groch Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Wpadlem wczoraj rano na pomysl, zeby zaktualizowac BIOS'a dla mojej P5B Deluxe z 0804 na najnowszego 1216. Wchodze wiec do BIOS'a, spisuje na karteczke wszystkie ustawienia, zeby pozniej je wklepac na nowym BIOSie, daje Load Default Settings (czy cos w tym stylu), Save and Exit i... zonk. Komp sie restartnal ale nie zbootowal nawet. (Brak pykniecia, czarny ekran -> nawet nie zalapal, ruszyly tylko dyski i wiatraki). Probuje wylaczyc i wlaczyc z powrotem - to samo. Probowalem tez CLEAR CMOS -> bez skutku. Wyjmowalem tez baterie -> wciaz to samo. Wszystko probowalem kilkakrotnie. Nic nie pomaga. Ktos ma jakis pomysl? To mozliwe, zeby przy wczytaniu default ustawien BIOSa padla MOBO? :/ PS Plytka chodzila bez najmniejszych zarzutow od 13 miesiecy -> zestaw jak w sygnaturze. PS2 post identyczny pisalem tez wczoraj w dziale modelu tej plyty, ale niestety bez odzewu. Moze tutaj ktos cos wskora.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Masz podpięty wentylator na płycie do złącza cpu_fan? jeśli nie to podepnij jakikolwiek z kontrolą obrotów a następnie wyłącz w biosie funkcję fan control lub podobną. Spróbuj uruchomić kompa z jedna kością pamieci, możesz też pokombinować ze zmianą slotu pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 (edytowane) Sprubój: włączyś komputer, a następnie odłącz zasilanie na kilka sekund, włącz zasilanie poczekaj aż się zapalą diody na płycie i znowu odłącz zasilanie a następnie włącz komputer. Jeżeli nie pomaga to włóż płyte dołączoną do mobo i wciśnij Alt+F2. Przywrócisz w ten sposób orginalny bios. Edytowane 16 Października 2007 przez markee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groch Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Masz podpięty wentylator na płycie do złącza cpu_fan? jeśli nie to podepnij jakikolwiek z kontrolą obrotów a następnie wyłącz w biosie funkcję fan control lub podobną. Spróbuj uruchomić kompa z jedna kością pamieci, możesz też pokombinować ze zmianą slotu pamieci. Tak, mam podpiety wentylator. Problem w tym, ze ja biosu nawet nie widze na oczy. Monitor nie odbiera zadnego sygnalu. Odpalam kompa, ruszaja wiatraki, dyski i wszystko - komp "staje w miejscu". Próbowałem z pamięcią - nie podziałało. 1' Sprubój: włączyś komputer, a następnie odłącz zasilanie na kilka sekund, włącz zasilanie poczekaj aż się zapalą diody na płycie i znowu odłącz zasilanie a następnie włącz komputer. 2' Jeżeli nie pomaga to włóż płyte dołączoną do mobo i wciśnij Alt+F2. Przywrócisz w ten sposób orginalny bios. 1' Probowalem kilkakrotnie - niestety nic. 2' Wlozylem plytke, wciskam Alt+F2, ale nie skutkuje. Nie zaskakuje nic nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 W ogóle zaktualizowałeś BIOS czy tylko ustawienia standartowe (default settings) przywróciłeś? Tak na marginesie - nie rozumiem po co przed wymianą BIOSu przywracać ustawienia standardowe... W ogóle jest jakiś powód dla którego chcesz BIOS wymienić, czy "ot tak sobie" chcesz to zrobić? Jeżeli to drugie i nie jesteś pewien co do swoich umiejętności to radzę dać sobie spokój - bo narobisz sobie tylko problemów. Tymczasem domyślam się że teraz nawet BIOS'a nie zaktualizowałeś i problem wystąpił po prostu z powodu przywrócenia ustawień domyślnych. Jeżeli moje domysły są trafne to zalecam lekturkę: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=240839 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groch Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 1' W ogóle zaktualizowałeś BIOS czy tylko ustawienia standartowe (default settings) przywróciłeś? 2' Tak na marginesie - nie rozumiem po co przed wymianą BIOSu przywracać ustawienia standardowe... W ogóle jest jakiś powód dla którego chcesz BIOS wymienić, czy "ot tak sobie" chcesz to zrobić? Jeżeli to drugie i nie jesteś pewien co do swoich umiejętności to radzę dać sobie spokój - bo narobisz sobie tylko problemów. 3' Tymczasem domyślam się że teraz nawet BIOS'a nie zaktualizowałeś i problem wystąpił po prostu z powodu przywrócenia ustawień domyślnych. Jeżeli moje domysły są trafne to zalecam lekturkę: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=240839 1' Tylko przywrocilem ustawienia standardowe. 2' Aktualizowalem BIOS nie raz. Przywracalem standardowe ustawienia, zeby wrocil do standardowych taktowan najpierw. Gdzies tu kiedys wyczytalem, by to zrobic przed aktualizacja. 3' Tak, problem wystapil z powodu przywrocenia ustawien domyslnych. Nie zaktualizowaem BIOSu. Co do linku probowalem praktycznie wszystkiego. Poczawszy od zmiany slotu pamieci, przez odlaczanie dysku itd. Przy podpietej samej MOBO i procu piszczal 1 dlugi i 2krotkie. Wpialem sama pamiec i nie piszczal, mimo ze grafy nie bylo. Nie mam innej grafiki PCI-E, zeby podpiac i zobaczyc jak. Probowalem do obydwu slotow, na zadnym nie dziala. Tak czy siak przy podpietej grafice wiatrak od niej chodzi. Kondensatory wszystkie OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2007 Za drugi taki sam post jestem lekko poirytowany ale odpuszcze. Jesli po Clear CMOS na golej plycie ta nadal nie startuje to masz dwie opcje - pierwsza serwis. Druga to CMOS zostawiony na ~nascie godzin. Przypadki mogily i naglego zmartwychwstania Asusa przestaja nalezec do rzadkosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groch Opublikowano 18 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2007 Nie zmartwychwstal :P Odesle na dniach plytke na gwarancji. :/ Dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groch Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Dla zainteresowanych, gwoli wyjaśnienia: Sprzęt okazał się całkowicie sprawny. Odesłali płytę, w której nie stwierdzili żadnych usterek technicznych. Trochę pokombinowałem, sprawiłem sobie od kolegi RAM i okazało się, że pamięci RAM były niedowoltowane. Potrzeba im było dopiero 2.15V, gdzie default był 1.80V. (Dziwne, bo jak kompa złożyłem rok temu, to na 1.80V ładnie poszły.) Szkoda, że od razu nie skołowałem tych pamięci, bo nie byłoby głupiego odsyłania płyty do serwisu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...