Skocz do zawartości
vicek

Ga-p31-s3l - Dobra Jako Tymczasowa Płyta Pod E4300?

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz jestem zmuszony zareklamowac swojego ASUSa P5N-E SLI (a usterek jest duzo), chce sobie kupic jakas plyte glowna tymczasowa (bo z komputera musze bardzo czesto korzystac), bo swoja z powrotem dostane pewnie gdzies za miesiac.

No i tu pojawia sie problem, chcialbym przeznaczyc na to maksymalnie 250 zlotych. Czy wyzej wymieniona karta, GA-P31-S3L, bedzie dobrym wyborem (ktos polecal ja w poprzednich watkach do C2D E2***, nie wiem jak bedzie z tym).

Moj sprzet:

C2D E4300 (3 GHz)

MSI 7900GTO

2x1GB OCZ 800MHz

Korzystalbym z tej plyty przez miesiac, a potem zostalaby w rezerwie (wrocilbym do swojego P5N-E). Ostatecznie moge wydac 400 zlotych (MSI P35 Neo2-FR), ale chyba to nie ma zbytnio sensu, bo nie znajde w tej cenie niczego roznicego sie znacznie od P5N-E, prawda?

Edytowane przez vicek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nei ma chyba firewire (przynajmniej sie nie dopatrzylem w specyfikacji), ale to akurat zawsze mozna dokupic :)

dobra, w sumie potrzebuje kase na wiedzmina (bo czekam juz kilka miesiecy), wiec biore ktoras z tych gigabyte (nie bede sie zastanawial bo im wiecej zastanawiania tym gorzej pozniej kupic)

plyta bedzie lezala sobie w serwisie, a ja bede mogl sobie grac w wiedzmina, portal i hl2: e2 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj moją mini reckę z użytkowania tej płyty (niestety krótkiego).Jest w temacie o P31 w dziale 775

Wlasnie przeczytalem. Musze przyznac, ze plytka naprawde fajna. Jak uwazasz, czy warto zmieniac EVGA z mojego siga, na tego Gigusia ? Z EVGA jestem bardzo zadowolony, zadnych podwojnych startow, zero problemu jak sie przesadzi z OC, ale jedna rzecz mnie doprowadza do kur... 2,1V na ram, ktore i tak cos podejrzane jest, bo chodzi tak samo jak 2,0V.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to mam 2.2 na ram ; ) ale fakt faktem, ze do tego poziomu pamieci sa "zabezpieczone" gwarancja

biore jednak ds3l... czemu? bo w dobrej cenie znalazlem u siebie w miescie, nie bede musial placic za przesylke i jakby (odpukac) cos bylo zle, nie bede mial problemow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie przeczytalem. Musze przyznac, ze plytka naprawde fajna. Jak uwazasz, czy warto zmieniac EVGA z mojego siga, na tego Gigusia ? Z EVGA jestem bardzo zadowolony, zadnych podwojnych startow, zero problemu jak sie przesadzi z OC, ale jedna rzecz mnie doprowadza do kur... 2,1V na ram, ktore i tak cos podejrzane jest, bo chodzi tak samo jak 2,0V.

imo płyty reprezentuja podobny poziom. wszystko zależy od osobistych preferencji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde... sorry ze wam tak glowe zawracam, ale... byc moze do konca tygodnia bede mial troche wiecej pieniedzy.

w takim razie, czy w przedziale 400-550 da sie kupic cos ZNACZACO lepszego od p5n-e sli? (wtedy swojego asusa bym sprzedal po serwisowaniu)

juz teraz calkiem mam metlik w glowie :P

znajomy mi polecil gigabyte p35 ds4, ale nie wiem czy warto (550 zl)

Edytowane przez vicek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P35 to następca 965P, P31 zastępuje 945. Czyli różnica w klasie i grupie docelowej

Domyslasz sie ile mnie klasa obchodzi ;) Czyli mam rozumiec, ze jesli chodzi o wydajnosc, wykonanie itp. to sa to dokladnie takie same chipsety ?? Nie interesuja mnie zadne RAIDy, Firecostam itp. Ma byc chlodno, wydajnie, duze OC i zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyslasz sie ile mnie klasa obchodzi ;) Czyli mam rozumiec, ze jesli chodzi o wydajnosc, wykonanie itp. to sa to dokladnie takie same chipsety ?? Nie interesuja mnie zadne RAIDy, Firecostam itp. Ma byc chlodno, wydajnie, duze OC i zadnych problemow.

Bardzo duże OC może nie, ale ogólnie jest OK

z tego co teraz patrzylem, to moja uwage przykuly:

- asus p5k-e

- gigabyte p35 ds4

- msi p35 platinum

...

wszystkie w podobnej cenie, zaufanie mam najbardziej do asusa, ale jakos specjalnie mi nie zalezy zeby akurat tej firmy byla plyta ;)

No, to teraz do działu płyty główne i wertuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Które w rzeczywistości nic Ci nie dadzą, bo nie będziesz tej mobo katował przez 10 lat. Gigabyte - wybór dobry

Wiesz ja widzialem u kumpla mobo gigabyte które po 3 miesiącach mialo wylane większość kondziolków - mobo chodzi w tym stanie do dziś xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ja widzialem u kumpla mobo gigabyte które po 3 miesiącach mialo wylane większość kondziolków - mobo chodzi w tym stanie do dziś xD

Fuks. Ja mowie tak : jesli roznica jest 20 zl to nie ma co oszczedzac , jesli roznica jest o 50/60 zl to przy tak niskich kwotach trzeba sie zastanowic czy nie ma lepszego mobasa. Te zwykle kondziory moga , ale nie musza smigac latami. Moj K7NF Delta R smigal 4 lata , dzis sluzy komus juz tez chyba z rok , moze juz 2 a nie mial SSC. Ja doplacilem do SSC bo chce miec wewnetrzne poczucie bezpieczenstwa ,a ze krece to i sie przydaje bo w budzie piekarnik wlasnie roznica byla 20 zl :D :-P :lol2: Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi