Skocz do zawartości
blasphemy

Problem Z Instalacja Win Xp Na Raid0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcialbym od razu odpowiedziec na posty w stylu "nie ten dział", "zadaj pytanie w temacie o swojej plycie glownej", gdyż jestem przekonany, ze problem nie lezy w płycie głównej.

Po kolei:

Aktualnie siedzę na dysku 200 GB ktory muszę oddac koledze, oprocz tego mam podłączone 2 dyski samsung HD160JJ, jeden podlaczony do sata, drugi do e-sata (ten kto sie orientuje w p5b wie, ze jest to konieczne, aby stworzyc raid0). Z utworzeniem macierzy nie mialem zadnego problemu. Po sformatowaniu windows ją normalnie widzi, mogę z niej odczytywac i zapisywac pliki (wzrost wydajnosci rowniez jest zauwazalny). Problem pojawia się, gdy chcę na owej macierzy zainstalować system.

Kierując sie manualem płyty głownej, stworzyłem dyskietkę ze sterownikami dla mojego kontrolera RAID (jmicron JMB363).

Jak widac, windows bez problemu wykrywa owe sterowniki na dyskietce:

http://img80.imageshack.us/img80/3831/44606976hz5.jpg

Po czym ochoczo je instaluje.

I tutaj pierwszy zonk: Obszar niepodzielony na partycje, zamiast wynosic okolo 300 GB, wynosi zaledwie niecale 160 GB. Jednak, niezrażony tym faktem utworzylem na dostępnym obszarze nową partycję i rozpocząłem instalację wingrozy. Jak widac, instalator widzi te dyski i zapisuje na nich pliki:

Dołączona grafika

Po tym następuje oczywiscie restart komputera.

Oto, co następnie ukazuje się mym oczom:

Dołączona grafika

Probowalem juz chyba wszystkiego, od zmiany wielkosci macierzy (kosztem miejsca na dysku), przez instalowanie domyslnych sterownikow zapodawanych przez Windows, az do zamiany kabelkow sata (naiwnie wierząc, ze moze to wina któregoś z nich).

W związku z tym nie pozostaje mi nic innego, jak zadać odwieczne, egzystencjalne pytanie, brzmiące: WTF?

Za wszelką pomoc będę dozgonnie wdzięczny :)

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź dyski pojedynczo, czy możesz postawić na nich system (bez macierzy). Zobacz też raport SMART.

nie wiem czy sterownik jmicrona ma coś wspólnego z biosem, ale zobaczyłbym an innym biosie. Poszukaj tez kogoś innego z RAIDem na p5b i popytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojedynczo nie ma problemow z instalacja systemu. Bios mam najnowszy - poza tym jak juz napisalem, RAID normalnie dziala, ale tylko wtedy, gdy windows jest na "normalnym" dysku. Nie mam zadnego znajomego z p5b a tym bardziej z RAID - tylko ja jestem takim maniakiem :lol:

W zwiazku z tym mam pytanie, co się bardziej oplaca: zainstalowac system na starym dysku samsunga 20 GB (nie pamitam oznaczen, ale dysk ma 6 lat), przeniesc plik wymiany na partycje z RAID i wszystko instalowac na partycji z RAID, czy po prostu darowac sobie RAID (w ostatecznosci, bo juz sie tyle namczylem z jej utworzeniem, ze jednak chcialbym, zeby to dzialalo :().

E: Raport smart sprawdzalem na dyskach bedacych oddzielnie (jmicron nie obsluguje smart) - zadnych anomalii. Poza tym dyski sa nowe, maja ledwo tydzien.

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówiłem o szukaniu kogoś z RAIDem na p5b chodziło mi raczej o forum ;)

Zrób płytę instalacyjną Windowsa ze zintegrowanymi sterami do ICH8R (nLite) i zobacz czy tak odpali. Ja miałem drobne jazdy z RAIDem i Windowsem na ICH7R, ale po integracji sterów na płytę system instalował się poprawnie i szybko (wtedy już bez dyskietki oczywiście).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówiłem o szukaniu kogoś z RAIDem na p5b chodziło mi raczej o forum ;)

Zrób płytę instalacyjną Windowsa ze zintegrowanymi sterami do ICH8R (nLite) i zobacz czy tak odpali. Ja miałem drobne jazdy z RAIDem i Windowsem na ICH7R, ale po integracji sterów na płytę system instalował się poprawnie i szybko (wtedy już bez dyskietki oczywiście).

Faktycznie, ze zdenerwowania wyłączyło mi sie myslenie (odnosnie kogos z raid na p5b) :lol2:

Temat do zamkniecia, nie mam czasu grzebac, bo zaraz musze oddac dysk. Poki co RAID'a nie bedzie, ale dzieki kszonek, w weekend sie pobawie i jeszcze powalczę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi