Skocz do zawartości
jacdaj

Problem Z Podkręcaniem - Restarty Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z góry przepraszam jeśli takie tematy były wałkowane na forum 1000 razy ale jestem w pracy i ledwo mam czas wypaćkać tego posta.

Piszę tutaj a nie w dziale o procesorach bo wydaje mi się że moje problemy związane są płytą lub też złą konfiguracją pamięci w biosie.

Kupiłem sobie niedawno zestaw:

AMD X2 4000+ 65nm

DFI Infinity z nforce4ultra

2x1GB Patriot 800MHz LLK

ATI x1950 (to akurat nie ma znaczenia)

Zasilacz Amacrox Warrior 400W (AX450-PNF)

Uruchomiłem komputer 1 raz i wszystko pięknie śmiga. Wszedłem więc do biosu pozmieniałem wszystkie ustawienia dotyczące procesora z auto na to co powinno być i podbiłem go na 2,6GHz bez zmiany napięcia (baza 250MHz, mnożnik HT 4x, pamięć ustawiona na 667MHz co przy 250MHz daje jej prawdziwą prędkość nieco ponad 700MHz)

Uruchomiłem system zrobiłem 20 minut testów procka i OK. Zainstalowałem moją ukochaną grę Doom 3 grałem godzinę i OK. Uruchomiłem Microsoft Flight simulator X i po pół godziny niebieski ekran śmierci i restart kompa.

Dodam że wtedy nie mogłem nic a nic podkręcić procka więcej nawet z podnoszeniem napięcia bo komp nie wstawał.

Wyczytałem gdzieś na google że to przez to że w biosie mam wszystkie ustawienia pamięci na AUTO więc wpisałem w biosie te 4 parametry które są z kostkami RAM czyli 4-4-4-12 (teraz nie pamiętam do jakich opcji to wpisałem ale sprawdzałem że we właściwe) reszta opcji na auto.

Dzięki temu nareszcie udało mi się podkręcić na 2,8GHz z małym podbiciem napięcia procesorka. Niestety podczas testów obciążenia CPU wyskoczył niebieski ekran z błędami i restart.

Wróciłem do 2,6GHz myśląc że jest stabilne po wpisaniu tych wartości pamięci do biosu.

Grałem z godzinę i nic robiłem 20 minut wygrzewania i nic...

odpaliłem film na TVout i po 3 minutach wyskoczył niebieski ekran i restart - po następnym uruchomieniu kompa i włączeniu filmu znowu błąd :(

musiałem na czas oglądania filmu przywrócić fabryczne zegary.

No i teraz nie wiem czym to jest spowodowane - tym że ciągle mam dużo ustawień w biosie na AUTO i on się gubi nie wiedząc co ustawić?

Czy może coś innego jest zepsutego?

Ciągle nie wiem czemu zwykły film zawiesił 2x komputer a gra nie ... :(

Czy ktoś może mi napisać jakie parametry pamięci poza tymi 4-4-4-12 mam ustawić w biosie? bo szukałem w google i nie znalazłem (miałem mało czasu)

help

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robiłem testy programem CPU stability test (i on mi restartował komputer)

oraz teraz Prime95 w którym wyskakują mi błedy bez głupich restartów (i to już po kilku minutach)

Błędy wychodzą mi nawet po zwiększeniu napięcia na pamięci do 2V oraz po zmniejszeniu procka na 2.4GHz (z napięciem 1.3V)

Teraz wróciłem do fabrycznych zegarów i napięc i przeprowadzam testy w prime95. Narazie jest bez błędów więc wygląda na to że sprzęt fizycznie jest dobry.

Co teraz w tym głupim biosie blokuje mi podkręcanie? przecież płyta DFI i procek też polecali że bardzo kręcalny :(

edit: sprzęt jest OK - 2 godziny w Prime95 na fabrycznych i nie ma błędów.

Edytowane przez jacdaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi