Skocz do zawartości
Bulizzor

New Comp - New Life

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Zabieram sie do kupna kompa juz chyba z pól roku :lol2: no ale mysle ze nadszedł juz najwyzszy czas bo fajne gry sie zbliżają :D . Do rzeczy - czy bedzie sie to nadawało:

-e2160 (w przyszlosci penryn)

-pentagram hp 120 alcu (paste dokupic (jak tak to jaką?), czy uzyc tej która jest dodawana z chlodzeniem?)

-foxcoon p35

-8800gt (jezeli zbierze dobre recenzje)

-ram - myslalem nad 4x1gb kingmaxa 667 tylko ze nie wiem czy stykną na penryna (gdy bedzie kręcony) ewentualnie jakies 2gb szybsze - jakie?

-dysk mam

-dvd mam

-zasilacz myslalem troche na przyszlosc -> Chiefteca CFT-750-14C 750W cena tylko 290zł :D

-obudowa ---> http://www.allegro.pl/item255887304_chieft...er_gratis_.html ?

do budy ze dwa wentyle -->xthermal btf120pro

Co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio w Proline Kingston tańszy od Kingmaxa był

uuu no to wole kingstona :) tyle ze brak w centrali... chyba zeby kupić 2 razy po 2x1gb w dualu. 30zł drozej lecz mają tego mnóstwo :)

Lepiej bedą śmigać jak kupie je dwa razy w dualu czy jak cztery pojedyncze sztuki? Opłaca sie doplacac te 30zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e2160 (w przyszlosci penryn)

-pentagram hp 120 alcu (paste dokupic (jak tak to jaką?), czy uzyc tej która jest dodawana z chlodzeniem?)

-foxcoon p35

-ram - myslalem nad 4x1gb kingmaxa 667 tylko ze nie wiem czy stykną na penryna (gdy bedzie kręcony) ewentualnie jakies 2gb szybsze - jakie?

-dysk mam

-dvd mam

-zasilacz myslalem troche na przyszlosc -> Chiefteca CFT-750-14C 750W cena tylko 290zł icon_biggrin3.gif

Co sądzicie?

Procek- OK

Chłodzenie możesz kupować śmiało aczkolwiek ,,setka,, by sobie tu spokojnie poradziła :wink: Paste kup Arctic Silver 5 bądź Ceramique gdyż ta w zestawie to zwykła lipna sylikonówka :wink:

płyta OK, zastanów sie jeszcze nad MSI P35 Neo2-FR ;] Bądź Asus P5K-E

8800GT zapowiada sie bardzo obiecująco :rolleyes:

ramu lepiej więcej wolnego niż mniej szybkiego, obecnie Kingstony są bardzo tanie a na kościach Elpida kręcą sie więcej niż przyzwoicie więc nawet do Penryna były by OK (poczytaj o nich na forum w dziale Pamięci ram)

Zasilacz sporo na wyrost, tutaj wystarczy z zapasem BeQuiet StraightPower 500W bądź Corsair 520W :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ostatnio słyszałem, że Pentagramy mają słaby docisk na LGA icon_neutral3.gif Może zamiast tego Freezer 7 PRO ?

Ja mam i nie narzekam, tempy nieco lepsze niż na AC Freezer 7 pro( porównywałem z pewnym userem na forum) więc docisk chyba ma dobry :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz wiem ze na wyrost ale skoro kosztuje 40zł wiecej od takiego corsaira 450W (250zł),a posiada znacznie bardziej przyszlosciową moc :D mysle ze przy nim zostanę. Mocy nigdy za wiele :D. Kingstonów na elpidach to wiem ze ciezko znalezc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema. Zabieram sie do kupna kompa juz chyba z pól roku :lol2: no ale mysle ze nadszedł juz najwyzszy czas bo fajne gry sie zbliżają :D . Do rzeczy - czy bedzie sie to nadawało:

-e2160 (w przyszlosci penryn)

-foxcoon p35

-dysk mam

-dvd mam

-zasilacz myslalem troche na przyszlosc -> Chiefteca CFT-750-14C 750W cena tylko 290zł :D

Co sądzicie?

polecilbym ta obudowe http://sklep.madtech.pl/go/_info/?id=1704 zamiast tamtej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowa efektowna lecz czy efektywna? :D stosunkowo niewielka waga, wiatrak niby w cenie lecz tylko 80x80mm. Ładna lecz obstaje przy chieftecu - solidna. Ale dzieki za propozycje ;)

waham sie jeszcze czy nie dopłacic do msi neo-fir...

co do wiatraczkow 120x120 - wiem ze te xterhmale są b.dobre jednak troche przydrogawe. Znacie jakies tansze wydajne wiatraczki w miare ciche?

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarzucisz jakims linkiem tych fanderów? ;) Jedyne co mi sie w tej obudowie nie podoba to własnie to ze nie ma przelotu PRZóD-TYł z dwoma wentylami po 120/120. A moze znasz jakąś wartą uwagi obudowę z takim przelotem? Moze jakis inny chieftec? :D

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle że ten chieftec powinien wyciągnąć swoim 14cm śmigłem ;)

witam.

ja rowniez mam Dragona Chiefteca

u mnie sa dwa wiatraczki 80 z przodu - swietnie chlodza mi dyski - lepiej niz takie podczepiane pod dyski chlodzenie ktore juz tez przerabialem.

z tylu mam 120 Akase ktora mi wyciaga

i z bokow mam dwie 92 ktore tez wpychaja w strone procka powietrze chociaz zastanawiam sie czy troche nie psuja cyrkulacji tzn czy nie mieszaja za duzo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze ja też skłaniam się ku obudowie z przelotem ;\ - jaki masz dokładny typ obudowy?

ja mam: CHIEFTEC DX-01B-D-U

2x80 - przod

2x92 - bok

1x120 - tyl

ta obudowa ma jeden mankament ktory mnie boli, nie mozna do niej zalozyc koleczek ;)

bo akurat do tej nie pasuja, a do innych modeli tak ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odświeże jeszcze mój temat przed ostatecznym zakupem :) Prosze o końcowe opinie ;)

PROC - E2160 (później Penryn)

CHłODZENIE PROCA: scythe infinity lub mugen. Warto dopłacać do tego drugiego (ma dużo wyższą wartość CFM)?

PASTA: AS5

MOBO: FOXCONN P35 lub MSI neo-fir - warto dokładać 30zł do tej drugiej?

RAM: 4GB kingston 667 - (2razy dual 2x1gb)

GRAFA: GEFORCE 8800GT

ZASIłKA: corsair 450vxu

BUDA: chieftec CH-01SL-SL-B-OP

WENTYLE: 1x120 na tył ACUTAKE oraz 2x92 ACUTAKE z boku

DYSK: ze starego kompa - SEAGATE 7200.9

NAGRYWARA DVD: ze starego kompa - samsung sh183a

CEL ----------> GRY :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

im wiecej czytam tym mniej wiem :D

ramy pomyslalem ze moze lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Corsair XMS2 667 - cena podobna do kingstonów a znacznie bardziej kretliwe, poza tym mysle ze 2gb chyba styka szczegolnie ze mam xp.

co do zasilacza znowu mam dylemat bo słyszalem ze zaczęły corsairy skwierczyć :/

buda slyszalem ze pomimo swojej wagi to przenosi mocno drgania z dysków...

no i jak z tą płytą główną i chłodzeniem? warto dopłacać do mugena i msi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi