Skocz do zawartości
dankam

Gigabyte Ga-k8-nsc-939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno przebudowałem sobie PC. Mam płytę główną GA-K8NSC-939 oraz procesor AMD X2 3800+. Wszystko chodziło ok. Procesor był przetaktowany o 20%. Wykrywany jako X2 4600+. Zakupiłem sobie grafikę Palit 7600GT i postanowiłem sobie wgrać najnowszy bios (FCool płyty głównej. Najciekawsze jest to, że przed zmianą biosu wszystko było ok. Zrobiłem test w 3DMark 2005 (miałem prawie 5998 punktów). Następnie za pomocą programu Gigabyte BIOS chciałem zaktualizować bios. Po aktualizacji wyskoczył mi napis w tym programie: "incorrect part number". Sprawdzałem wcześniej laminat płyty głównej i nie pomyliłem się. A najlepsze, że bios który był wcześniej (wgrany przez poprzedniego właściciela) jest wykrywany jako GA-K8-NS-939 a nie jako GA-K8-NSC-939. Nie próbowałem aktualizować biosu z poziomu DOS, bo nie mam FDD w komputerze. Zrobiłem test w 3DMark 2005 i się załamałem: 2000 punktów, poza tym nie mogę przetaktować procesora w biosie i jest ustawiony z domyślnymi parametrami (czyli jako 3800+). Może ktoś pomóc?

Moi drodzy zwróćcie uwagę na to, że:

1)kupiłem płytę na Allegro (jest jeszcze na gwarancji)

2)płyta ma oznaczenia K8 NSC-939 - czyli jest to chipset nForce 3 250GB

3)bios mam z płyty K8 NS-939 - czyli z płyty o chipsecie nForce 3

Jak widać są to dwa różne chipsety. Zaznaczam, że wszystko chodzi prawidłowo.

Ja chciałem wgrać bios prawidłowy i nie potrafię tego zrobić.

Zaopatrzyłem się w stację FDD, próbowałem wykonać aktualizację i dalej nie można - niby nieprawidłowy plik z biosem.

W programie (at)Bios firmy Gigabyte są dodatkowe opcje, których nie zaznaczyłem i nie ruszam bo nie wiem do czego są. Być może to coś pomoże, ale nie chcę sytuacji, w której jedynym rozwiązaniem będzie przeprogramowanie kości - tu może być problem bo kość biosu jest wlutowana w płytę a nie jest na podstawce.

Jeżeli chodzi o te opcje to jest to:

-Clear DMI Data Pool

-Clear PnP Data Pool (tu chyba chodzi o zapamiętanie ustawień zainstalowanych urządzeń).

Ludzie na forach różnie piszą - jedni zaznacz obie opcje, inni aby zaznaczyć tylko jedną, ale generalnie nie wiem jaki to będzie miało wpływ na aktualizację biosu.

Proszę o pomoc.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po prostu uruchom program flasciach!ący bios z odpowiednimi parametrami, sprawiającymi iż nie wyświetlą sie komunikaty o nieprawidłowości pliku aktualizacyjnego.

Wszystko fajnie, tylko gdybym wiedział jak to zrobić, wówczas nie otwierałbym nowego tematu na forum. Gdybyś jaśniej napisał zapewne by mi to pomogło.

"...odpowiednie parametry..." - niewiele mi to mówi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi