Consi Pit Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) Witam serdecznie ! W zasobach forum jest wiele informacji n/t oc 7600 w Hell 80 - mam jednak pytanie do osób które wykonały oc w swoim Hell - czy wszystko funkcjonuje stabilnie po kilku miesiącach ?, czy w ogóle opłaca się kręcić / utrata gwarancji !/ ? . Sam noszę się z zamiarem podkręcenia i chciałbym i boję się - proszę o poradę . 2007-10-22 - można uzyskać do 15 % przyrostu wydajności w 3Dm 03 i 05 przy ustawieniu zegarów z 350/350 na 380/420 . Temperatura do 5 stopni w górę , system stabilny /3godziny testów i gier / . Z gwarancją mogą być problemy / przed kręceniem coolbitsem trzeba się w zasadzie zrzec ... / . Myślę że podkręcenie zegarów do ustawień wykrytych przez coolbits jest w miarę bezpieczne . Na razie karta chodzi ok we wszystkim w co gram /Gothic 3 , Oblivion , Bioshock / . Jak zacznie brakować wydajności to nie zawacham się jej podkręcić do w/w ustawień a może i trochę mocniej .... 2007-11-16 Zegarki 480 rdzeń 420 pamięć - 3dmark03-9386 ptk , 3dmark05- 4095 ptk . Ok 25% przyrostu wydajności w stosunku do standardowych ustawień 350/350 . Temperatury na podkładce zalmama do 45 stopni w stresie /Gothic 3/po kilku godzinach grania . Jak na razie żadnych negatywów . Edytowane 16 Listopada 2007 przez Consi Pit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Consi Pit Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Więc jak widać poniżej podkręciłem tą kartę i działa , ale ponieważ można powiedzieć że nie zjadłem jeszcze zębów na ołwerklokingu to mam pytanie do doświadczonych w tym zakresie kolegów - wiadomo że lapek to lapek i jak padnie grafa to jest lekka kiszka - dlatego prosze o poradę i odpowiedź na pytanie jak bardzo skraca się żywotność takiej podkręconej karty ? Mam nadzieję na nieco większy odzew niż poprzednio , dlategoteż zrobię coś czego z reguły nie robię i z góry podziękuję za zainteresowanie i ew. poradę . pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Więc jak widać poniżej podkręciłem tą kartę i działa , ale ponieważ można powiedzieć że nie zjadłem jeszcze zębów na ołwerklokingu to mam pytanie do doświadczonych w tym zakresie kolegów - wiadomo że lapek to lapek i jak padnie grafa to jest lekka kiszka - dlatego prosze o poradę i odpowiedź na pytanie jak bardzo skraca się żywotność takiej podkręconej karty ? Mam nadzieję na nieco większy odzew niż poprzednio , dlategoteż zrobię coś czego z reguły nie robię i z góry podziękuję za zainteresowanie i ew. poradę . pozdr Zakładając że karta działa stabilnie i do tego nie pracuje w zbyt wysokich temperaturach to zanim padnie twój laptop będzie miał już trzeciego właściciela :wink: Jeżeli masz możliwość dostępu do karty to zobaczy czy pamięci są chłodzone. Jeżeli nie to zobacz czy nie istnieje możliwość założenia czegoś co by mogło odprowadzać trochę ciepła. Chodzi o to, że nie możesz sprawdzić ich temperatury a niestety ciężko jest oszacować o ile się ona podniesie. Pozdrawiam PS: Te 45* to temperatura rdzenia karty? Jeżeli tak to jest niska i nie powinieneś się obawiać przegrzania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Consi Pit Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 PS: Te 45* to temperatura rdzenia karty? Jeżeli tak to jest niska i nie powinieneś się obawiać przegrzania.Jest to temperatura odczytywana ze sterowników nVidia Forceware 94,24 Czyli spoko loko lusis ponto ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Jest to temperatura odczytywana ze sterowników nVidia Forceware 94,24 Czyli spoko loko lusis ponto ? Tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Consi Pit Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Thx ! Mam jeszcze pytanie co jak zmienię stery ? Muszę podkręcać od początku , czy mogę założyć iż bezpieczne OC przy tamtych sterownikach będzie również ok na nowych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) Thx ! Mam jeszcze pytanie co jak zmienię stery ? Muszę podkręcać od początku , czy mogę założyć iż bezpieczne OC przy tamtych sterownikach będzie również ok na nowych ? Po zmianie sterów możesz ustawić poprzednie zegary. Jak wystąpią przekłamania w obrazie to będziesz musiał obniżyć trochę taktowanie aż artefekty znikną. Pamiętaj że jak już podkręcasz to musisz robić to ostrożnie i z głową. Zobacz na wszelki wypadek jak chłodzone są pamięci tej karty. Temperaturę rdzenia karty można łatwo sprawdzić i jak już wcześniej napisałem jest ona dość niska. Z pamięciami jest trochę gorzej. Pozdrawiam PS: Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za wynikłe z podkręcania uszkodzenia. :wink: Edytowane 22 Listopada 2007 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...