Magic_LbN Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 (edytowane) Mam jakąś zwykłą, słabo chłodzoną obudowę Codegen, a ze komputer nie ma lekko to jest to spory problem :/ Kasy na inną obudowę nie ma i raczej nie będzie wiec chciałem wstawić w niej wentylator wyciągający powietrze... Z tyłu miejsca na jako taki wentyl nie ma, są tylko otwory umożliwiające cyrkulacje powietrza... :| Najgoręcej jest w okolicy chipsetu + pamięci + HDD (wszystko blisko siebie). Myślałem żeby wstawić wentyl (8-12cm - jakiej wielkości?) na boku obudowy na wysokości tych części, albo ewentualnie na górze, - czy to będzie dobre rozwiązanie?? Dodam że inne coolery są na CPU (fabryczny intel), grafie (Pentagram jakiś) i jeden w zasilaczu (nie za duży i raczej słaby) EDIT: nowy problem :( opis w ostatnim poście... Edytowane 15 Października 2007 przez Magic_LbN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Najskuteczniej będzie na górze, wyciągający z obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 kup sobie wiekszy, co za tym idze mniejsze obroty i cisza, i najlepiej by bylo kupic dwa... jedne na przód na dole umiescic a drugi z tylu pod zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 Jeżeli nie masz miejsca ma wentylator, na górze, dole, z boku to, Możesz też zamontować wentylator w środku obudowy, np. nawiewając na pamięci czy inne podzespoły, w ten sposób uzyskujesz małe podciśnienie powodujące wymuszony wywiew ciepłego powietrza (np. za dyskiem twardym) a co za tym idzie podciśnienie które powoduje zasysanie zimnego powietrza, można to nazwać efektem wachlarza (sam taką nazwę wymyśliłem). Nie jest to super rozwiązanie ale daje widoczny efekt obniżenia temperatury w środku obudowy. Najlepiej jak zorganizujesz sobię jakiś termometr i po eksperymentujesz gdzie go zamontować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 (edytowane) @Kwaz! Autor posta pisze przecież wyraźnie, że nie ma z tyłu miejsca na wentyl więc przeczytaj zanim poradzisz :mur: @Dziuby Twoje teorie mnie zabiły, "efekt wachlarza" i podciśnienie wytwarzane przez wentylator w środku budy co spowoduje napływ świeżego zimnego powietrza :lol2: Edytowane 8 Października 2007 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magic_LbN Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 w takim razie zrobie na górze ten wentyl. a tak btw to okazało się że z przodu mam miejsce na wentyl 92mm, ALE jaki jest sens robienia wentylatora tam jeśli przód obudowy to jest dość gruba plastikowa płyta i nie ma żadnego otworu w niej?? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 Najpiekniej by bylo gdybys pocykal zdjecia budy - bo otwor z tylu lekko mi niepasuje... Co do przodu - gdybys zdjal przod pewnie by sie okazalo ze przy tej 92mm bylby niezly ciag z samej podlogi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 @Kwaz! Autor posta pisze przecież wyraźnie, że nie ma z tyłu miejsca na wentyl więc przeczytaj zanim poradzisz :mur: @Dziuby Twoje teorie mnie zabiły, "efekt wachlarza" i podciśnienie wytwarzane przez wentylator w środku budy co spowoduje napływ świeżego zimnego powietrza :lol2: Hehe :lol2: ale jest ot wyjście z sytuacji, tak mi przyszło na myśl :D , ważne żeby chłodziło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 wentylator to nie sprężarka nie wytworzy nadciśnienia/podciśnienia :) może jedynie spiętrzyć powietrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 nawiewając na pamięci czy inne podzespoły, w ten sposób uzyskujesz małe podciśnienie powodujące wymuszony wywiew ciepłego powietrza (np. za dyskiem twardym) a co za tym idzie podciśnienie które powoduje zasysanie zimnego powietrza, można to nazwać efektem wachlarza (sam taką nazwę wymyśliłem). :ploom: :ploom: :ploom: rządzisz, post miesiąca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Przyspiesza cyrkulacje powietrza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 10 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2007 Efekt wachlarza, padłem, szkoda, że w tym semestrze nie mam już fizyki na uczelni bo bym tym rozłożył laborki jedne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magic_LbN Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 kupiłem wentyl Arctic Cooling 12cm, chciałem sprawdzić go (podłączyć), a tu okazuje się że on ma zasilanie tylko na 4-pin wtyczke, a ja nie mam ŻADNEJ takiej na mobo :( w instrukcji pisze ze "jeśli mb posiada tylko jeden taki wtyk do wentylatora CPU to należy..." tylko że u mnie nawet wentyl CPU jest na 3-pinową wtyczke :/ Da się coś z tym zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 kupiłem wentyl Arctic Cooling 12cm, chciałem sprawdzić go (podłączyć), a tu okazuje się że on ma zasilanie tylko na 4-pin wtyczke, a ja nie mam ŻADNEJ takiej na mobo :( w instrukcji pisze ze "jeśli mb posiada tylko jeden taki wtyk do wentylatora CPU to należy..." tylko że u mnie nawet wentyl CPU jest na 3-pinową wtyczke :/ Da się coś z tym zrobić?Jeżeli jest to mała wtyczka 4-pin (jak w coolerach Intela), wtedy podpinasz tak jak standardową 3-pin, ostatni pin służy do kontroli obrotów wentylatora i w takiej sytuacji zostaje niewykorzystany. Jeżeli chodzi o wtyczkę 4-pin molex, to podpinasz wentylator do zasilacza. Tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magic_LbN Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 dzięki Bartolomius :D wszystko ok działa i wogóle :D ale bez Twojej pomocy w życiu bym na to nie wpadł... xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...