Skocz do zawartości
user.exe

Winxp Nie Widzi Nowego Napędu Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę zainstalować nagrywarki DVD. <_<

Kupiłem sobie wreszcie nagrywarkę DVD. Dobrze podłączyłem nagrywarkę w środku w obudowie.

W biosie, podczas uruchamiania komputera (gdy na początku nacisnę pause) pojawia się symbol tej nagrywarki, ale nie pojawia się on w menedżerze urządzeń po załadowaniu się WinXpSp2, mimo że naciskam „skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu”. Na tym właśnie polega problem. Przeszukałem Internet w poszukiwaniu rozwiązania, ale nie znalazłem.

Nagrywarka jest na interfejsie SATA. Dysk twardy i pozostałe napędy optyczne są na ATA. Komputer nie widzi nagrywarki DVD. Nawet nie wiem, czy mam instalować jakieś sterowniki do sata - na jednym forum piszą, że WinXp SP2 nie ma tych sterwoników, na innym, że ma; jeszcze inni twierdzą, że kreator instalacji ich nie ma…

W biosie mam opcję VIA SATA IDE RAID - jak ustawię na auto, to komputer nagrywarki nie widzi (ale BIOS widzi), jak ustawię na enable, to pojawia się w menedżerze urządzeń symbol trzeciego napędu optycznego (ale nie jest on opisany tak jak pozostałe dwa napędy na moim komputerze; opisany jest tylko ogólnie jako DVD ROM) no i wtedy strasznie, ale to strasznie mi muli komputer, muszę go resetować.

Nagrywarka to LG GSA H62N.

Uaktualniłem już biosa, ale nic nie pomogło.

Oczywiście w SATA nie ma żadnych zworek.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem? O dziwo w Internecie na niego nie trafiłem.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj konfigurację kompa.

Na moje oko to brak sterowników do saty --> strona producenta płyty głównej.

To jest płyta 8kra2i. Jej opis - EP-8KRA2IKT600 with VT8237 AGP set/400 MHz FSB/3 DIMM with DDR400/1 AGP-8X/6 PCI/USB2.0/ATA-133/100MbE LAN/ S-ATA/6CH Audio/ATXCPU Socket:Supports 462-pin Socket-A for AMD Athlon XP/ Duron processors ...

Mój procesor: Athlon XP 2400+

Brak sterowników do saty?

Hm…

Znalazłem na stronie producenta do tej płyty coś takiego VT8237 SATA new driver_2.0.950.300_.zip

Teraz nie wiem, jak to zainstalować. Może jakaś podpowiedź? :oops: Czy mam to gdzieś wgrać po rozpakowaniu? Co z tym zrobić?

Edytowane przez user.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpakuj, uruchom plik setup.exe i zainstaluj sterowniki do SATA. A swoją drogą powinieneś te sterowniki zainstalować przed podłączeniem urządzenia. Ale IMO powinno działać. Jeśli szukasz nowych sterowników do VIA (np. SATA na VT8237), to zawsze świeże znajdziesz na stronie http://www.viaarena.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ppm klik i zainstaluj tylko jak już to start>ustawienia>panel sterowania>dodaj nowe urządzenie>sterownik z dysku.

Jednak w przypadku jakichkolwiek sterowników do chipsetów płyt głównych (w tym kontrolerów IDE czy SATA) powinno być to zawarte w formie instalacji (forma "bez setup.exe" dzisiaj jest już raczej rzadko spotykana - najczęściej ma się z nią do czynienia w przypadku starszych komputerów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak nie ma pliku setup.exe to ppm na plik inf i zainstaluj.

Uffff,

Udało się. Po aktualizacji sterownika do SATA nagrywarka wystartowała - wszystko działa OK. A męczyłem się z tym cały weekend! Serdeczne dzięki za pomoc.

:mur: >>> forumowicze z purepc >>> :damage_wall:

PS

O dziwo nagrywarka jest moim najcichszym napędem optycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi