Skocz do zawartości
sfonor

Jeśteście Bardziej Doświadczeni Więc Pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam taki konfig obecnie:

CPU: AMD ATHLON XP 3000+ (2160MHz) (FSB 400MHz) + wentylator

- Gigabyte 3D Cooler-Ultra GT (PCU31-VH)

MOTHERBOARD: ABIT KV7 (VIA KT600-8237)

RAM: 2X512MB KINGSTON CL3 400Mhz (kvr400x63c3a)

GRAPHICS:PALIT GEFORCE 7600GT (CORE560/MEM1400)

SOUND: SOUNDBLASTER AUDIGY 2ZS

HARDDRIVE: WESTERN DIGITAL CAVIAR WD1600JD SATA, 8mb cache. 7200 rpm

DVDRW+CDRW:ASUS 1814 bl (ide)

POWER SUPPLY: Tacens Valeo 460 WATT

CASE - Tracer-TRO 818 L Davos

nie starcza mi już ten klamot i chcę coś nowego. Komp ma służyć przede wszystkim do grania (fpp, tpp, skradanki)- filmów nie obrabiam, dvd nie ripuję, muzyką się nie bawię.

Mam zamiar zmienić płytę główną, procka, pamięci i grafikę. Ewentualnie zasilacz, bo mój choć wydaję się być ok to jednak bałbym się wstawić go w nowy konfig (na linii 12V ma maksymalne obciążenie 264 co wydaje mi się mało(przynajmniej w porównaniu do innych zasilaczy), poza tym chciałbym podkręcić troszkę sprzęt - przede wszystkim procesor)

Moję typy to:

płytę główną - Foxconn P35A albo MSI P35 NEO2 FR ewentualnie Abit IP35-E (choć troszkę mnie odstręcza ten dual boot) - co do mobo to nie chcę żadnych wynalazków, wystarczy solidne oc i stabilność po oc, sata, usb - ZADNYCH FIRWIRE, RAIDOW NIE CHCę PRZEPłACAć ZA COś Z CZEGO NIE BęDę KORZYSTAć. te mobo które podałem przewijają się na forum jako dobre mobasy więc stąd moja propozycja.

procesor - Pentium Dual Core E2160 wydaje się najsensowniejszy (a może e2140 albo e2180)

pamięci ram - ???? nie mam zielonego pojęcia (lepiej brać 667MHz czy 800MHz??? - )

grafika - w DX10 nie chcę się pakować na razie bo i tak Visty nie będę mieć, więc może Radek 1950pro albo xt, a może gf 7900gs (choć czy ja dostanę jeszcze gdzieś tego gs) nie jestem fanboyem żadnej z firm.

Ponieważ mam stary monitor-samsung syncmaster 550s to gram w rozdziałce 1024x768 +2AA +4AF. Przymierzam się do zakupu nowego monitora, ale nie zamierzam wychodzić poza rozdzielczość w stylu 1280X1024. Choć nie znam się ani trochę na podkręcaniu to zamierzam się poduczyć i oczywiści podkręcić nowy procek - chciałbym dosięgnąć 2.7 GHz, ale czułbym się spełniony na 3.0 GHz, zakładając że niczego sie spartole to czy na podanym konfigu da się to wyciągnąć? (zakladając ze trafie w dobry procek)

stare klamoty mogę sprzedać, a co do kasy....hmmm, nigdy nie kupuję kompa na obliczoną kwotę - po prostu celuję w ten konfig, więc nie umiem podać kwoty, ale wiadomo, im mniej tym lepiej

Pozdrawiam

Edytowane przez SWENOR27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo: Foxconn P35A :)

Proc E2160@+OC

no to moje czytanie tego forum nie poszło na marne i wnioski w miare sensowne wyciągnąłem, jeszcze jedno mi się przypomniało, czy nie powinienem zmienić dysku na.... nowszy (co do pojemności to 160 gb mi o dziwo starcza), ewentualnie na jakiś z zapisem prostopadłym???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to moje czytanie tego forum nie poszło na marne i wnioski w miare sensowne wyciągnąłem, jeszcze jedno mi się przypomniało, czy nie powinienem zmienić dysku na.... nowszy (co do pojemności to 160 gb mi o dziwo starcza), ewentualnie na jakiś z zapisem prostopadłym???

Jeśli wystarcza ci 160GB to Polecam Seagate ST3160811AS 160GB z zapisem prostopadłym i jednym talerzem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1-HARDDRIVE: WESTERN DIGITAL CAVIAR WD1600JD SATA, 8mb cache. 7200 rpm- ma 7200rpm, więc zostawiam ten co mam

2-nie lepiej dorzucić 40 zlotych do E2180 i mieć procka z mnożnikiem 10? (chyba że dla moich 3ghz wystarczy E2160 z mnożnikiem 9)

Edytowane przez SWENOR27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi