Skocz do zawartości
LameBoy

SDI - router - 2 kompy - 98SE , XP pro

Rekomendowane odpowiedzi

otóż na początek,bede miał dodatkowego kompa u siebie w domu,chciałem go podczepic pod swoje SDI bez takiego czegos zeby obydwa musiały pracowac zeby drugi miał neta

takie są wiec moje pytania:

na początku - puki nie będe miał jeszcze routera chciałem je podłączyc tak - SDI do jednego kompa ,sieciówkami kompy między sobą - komp pierwszy - ma 2 systemy , 98SE i XP pro - drugi komp bedzie miał XP pro - jak je połączyc w tym wariancie... (domyslam sie ze kable zcrossowane wziaść?)

mam zamiar kupić router Dlink DI804V (ma wejscie i RJ45 i RS232)

po pierwsze byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi powiedział gdzie go w ogóle mozna w warszawie dostac,bo na razie szukam i nic,wiem ze cenowo stoi najwyzej 600 zł i ma wyjscie na 4 lan(RJ45) wiec nie bede potrzebował żadnego HUB'a...

wiec,po zakupieniu danego routera bede mógł rozłączyc wcześniejszy wariant - i jak mam skonfigurowac teraz zeby obydwa komputery miały SDI ?

bo wiem ze musze połaczyć SDI z routerem,potem Router z kartami sieciowymi komputerów, i co dalej? czy jeśli komputery pracowały połączone zwyczajnie siecią będa "pamietały" to i nie trzeba bedzie nic konfigurowac nowego? a jeśli trzeba będzie to jak i co zkonfogurować?(przypominam ze na 1 kompie bedzie win 98SE i XP pro a na drugin XP pro - chciałbym zeby było kompatybilne w 1 kompie pod obydwoma systemami)

+ czy da sie przez router ograniczyc np jeden z komputerów kosztem drugiego - tzn przełozyc wydajność łącze zeby na jednym był limit kbit/s transferu (nie chce zeby sciaganie poczty przez brata zwalniało mi np gre w necie) i jeśli się da to jak

z góry dziękuje za fachowe i sensowne odpowiedzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej www.freesco.pl ? stary 486 czy p100 i ci ladnie chula

a teraz jak zrobic?

podlaczasz sdi do pierwszego kompa

ustawiasz mu ip we wlascicowsciach tcp/ip karty na 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 i dodajesz wspoldzielenie polaczenia internetowego(ICS)

na drugim kompie nic nie ustawiasz laczysz kabelkiem i powinno dzialac

.. ew. czyscisz ustawienia tcp/ip na 2kompie jezeli jakies sa....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy da sie przez router ograniczyc np jeden z komputerów kosztem drugiego - tzn przełozyc wydajność łącze zeby na jednym był limit kbit/s transferu

Nie wiem jak wygląda ten problem z routerami sprzętowymi, ale we freesco można to zrobić bez większych problemów:

http://pa173.bierun.sdi.tpnet.pl/shaper.htm

http://pa173.bierun.sdi.tpnet.pl/dshaper.htm

http://freesco.virus.one.pl/index.php?menu...&paczka=tshaper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi