Skocz do zawartości
Consi Pit

Hell 80 Po Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !

W zasobach forum jest wiele informacji n/t oc 7600 w Hell 80 - mam jednak pytanie do osób które wykonały oc w swoim Hell - czy wszystko funkcjonuje stabilnie po kilku miesiącach ?, czy w ogóle opłaca się kręcić / utrata gwarancji !/ ? . Sam noszę się z zamiarem podkręcenia i chciałbym i boję się - proszę o poradę .

2007-10-22 - można uzyskać do 15 % przyrostu wydajności w 3Dm 03 i 05 przy ustawieniu zegarów z 350/350 na 380/420 . Temperatura do 5 stopni w górę , system stabilny /3godziny testów i gier / . Z gwarancją mogą być problemy / przed kręceniem coolbitsem trzeba się w zasadzie zrzec ... / .

Myślę że podkręcenie zegarów do ustawień wykrytych przez coolbits jest w miarę bezpieczne . Na razie karta chodzi ok we wszystkim w co gram /Gothic 3 , Oblivion , Bioshock / . Jak zacznie brakować wydajności to nie zawacham się jej podkręcić do w/w ustawień a może i trochę mocniej ....

2007-11-16

Zegarki 480 rdzeń 420 pamięć - 3dmark03-9386 ptk , 3dmark05- 4095 ptk . Ok 25% przyrostu wydajności w stosunku do standardowych ustawień 350/350 . Temperatury na podkładce zalmama do 45 stopni w stresie /Gothic 3/po kilku godzinach grania . Jak na razie żadnych negatywów .

Edytowane przez Consi Pit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jak widać poniżej podkręciłem tą kartę i działa , ale ponieważ można powiedzieć że nie zjadłem jeszcze zębów na ołwerklokingu to mam pytanie do doświadczonych w tym zakresie kolegów - wiadomo że lapek to lapek i jak padnie grafa to jest lekka kiszka - dlatego prosze o poradę i odpowiedź na pytanie jak bardzo skraca się żywotność takiej podkręconej karty ?

Mam nadzieję na nieco większy odzew niż poprzednio , dlategoteż zrobię coś czego z reguły nie robię i z góry podziękuję za zainteresowanie i ew. poradę .

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jak widać poniżej podkręciłem tą kartę i działa , ale ponieważ można powiedzieć że nie zjadłem jeszcze zębów na ołwerklokingu to mam pytanie do doświadczonych w tym zakresie kolegów - wiadomo że lapek to lapek i jak padnie grafa to jest lekka kiszka - dlatego prosze o poradę i odpowiedź na pytanie jak bardzo skraca się żywotność takiej podkręconej karty ?

Mam nadzieję na nieco większy odzew niż poprzednio , dlategoteż zrobię coś czego z reguły nie robię i z góry podziękuję za zainteresowanie i ew. poradę .

pozdr

Zakładając że karta działa stabilnie i do tego nie pracuje w zbyt wysokich temperaturach to zanim padnie twój laptop będzie miał już trzeciego właściciela :wink:

Jeżeli masz możliwość dostępu do karty to zobaczy czy pamięci są chłodzone. Jeżeli nie to zobacz czy nie istnieje możliwość założenia czegoś co by mogło odprowadzać trochę ciepła. Chodzi o to, że nie możesz sprawdzić ich temperatury a niestety ciężko jest oszacować o ile się ona podniesie.

Pozdrawiam

PS: Te 45* to temperatura rdzenia karty? Jeżeli tak to jest niska i nie powinieneś się obawiać przegrzania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thx ! Mam jeszcze pytanie co jak zmienię stery ? Muszę podkręcać od początku , czy mogę założyć iż bezpieczne OC przy tamtych sterownikach będzie również ok na nowych ?

Po zmianie sterów możesz ustawić poprzednie zegary. Jak wystąpią przekłamania w obrazie to będziesz musiał obniżyć trochę taktowanie aż artefekty znikną.

Pamiętaj że jak już podkręcasz to musisz robić to ostrożnie i z głową. Zobacz na wszelki wypadek jak chłodzone są pamięci tej karty. Temperaturę rdzenia karty można łatwo sprawdzić i jak już wcześniej napisałem jest ona dość niska. Z pamięciami jest trochę gorzej.

Pozdrawiam

PS: Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za wynikłe z podkręcania uszkodzenia. :wink:

Edytowane przez AK-105

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi