader 4 ale to chyba jest najmniej wazne.

Ciekaw tez jestem jednej rzeczy czy brak directa 10 ma jakis wplyw na szybkosc dzialania karty w srodowisku windows Vista Home Premium bo na takim pracuje, nie chodzi mi o gry???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za odzew a czy moglibyscie mi podac jakis konkretny model karty znajdujacy sie obecnie na allegro, nie chodzi o to ze nie chce mi sie szukac, ale jest duzo roznego rodzaju kart i jeszcze sie troche w tym gubie rozego rodzaju pamieci,rozne taktowania,rozni wydawcy XT, Pro itd., dlatego prosze o linka.

A co sadzicie o tym radeonie 1950pro 512mb z tym chlodzeniem Powercooler, rozumiem ze jest on najwydajniejszy z tych wszystkich kart ktore tutaj wymienilem jesli chodzi o gry, ale nie posiada UVD tylko Avivo? nie ma directa 10 i pixel shader 4 ale to chyba jest najmniej wazne.

Ciekaw tez jestem jednej rzeczy czy brak directa 10 ma jakis wplyw na szybkosc dzialania karty w srodowisku windows Vista Home Premium bo na takim pracuje, nie chodzi mi o gry???

http://allegro.pl/item249618154_sapphire_a..._128bit_tv.html

http://allegro.pl/item249836399_palit_hd26..._1400_pcie.html

X1950PRO jest OK, w sumie lepszy od 8600GT do gier, ale nie widzę sensu, żeby dopłacać do niego ;)

A brak DX10 raczej nie będzie zauważalny w Viście

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi