ralan Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2007 Witam! Po przeczytaniu kilku artykulow o ogniwie peltiera mam troche zamieszania z jego doborem. Chodzi o parametry i sumaryczny dobor radiatora. zaczne od poczatku: Mam procka Athlon X2 4200+ (AM2) moc 65W interesuje mnie ogniwo (zakladam na razie teorie) o mocy Qmax=79W parametry odniwa: r= 1,8Ohm Vmax= 17,5V Imax = 8,4 A Qmax =79W dTmax = 75 K Przypuszczam ze to ogniwo jest za slabe ale: Znalazlem wzor na obliczenie rzeczywistej roznicy temperatur: dT = ( 1 - P1/Qmax)*dTmax gdzie P1=moc procka (65W) z tegto wychodzi (1 - 65/79)*75 = 13.3 K - niby to bedzie roznica pomiedzy strona zimna a ciepla (tego wlasnie nie wiem) druga sprawa Jedni licza moc (cieplo Joula wydzielane przez peltiera) w taki sposob Pa=I*I*R co daje 8,4^2*1,8= 127W a inni Pb= U*I co daje 17,5*8,4 = 147 W roznica 20W!!!!! Ktore jest oprawidlowe ? jak dla mnie to U*I daje moc elektryczna potrzebna do zasilenia peltiera a I^2*R daje moc cieplna!!!! Z drugiej strony peltier to pol przewodnik wiec chyba powinienem bazowac na U*I do doboru radiatora/WC Wyczhodzi mi ze peltier po stronie cieplej bedzie mial: a) Qmax+Pa = 226W ciepla do odprowadzenia b) Qmax +Pb =206W ciepla do odprowadzenia Jaki sposob jest prawidlowy ??? Problem w tym ze te moce powinny byc mniej wiecej rowne - przynajmniej tak mi sie wydaje Uprzedzajac niektore odpowiedzi informuje ze chodzi mi w tej chwili o teoretyczny sposob obliczen i domyslam sie ze raczej interesuje mnie Peltier o Qmax > 100W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Daruj sobie wchodzenie w pelty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralan Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 Daruj sobie wchodzenie w pelty... a t niby czemu mam sobie darowac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 a t niby czemu mam sobie darowac?Za dużo z tym zachodu...można wyliczyć garstkę (o ile chociaż tyle) osób które go używają...Zbyt kłopotliwe. Weź sobie LC'ta i chillerka zbuduj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) a t niby czemu mam sobie darowac?A dlatego że nie są ekonomiczne. Do poprawnej pracy trzeba zbudować osobny zasilacz 15-17V bo niektórzy podłączaja np 89W pod 12V i zdziwieni że nie chłodzi jak powinien.(przy 12V ma on około 50-60W mocy tylko - nie chce mi sie dokładnie liczyć) Zaizolowac procka i jego okolice. Zwykłym coolerem tego nie ochłodzisz - potrzebne dobre chłodzenie wodne które utrzyma stronę ciepłą na poziomie 30*C żeby strona zimna miała w okolicach -30*C Edytowane 13 Października 2007 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darusiak Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 ostatnio wyrwalem ogniwo za ~45zl o takie Swiftech TEC1-12724T125 €44,95 Klik om te vergroten Thermoelectric Cooling (Peltier) module, 226W, (50 x50mm x 3.1mm), 15.2 Vmax, 24A Imax, bare wires. Same units used by Swiftech. Thermoelectric module: 226 watts, 50x50mm i chce z niego zbudowac jakis chiller do wc z jakiegos ogromnego radiatora oczywiscie na osobnym zasilaczu(komputerowym) i chcialbym sie odiwedziec jakiego zasilacza bym potrzebowal oraz jaka moc by to osiagnelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 (edytowane) Zwykłym coolerem tego nie ochłodzisz - potrzebne dobre chłodzenie wodne które utrzyma stronę ciepłą na poziomie 30*C żeby strona zimna miała w okolicach -30*Cwydaje mi sie problemem by bylo otrzymanie temperatury w okolicach zera nie mowiac juz o takich niskich ;) zmniejaszanie napiecia zasilania do 12v powoduje spadek mocy do polowy :) moc jest wprost proporcjonalna do kwadratu napiecia tzn napiecie spadnie 2x to moc spadnie 4x;] http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...l=buduje+prosty link Edytowane 14 Października 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2007 ostatnio wyrwalem ogniwo za ~45zl o takie i chce z niego zbudowac jakis chiller do wc z jakiegos ogromnego radiatora oczywiscie na osobnym zasilaczu(komputerowym) i chcialbym sie odiwedziec jakiego zasilacza bym potrzebowal oraz jaka moc by to osiagnelo Sprzedaj to ogniwo na allegro....... 1 Nawet jak podłączysz to pod odpowiedni zasilacz to może uzyskasz temp wody niższą o 5stopni niż normalnie. 2 żaden komputerowy zasilacz tego nie zasili jak trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...