Gość Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 A sprawa wygląda tak. Doradzcie mi jaki model monitora wybrać. Jedyny warunek to 17'' (w ostateczności 15'') i oczywiście cena 2200-2300zł (ale może być taniej). Aha na co zwracać uwagę: - na czas reakcji - kontrast powiedzcie bo na takich monitorach wogóle sie nie znam. I czy filmy i gry będą dobrze wygląać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|EFFECTS| Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Najwazniejszy jest czas reakcji... wg mnie juz 40ms to jest za duzo do fajnego grania... Jak chcesz oglądac filmy to na ten maxymalny kąt patrzenia :P keke nie wiem jak sie to nazywa profesjonalnie... Kontrast niby tez... Ale jak grafik nie jestes to 350:1 powinno starczyc... I oprocz tego patrz na gwarancje... ile martwych pixeli moze byc... :P i to chyba tyle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Jeżeli zależy ci na filmach i grach to za taką kasę się nie wyrobisz z 17".... czas reakcji ważny - ale jeszcze popatrz ile jest w tym składowej zapalania i gaszenia - im dłużej gasi plamkę tym smużenie będzie wyraźniejsze ... do 'bezsmużeniowego' grania i oglądania wypadałoby mieć łączny czas matrycy ok 30 ms i w tym nie więcej jak 15 gaszenia (choć odbiór takich wrażeń też jest względny)... Kontrast - wiadomo - im większy tym lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Ponoc LG Flatron L1710B Drugie ponoc: Belinea 101730 W ciagu tygodnia/2 powinien byc takowy dlamnie do wgladu wiec postaram sie obaczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|EFFECTS| Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Ponoc LG Flatron L1710B Drugie ponoc: Belinea 101730 W ciagu tygodnia/2 powinien byc takowy dlamnie do wgladu wiec postaram sie obaczyc Jakie są ceny tych monitorów? Ja sie przyłącze do topicu... Jakis najtanszy i najlepszy 15" calowy monitor LCD... pisząc najtanszy najlepszy mam namysli stosunek cena/jakość do 1600zl Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 EFFECTS co do cen: sprawdz w swoim sklepie. SRP dla LG to 2499 z VAT (umnie niestety zgodnie z rekomendacja ;) ale AFAIK retail powinien sie zmiescic w 2200 u coniektorych dostawcow Belinea'e widzialem gdzies na miescie za jakies 2,3K bodajrze u idiotow Sz-n Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 za 2k możesz qpić Logix 17'' - jak na te pieniądze bomba: - kontrast 400:1 - czas łączny 25ms (10/15) - matryca LG qpiłem qmplowi - doznałem szoku , naprawdę fajnisty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 za 2k możesz qpić Logix 17'' - jak na te pieniądze bomba: - kontrast 400:1 - czas łączny 25ms (10/15) - matryca LG qpiłem qmplowi - doznałem szoku , naprawdę fajnisty a gdzie mogę o nim poczytać, zdjęcia itp. I gdzie go można kupić bo firma według mnie jest nieznana, i czy nie jest to jakiś noname? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 za 2k możesz qpić Logix 17'' - jak na te pieniądze bomba: - kontrast 400:1 - czas łączny 25ms (10/15) - matryca LG qpiłem qmplowi - doznałem szoku , naprawdę fajnisty a mógłbyś podać kilka zdjęc jak u niego wyglądaja filmy gry itp ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Kost@k: a mozesz powiedziec cos o Samsungu z twojego podpisu? Sa po circa 2,2K wiec rowniez w tym przedziale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Najwazniejszy jest czas reakcji... wg mnie juz 40ms to jest za duzo do fajnego grania... Jak chcesz oglądac filmy to na ten maxymalny kąt patrzenia :P keke nie wiem jak sie to nazywa profesjonalnie... Kontrast niby tez... Ale jak grafik nie jestes to 350:1 powinno starczyc... I oprocz tego patrz na gwarancje... ile martwych pixeli moze byc... :P i to chyba tyle... a co sądzisz o VOBIS Microcomputer Monitor 17" LCD Highscreen 1765T 1999.00 zł (cena z VAT) Monitor 17" LCD Highscreen 1765T silver/black 2199.00 zł (cena z VAT) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Belinea 101740 - w Simmtechu za 2456 - z DVI i dobrymi parametrami. A czy ktoś wie, gdzie mozna kupić panoramiczne LCD? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Kost@k: a mozesz powiedziec cos o Samsungu z twojego podpisu? Sa po circa 2,2K wiec rowniez w tym przedziale co można powiedzieć? to , że kontrast 350:1 (mogłoby być lepiej) czas reakcji 30ms (12budzenie 18gaszenie - wystarczające) , boli gwarancja (36m-cy elektronika 12lampy) - cena nie za ciekawa (~2200zeta zawiera opłatę za logo firmy :lol: ) . Dlatego zaproponowałem Logixa - za sporo mniejsze pieniądze leprze wszystko - parametry , gwarancja itp . Ale generalnie na Samsungu też się pracuje przyjemnie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 za 2k możesz qpić Logix 17'' - jak na te pieniądze bomba: - kontrast 400:1 - czas łączny 25ms (10/15) - matryca LG qpiłem qmplowi - doznałem szoku , naprawdę fajnisty a mógłbyś podać kilka zdjęc jak u niego wyglądaja filmy gry itp ? 1. nie mam cyfraka - zdjęć nie będzie 2. koleś jest namiętnym graczem w unreal&quake&wolfenstein - jakoś nie narzeka 3. mam oczy i styczność z różnymi LCD - wierz mi , że Logix jako tak będąc pewnego rodzaju noname (matryca LG) jest bardzo atrakcyjny - nawet bardziej niż mój Samsung , ponieważ ma bardzo dobry obraz i parametry techniczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Belinea 101740 - w Simmtechu za 2456 - z DVI i dobrymi parametrami. A czy ktoś wie, gdzie mozna kupić panoramiczne LCD? hurtownia PRONOX Katowice - Samsung 172W 15:9 srebrny - netto 2310 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARER Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 W tej cenie to ONLY :D SAMSUNG SM 151 P Design by Porsche :D :D. Jest SUPER :D :D http://www.samsung.com.pl/produkty/sm151p.php cenka 2150 :) :) Kupiłem go w tej cenie dwa tygodnie temu i jestem SUPER zadowolony :D :D Miałem wcześniej SAMSUNGA SM 151 BM i jego parametry też były spox ale PORSCHE kładzie go na łopaty 8) Qrde no i jego wygląd :D :D pozdrówka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 W tej cenie to ONLY :D SAMSUNG SM 151 P Design by Porsche :D :D. Jest SUPER :D :D http://www.samsung.com.pl/produkty/sm151p.php cenka 2150 :) :) Kupiłem go w tej cenie dwa tygodnie temu i jestem SUPER zadowolony :D :D Miałem wcześniej SAMSUNGA SM 151 BM i jego parametry też były spox ale PORSCHE kładzie go na łopaty 8) Qrde no i jego wygląd :D :D pozdrówka dla mnie monitor może projetować skoda, fiat, albo ferrari, chodzi o to, aby jego cena była ~~~2200zł i bardzo dobre parametry Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Ten Acer AL712 jest ciekawy- moim zdaniem leprzy od Berlinea 101740 i tańszy - cena ok 2133,76 z VAT. Bardzo ładne parametry m.in. 20 ms :) ]http://www.acer.com.pl/vi/page0.jsp-page79...85536.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump3r Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Powtarzasz sie, powtarzasz sie, powtarzasz sie ... powtarzasz sie - czy ja juz to mowilem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 PS- doszedłem do wnoisku, że jednak nie ma sensu kupować LCD. Ciągle za duży czas reakcjii, cena kilkukrotnie wyższa, a model, który spełnia moje oczekiwania kosztuje 2800 zł :(. Mowa o Acer AL732 o 16 ms. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Ja ostatnio pracowałem na LCDtv SAMSUNGA, do windowsa super ale do RTCW chała, jeżeli chcesz kupić LCD to przynajmniej wyłóż 3k zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 Ja ostatnio pracowałem na LCDtv SAMSUNGA, do windowsa super ale do RTCW chała, jeżeli chcesz kupić LCD to przynajmniej wyłóż 3k zł Sorki, ale ten sprzet o którym piszesz to niezły syf - nie porównuj go do tego, co teraz sprzedają. Za 2133 zł można kupić tego Acera AL712 - super parametry, wejście DVI, cena do zaakceptowania. Gdyby nie model AL732 to bym sie nie zastanawiał nawet, bo monitor właściwie jest full wypas..... Co do innych LCD- bardzo podoba mi się Samsung 172W ( panorama 15:9 2950 zł), ale czas reakcjii 25 ms - jednak do 16 ns Acera AL732 ( 2800 zł) sie nie równa :? , bo jednak nawet przy 25 ms występuje smużenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 11 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2003 telewizor do kuchni z niego jest bardzo przyzwoity, twierdze że do FPP jednak sie nie nadaje. ale on służy jako alternatywny TV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Doszedłem do 2 wniosku- odświerzanie od 85 Hz w górę i 16 ms czas reakcjii piksela- gorszych parametrów nie brać pod uwagę, jeżeli chcecie mieć komfortowo. Update : Holly shit! Ale to się technologia zmienia!! SONY SDM-S71R RULEZ! 13 ms czas reakcjii piksela 8O Tyle, że nie ma DVI :evil: http://www.astrada.pl/produkt_info.php?id_...&nr_kategorii=1 No i można sie pochlastać - wydaje się prawie 3000 zł i dzień później można walić głową w ścianę, że kupiło się przestarzały szajs :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Slayer: bzdury jakies mowisz. Co ma odswiezanie 85 Hz do komfortu pracy na LCD nie mam pojecia Druga sprawa: widzialem kilkanascie paneli z czasem reakcji lacznym 25 ms i nie widzialem zadnego smuzenia w znanych mi zastosowaniach (tj puszczalem film akcji, demo 3dmarka i bylo gut. w strzelanki i inny chlam nie grywam wiec nie patrzylem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Doszedłem do 2 wniosku- odświerzanie od 85 Hz w górę i 16 ms czas reakcjii piksela- gorszych parametrów nie brać pod uwagę, jeżeli chcecie mieć komfortowo. IMHO lepiej wziąć LCD z kontrastem 400:1 i odświeżaniem 75Hz niż 300:1 i odświeżanie nawet ponad 85 Hz co do czasu reakcji - wygaszanie od 15ms w dół zapewnia naprawdę komfortową prace ale może to tylko moje zdanie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Może to i bzdury- ale może akurat ja zauważyłem różnicę na LCD. Poza tym- przeczytajcie update mojego postu :D Patch do Update :wink: : tylko cholera wie, czy to co tam pisze, to średni czas, czy biorą np. czas tylko gaśniecia/ zapalenia piksela :roll: Patch #2 - to są realne parametry średnie - czyli super. Podsumowanie- nie ma jeszcze takigo LCD, który by mnie zadowolił. A ten " ideał" to ma spełniać czas reakcjii 13 ms lub mniej DVI odświerzanie 85 Hz inne parametry jak kontrast czy jasność mieszczą się w wiekszosci LCD w dobrych granicach ( odpowiednio 400-500: 1 i 250-300:1) i w większości przypadków wystarczają 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Może to i bzdury- ale może akurat ja zauważyłem różnicę na LCD. Poza tym- przeczytajcie update mojego postu :D nie obraź się , ale różnicę zauważyłeś ty czy twój pielęgniarz? :wink: widzę że chyba nie masz za bardzo styczności z LCD-kami Prywatnie mam to co w podpisie , dzieciak NEC MultiSync 1550V a w firmie NEC 1700V - nie gadaj głupot o tych czasach reakcji prawda jest taka , że NEC 1700V ma czas reakcji łączny 40ms (20/20) a mój Samsung z podpisu 30ms (18gaszenie 12budzenie) i obiektywnie mogę stwierdzić że Samsung to kiła w porównaniu z tym Nec - na przykład Wolfenstein chodzi miodzio na NEC a na Samsungu leciutko smuży . Pomijam oczywiście kwestie kontrastu - NEC 400 Samsung 350 , ale gdyby nie cena , to na pewno wszedłbym w NECa . I jak według ciebie - dalej upierasz się przy "papierkowych" danych czasu reakcji? Ja osobiście patrzę na MONITOR i optycznie oceniam wszystkie kwestie . Polecam też pod rozwagę obejrzenie w użytkowaniu monitora za 2000 zeta - Logix LGX17 - obraz i zachowanie monitora bardzo nieznacznie ustępuje monitorom typu NEC 1760NX (pomijajac DVI) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 Primo: Kost@ oczywiscie masz ogromna racje - na monitor ZAWSZE trzeba popatrzyc samemu a nie tylko w papierki i parametry ktore sa tylko wskazowka Secundo: Slayer - ciagle brniesz wiec wyjasnij mi prosze co daje w LCD wieksza czestotliwosc odswiezania. Bo ja twierdze ze nic - to nie CRT zeby migotal obraz bo tu nie ma co migotac. Liczy sie czas zapalenia i wygaszenia pixela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2003 No cóż.......miałem styczność z LCD- gł. w sklepach. A co do czasu reakcjii- chyba nie chces mi wmówić, że 40 ms jest leprze od 30 ms?! Wiadomo- producent często wciska ciemnotę- i tak te 30 ms w Samsungu mogło byś w rzeczywistości 50 ms- i to by pasowało do twojego opisu. A pamiętaj- CRT mają czas reakcjii na poziomie 0,1 ms - i właściwie mając tego Sony nie ma szans sie doszukać jakichkolwiek różnic ( oko nie wyrabia ;)) Ale ja biorę po duwagę sprzęt dostępny na teraz- i nie polecam nikomu kupna LCD z czasem reakcjii większym od 20 ms, choćby to był NEC i Ijama - bo liczy się producent matrycy i jej parametry, a nie obudowy :) PS- zgadzam się - trzeba samemu popatrzeć na matrycę i najlepiej jeszcze potestować........no, ale czasem trzeba zawierzyć opiniom innych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...