ShDe Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Ojciec ostatniio zastanawial sie jakto z tym jest. Mial do 2001r uprawnienia BON (bez ograniczen napiecia), chcial teraz odnowic albo takie same, albo jakies z ograniczeniem wiekszym niz 1kV. Orientuje sie ktos z was jak wyglada teraz sprawa z odnowieniem, ile taka przyjemnosc kosztuje, czy trzba isc na jakis kurs(jak tak to na jaki i ile on kosztuje) gdzie trzeba sie zglosic aby odnowic te uprawnienia itd... Bede bardzo wdzieczny za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Minęło kilka godzin od Twojego tematu i nic sie nie dzieje, myślę że tu Ci nikt nie pomoże w uprawieniach elektrycznych, poszukaj w necie forum elektryczne czy coś podobnego http://www.google.pl/search?hl=pl&q=el...+Google&lr= http://www.myzlab.pl/forum/viewforum.php?f=3 itp. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luisam Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Trzeba sie skontaktować z najblizszym oddziałem SEP. Tam sie dowiesz gdzie i kiedy organizowane są egzaminy na uprawnienia, nie musi przechodzić żadnych kursów, egzamin nie jest drogi, cos ok. 100zł, teraz dokładnie nie wiem bo sam zdawałem pare lat temu, płaciłem coś ok. 80 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 (edytowane) luisam Domniemam że jesteś elektrykiem, a zatem zadam Ci jedno pytanie czy można gdzieś kupić wyłącznik z czujnikiem ruchu krzyżowy na klatkę schodową (na trzy kable) pracujący równolegle. Czemu pytam ?? Żona chciała wprowadzić modernizację na klatce schodowej domu i kupiła (bez mojej wiedzy) tego typu czujniki tylko że z wejściami na dwa kable i co za tym idzie po podłączaniu nie spełniają swojego zadania czyli w jednym miejscu klatki włączają światło natomiast piętro wyżej już nie. Kilka godzin szukałem rozwiązania i nie znalazłem, będę wdzięczny za podpowiedz czego mam szukać gdzie kupić i jak zamontować o ile ich montaż nie różni się znacząco od zwykłych kontaktów krzyżowych :D Te włączniki kupiła moja Pani http://www.hurtownia.win.pl/sklep/product_...dd1bea7e5e2ef66 Edytowane 5 Października 2007 przez Dziuby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luisam Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 --> Dziuby "Niestety" elektrykiem jestem tylko z wykształcenia, mam uprawnienia, ale nie pracuje i nigdy nie pracowałem w zawodzie i ja raczej Ci w tym problemie nie pomogę. Ale poprosiłem o pomoc znajomego, chce on żebyś narysował schemat jak masz to wszystko połączone (niby sprawa jest prosta ale jednak woli rysunek), wtedy by mógł Ci w tym pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Bardzo się ciesze, czekam na podpowiedz, Jeśli chodzi o te przełączniki to sprawa wygląda tak Na klatce schodowej są tylko dwa czyli na górze i na dole, w każdej puszce wystają trzy kable, jak sie nie mylę to chyba są dwa fazowe i jeden grund, fazowe przełączają się w zależności od układu kontaktu klatkowego, ponieważ same czujniki sa dosyć drogie nie chcę ich zniszczyć oczywiście jak je kupię (te nowe krzyżowe). Moja wiedza na temat elektyki waha się na poziomie podstawowym dlatego pytam. Fajnie by było jakby twój znajomy podał gdzie można kupić takie czujniki, bo internet nie oddaje pełnego zaopatrzenia sklepów typu castorama czy inne molochy. Pozdro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Dziuby, mysle ze sam odpowiedziales sobie na pytanie :D, przeciez w castormie jes wszystko :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2007 Egzaminy owe zdaje się przed "komisjami kwalifikacyjnymi". Są one w oddziałach SEP, niekiedy przy NOT'ach. Najlepiej zadzwoń do oddziałau URE i tam zapytaj o komisje kwalifikacyjne dla elektryków. Co do problemu Dziuby to nie spotkałem się z takimi wyłącznikami. Musiałbyś kupić dwa zwykłe czujniki ruchu i podpiąć je równolegle. Jeśli były by takie wyłącznniki krzyżowe to musiały by działać w taki sposób, żę jeden by załaczał swiatło a drugi gasił (tak mamy z krzyżowymi wyłącznikami). Czujniki ruchu włączają swiatło na określony czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...