Skocz do zawartości
lukasp

Zakup Nowych - Dobrych Pamięci...

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję przed dylematem zakupu dobrych kostek DDR2 2GB (2x1GB) minimum 800MHz...

Obecnie jestem w posiadaniu Patriotów LLK 800MHz CL4. Pamięci przy ustawieniach 4-4-4-12 i 2.2V bez problemu działają na 800MHz. Problem pojawia sie gdy zaczynam kręcić, producent deklaruje ze pamięci powinny chodzić stabilnie na 5-5-5-15 2.3V 1000MHz, lecz niestety po 8 godzinnym teście Memtestem przy tej konfiguracji sypia bledami az milo. Z tego tez powodu pamiątki idą do zwrotu i czeka mnie zakup nowych.

Nie chciał bym sie drugi raz naciąć na bubel. Dlatego tez chciałbym by był to przemyślany i konkretny zakup.

Czytałem sporo o A-Datch (A-DATA EXTREME PLUS 2x1GB 800MHz CL4-4-4-12), tylko z tego co czytałem jest loteria trafienie na dobre kostki - Micron D9GMH

Pamiątki dostępne np. na tej aukcji KLIK!

Może ktoś wie , zna sprawdzone źródło gdzie te kostki są na podanych Micronach?

Druga opcja są DDR2 2x1024MB PC-800 OCZ Reaper EB EPP CL4

Może macie tez swoje sprawdzone typy, czekam na konkretne i sprawdzone sugestie.

MOBO: Asus P5K-E/WiFi (VRAM max 2,50V)

CPU: C2D E6550 FSB1333

Maks budżet na kostki to 400zł

Z góry dzięki

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.znak.pl/index.php?cid=305&s...24900Goo+Pro+C5

i temat do zamknięcia :P

Mam te AA EE- radiatorków nie mogłem ściągnąć nawet po podgrzaniu suszarką więc nie wiem czy d9.

jedynie podważyć mocno to by zeszły- mocno klej trzyma ale wtedy mógłby ślad zostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chwilowo się wstrzymam.

W sklepie w którym kupowałem (Apollo) , zgodzili mi sie je od ręki wymienić na takie które bedą bezproblemowo działać na deklarowanych ustawieniach.

Co do GoodRAM'ow czytalem ze sa OK.

Niestety mam jakis taki wewnetrzny opor do "marki" GoodRAM... ktora kojarzy mi sie z calkowitym low-endem... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem jeszcze cos takiego, Mushkin HP2-6400 996533 (2x1024MB)

Wedlug danych z tej strony http://ramlist.ath.cx/ddr2/ pamiatki prezentuja sie bardzo ladnie i sa na Micronach D9G

PC2-6400 HP2

991533 / 996533

4.0-5-4-11 @ 2.1 ~ 2.2V

Micron D9GMH (B6-3) Brainpower PCB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chwilowo się wstrzymam.

W sklepie w którym kupowałem (Apollo) , zgodzili mi sie je od ręki wymienić na takie które bedą bezproblemowo działać na deklarowanych ustawieniach.

Co do GoodRAM'ow czytalem ze sa OK.

Niestety mam jakis taki wewnetrzny opor do "marki" GoodRAM... ktora kojarzy mi sie z calkowitym low-endem... :?

Nie patrz tak bo przegapisz to co najlepsze.. kiedys dyski Samsung padaki totalne.. teraz najlepsze z najcichszych dyskow :) kiedys pentium padaka, teraz najlepsze procki, msi robila padackie mobasy teraz neo2-fr wymiata. Gdybysmy patrzyli na przeszlosc to bysmy nie uzywali tych swietnych komponentow :) kazdy ma swoje 5 minut, a my z nich bierzemy to co najlepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. A wiec moj problem z Patriotami zakonczyl sie dosc pozytywnie. Dzis z rana otrzymalem Pamiatki, nowy komplet 800 LLK, przetestetowane i wybrane z calego grona, mialy chodzic stabilnie @1000MHz 5-5-5-15 2,3V....

Okazuje sie ze kostki potafia duzo wiecej, na chwile obecna max @1170 5-5-5-15 2,3V przez cztery godzinki katowal je Memtest, 0 bledow. SuperPI 32M takze bez zajakniecia.

Zobaczymy co jeszcze potrafia i jestem ciekaw na jakich kostakach mi sie trafily...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi