Skocz do zawartości
Gość Atrus

Co Kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad kupnem plyty glownej (mobo) pod katem gier.Jestem zwolennikiem Intela i Nvidi.Mam juz proca 2.66 core duo i msi gf 8800gts 640mb.Chce dokupic pamieci DDR2x2gb kingstone hyper-x 1200MHZ.(DDR3 odpadaja ze wzgledu na cene)

Gigabyte GA-X38-DQ6

lub

Asus Maximus Formula SE Intel X38

Ktora ma wiecej plusow i dlaczego?Ktora jest lepsza?

Chyba ze ktos poleca cos lepszego i dlaczego?

Dzieki z gory za odpowiedzi.

A moze zamiast chipsetu X38 lepiej P35?Ehh..x38 ma PCI EX 2.0.

P.S. Panom piszacym kup Asusa i juz dziekuje.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sądząc po tym, ze piszesz w tym dziale jestes zwyklym uzytkownikiem komputera i wymienione przez Ciebie modele nie przydadzą Ci się w ogole :D

np coś takiego http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,39573/

i bedziesz zadowolony

te kingstone hyperx tez sobie odpusc, bardzo drogie a zysk w wydajnosci mizerny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sądząc po tym, ze piszesz w tym dziale jestes zwyklym uzytkownikiem komputera i wymienione przez Ciebie modele nie przydadzą Ci się w ogole :D

np coś takiego http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Asu...pelny,id,39573/

i bedziesz zadowolony

te kingstone hyperx tez sobie odpusc, bardzo drogie a zysk w wydajnosci mizerny

Zdecydowanie nie jestem poczatkujacym uzytkownikiem,pisze tutaj bo po przeczytaniu recki tych plyt na vr zone,pclab i opini na forum tutaj zdania sa podzielone.Jedni chwala Asus'a drudzy Gigabyte.Z recenzji wynika ze Asus ma lepszy "preformance" a Gigabyte lepiej sie kreci.Dochodzi jeszcze sprawa prockow iz gigabyte lepiej sobie radzi z Quad Core.

Kolejna sprawa dlaczego uwazasz iz wymienione modele mi sie nie przydadza?

Dlaczego ten Asus akurat jest taki super elo?A moze DFI lan party jest lepsze,albo jakis gigabyte.

Co do pamieci to mowisz ze jak kupie Corsair to bede bardziej pro :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz pod kątem gier... nie ma żadnego nfo o ostrym o/c (niekoniecznie na AC), żadnym benchowaniu itd.

To po co odrazu drogie mobo na X38 ?

DFI P35 Blood Iron, Fox P35-A, Asus P5K-E + Corsair XMS2 675MHz cl4 za ~200zł 2x1 GB styknie w zupełności.

PCI-ex 2.0 imo narazie aż tak potrzebne nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co robie,gry,filmy hd.No i pewnie krecic bede, moze nie jakos ekstremalnie.Za tymi plytami przemawia X38 i PCI Ex 2.0.Szukam dobrego rozwiazania ktore mi wystarczy na 2-3 lata w tym sensie ze zawsze moge dolozyc ramu,zmienic grafe i proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dzisiejszych czasach określenie: "Komp na 2-3 lata" jest trochę bezsensowne, tempo zmian jak i cen... jest "trochę" szybkie...

Wg. mnie sensowniej będzie wydać 350-420zł na P35, 150-250zł na ddr2 (zależy co się bierze), a potem kolejna zmiana...

Niż odrazu wydać tyle kasy...

btw. te pamiętne czasy kiedy Athlony XP kosztowały ~1200zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie,ale nie licze na high endowego kompa przez 2-3 lata,tylko takiego na ktorym spokojnie pogram te 2-3 lata w medium-hight detalach.Kase na mobo mam przeznaczony 1k,wiec cena nie gra roli ;].

Generalnie chce kupic Asusa,ale mam metlik w glowie.Chce jeszcze zderzyc swoja wizje z opinia ludzi dlatego pytam.I sie zastanowic ze spokojem.

Co do pamieci,poleca ktos cos?

Edytowane przez Atrus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta dfi moze bedzie lepsza od asusa ale najpierw musi byc... a jeszcze jej nie ma

oczywiscie kazdy bedzie chwalil to co ma... wkoncu chyba ciezko spotkac kogos kto 900 zl na plyte wydal i narzeka na nia ;] trzeba jakies dobre strony tego znalesc....

asus narazie ma problemy z biosem znaczy jest nie do konca dopracowany... wiec wynik w starciu z gigabajtem jeszcze sie zmienic moze...

asus posiada karte dzwiekowa calkiem fajna, ktora sie wtyka w pice x1 na samej gorze, jak masz inna karte to mozesz ja do szuflady schowac, wedlug mnie calkiem fajne rozwiazanie bo nie zajmuje miejsca na plycie

ogolnie plyty dosc zblizone ale jakos, przynajmniej dla mnie, bo takiego samego wyboru dokonywalem asus jako firma wzbudza wieksze zaufanie...

no i z minusow asusa to napewno jest to cos na nb co udaje chlodzenie wodne nie wiem po co takie szczescie komu, mnie to tylko denerwuje wolalbym wersje normalna bez tego czegos... no i wspomniany bios ale to powinno sie z czasem poprawic...

aha i do asusa dostaniesz jeszcze pelna versje gierki stalker :D i 3dmarka 2006 nie wiem czy do gigabajta to daja

Edytowane przez ceek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi