Skocz do zawartości
zibi_b

Kupno Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam sie wlasnie do kupienia laptopa. Przede wszystkim do pracy powiedzmy biurowej (jestem matematykiem - wiec moze nie jest to najlepsze okreslenie :wink:), ewentualnie ogladniecia jakiegos filmu. Specjalista w dziedzinie hardware'u nie jestem, natomiast jakas tam ogolna orientacje mam i mniej wiecej wiem, czego chce. Mianowicie:

PROCESOR: Core2 Duo T5300 1.73GHz, 2MB cache

RAM: 2GB DDR2 667MHz

HDD: 100-120 GB

EKRAN: 15.4"

GRAFIKA: Intel GMA 950

Oczywiscie standardowo WiFi, LAN 100Mbps, co najmniej 3 porty USB 2.0. Czas pracy na baterii co najmniej 3h mile widziany.

Gorny polap cenowy: 3.5k PLN.

Teraz pytanie: jaki sprzet w takiej konfiguracji polecacie? Toshiba Satellite A200-1MB (http://tiny.pl/1sjt) niemal w 100% pokrywa sie z moimi wymogami - tylko malo RAMu. Co sadzicie o tym wyborze?

I jeszcze jedno pytanie: gdybym zdecydowal sie na ta Toshibe - czy dokupienie dodatkowej kosci pamieci to dobry pomysl? Albo konkretniej - czy nie bedzie zadnych problemow zgodnosciowych i osiagi beda faktycznie takie, jakby 2GB RAMu zamontowane byly fabrycznie?

Pozdrawiam,

zibi_b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toshiba Satellite A200-1MB (http://tiny.pl/1sjt) niemal w 100% pokrywa sie z moimi wymogami - tylko malo RAMu. Co sadzicie o tym wyborze?

I jeszcze jedno pytanie: gdybym zdecydowal sie na ta Toshibe - czy dokupienie dodatkowej kosci pamieci to dobry pomysl? Albo konkretniej - czy nie bedzie zadnych problemow zgodnosciowych i osiagi beda faktycznie takie, jakby 2GB RAMu zamontowane byly fabrycznie?

Pozdrawiam,

zibi_b

Tak, to bardzo dobry wybór. A RAM sobie dokupisz jak stwierdzisz że nie ma pełnego komfortu pracy.

Nie będzie żadnych problemów. Pamięć teraz jest tania. Wchodzisz sobie na stronę producenta pamięci (np. Kingston tak ma) i szukasz kompatybilnej z Twoim modelem lapka kości pamięci. Zawsze też możesz zapytać wczesniej w sklepie. Do tego polecam Agito.pl. Nawet jak u nich nie kupisz to do nich napisz że masz taki model lapka i jaki model RAMu pasuje;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam toshibe z takim wyposażeniem jak piszesz, tyle że 1gb ramu i powiem Ci że jakoś specjalnie nie myślałem o zakupie kolejnych modułów. Windows vista śmiga na tym jak szalony, wszelakie programy podobnie, nic nie zdycha nic nie muli. Dodatkowo jeszcze troche na nim gram ( fifa 07 czy call of duty 2 chodzą wystarczająco dobrze chociaż mogła by być troche lapsza grafika) i tak jak mówię nie zauważyłem , żeby ilość ramu była niewystarczająca :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi