Skocz do zawartości
Avitr

Podkręcalność Ddr2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie, trochę "ogólne" pytanie n/t podkręcalności pamięci DDR2. Załóżmy że mamy standardowe pamięci 667, które w SPD mają wpisane parametry 667@5-5-5, 533@4-4-4 i 400@3-3-3 (czyli typowe Kingmaxy, Twinmosy czy Goodramy z segmentu low-end). I teraz zaczynamy je podkręcać zaczynając kolejno od każdej SPD-owej częstotliwości, ale BEZ ZMIANY timingów i napięcia. Pytanie brzmi, czy jest (w praktyce) jakaś zasada, że jeśli w 533 podkreci się o np. 15% (czyli do ok. 615MHz), to w pozostałych trybach tez się o podobny procent podkręci ? Czy może jest tak, że np. przy 533/4/4/4 podkręci się o 15%, przy 667/5/5/5 o 20%, a przy 400/3/3/3 o 5% ?

Generalnie chodzi mi o to dla którego trybu, ten "%" jest najwyższy

I teraz druga część pytania - parametry j/w, ale z napięciem podciągniętym do 2V (ale timingi wciąż "by SPD"). Czy wpływa to na w/w wzajemne relacje procentowe ?

Mam nadzieję, że nie za bardzo niezrozumiale zagmatwałem pytanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Wszystko zalezy od zastosowanych kosci i szczescia ;) Niektore lubia niskie timmingi i malo mhz, inne wysokie timmingi i duzo MHz ;) A jeszcze inne dzialaja przy niskich timmingach i duzej ilosci MHz.

Ogolnie GoodRAMY i Kingstony pc667 Krecily sie dosc dobrze. Okolo 950MHz na cl5 przy ~2.2v. Jak jest teraz to nie wiem bo nie mam czasu siedziec i czytac ;)

Ogolnie do krecenia musisz sprawdzic wszystkie warianty i zobaczyc co ci najbardziej pasuje. Nie ma reguly na jakim CL pamieci beda sie najlepiej krecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi