Skocz do zawartości
Skwarek-pl

Problem Z Dyskiem Po Instalacji Systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Oto mój problem:

Posiadam dysk Seagate 250GB podzielony na dwie partycje C (sys) oraz D. Za każdym razem po zainstalowaniu systemu, Windows albo widzi tylko część zawartości na dysku D lub widzi tylko dysk D (bez zawartości) jednak nie mogę za nic uzyskać do niego dostępu. Na Win XP problem ten udawało mi się rozwiązać windowsowym kreatorem partycji jednak z Windows Vista to już inna historia.

Po sformatowaniu tylko partycji C i zainstalowaniu na nią systemu, nie mogę za nic wejść na partycję D (komunikat "D nie jest dostępny, odmowa dostępu'). Z Mojego komputera nie widzi nawet pojemności, jednak z kreatora windowsowego widzi ilość zajmowanego miejsca i mogę nawet wykonać skan scandiskiem. Podejrzewam, że problemu by nie było gdybym wykonał formatowanie partycji D jednak nie chce utracić znajdujących się na niej danych. Dodam, że ściągnąłem sterownik od płyty głowny dotyczący SATA. Prosze o pomoc i wyjaśnienie czy jest jakiś sposób abym mógł korzystać z zawartości partycji D bez konieczności formatowania jej.

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytając nawet wszystkiego... SP2 panie kolego. Winda bez SP2 rozpoznaje ci tylko 127GB, reszta to dla niego czarna magia i dlatego mogą być cyrki.

errr.... chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi chodzi. Fakt nie wspomniałem tego, że nawet przy zainstalowanym SP 2 do XP'ka, i tak problem występował, ale jak już napisałem dałem sobie z nim rade. Problem natomiast dotyczy WINDOWS VISTA. Cała zawartość dysku D jest (np podczas instalacji sterów mogłem wskazać jak miejsce docelowe dysk D i poszczególne katalogi) ale wejść w nie nie moge. Czy ustawienie jego funkcji jako logiczny może pomóc (czy nie skasuje zawartości) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi