półtoragościa Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 To mój pierwszy post :) ... zanim się zarejestrowałem duuuużo czytałem to Forum. Witam i pozdrawiam wszystkich userów tego Forum. A teraz moje pytanie i zarazem prośba o rzeczową opinię. Otóż w moim domu dosyć często zdarzają się zaniki napięcia, i to o różnych porach dnia i nocy. Ponieważ szkoda mi nowego komputera postanowiłem zaopatrzyc sie w UPS. I tu oczywiście dylemat :mur: ... ponieważ sporo opinii na tym forum przeczytałem. W zasadzie wybrałem już dwa : 1. Ever Eco Pro 700 CDS http://techplanet.pl/?gk=0&k=90&id...mp;filtr=szukaj 2. Ever Eco Pro 1000 CDS http://techplanet.pl/?gk=0&k=90&id...mp;filtr=szukaj A więc krótko - który Waszym zdaniem wystarczy do mojego kompa (konfiguracja): MSI P35 Neo2 FIR, Intel Core Duo 6750, Evga 8800GTS AC3, Creative Soundblaster X-Fi Xtreme Gamer Fatality Professional Series BOX, Samsung SP2004C, LG GSA-4163, Eizo 1931 Z góry dziękuję za okazaną pomoc, myślę, że innym tez się może przydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 2. Ever Eco Pro 1000 CDSZawsze lepiej mocniejszy. A jak często nie masz prądu to kup sobie agregat prądotwórczy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
półtoragościa Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Wiem, ze zawsze mocniejszy lepszy. Ale ten mocniejszy to 200 zeta więcej, więc może lepiej w co innego zainwestować... Oczywiście pod warunkiem, że ten słabszy wystarczy... A wystarczy? Może jakiś spec od UPS-ów się wypowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Jeżeli po zaniku zasilania ma podtrzymać tylko kilka minut żebyś od razu zdążył zapisać i zamknąć to ta 700 styknie. Jak chcesz mieć czas bo np. po kilku minutach zazwyczaj "prąd jest" z powrotem to ten 1000 kup i nie będziesz musiał w ogóle kompa wyłączać. Po prostu 1k dłużej podtrzyma. Tylko taka jest różnica. Tu nie trza experta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
półtoragościa Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Dziękuję, właśnie to chciałem usłyszszeć. Nie zależy mi na pracy na UPS-ie, a potrzebny mi on jest jedynie do zamknięcia systemu, ewentualnie (jeżeli ma taka opcję) do stabilizacji napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Dziękuję, właśnie to chciałem usłyszszeć. Nie zależy mi na pracy na UPS-ie, a potrzebny mi on jest jedynie do zamknięcia systemu, ewentualnie (jeżeli ma taka opcję) do stabilizacji napięcia.Sprawdź jeszcze (jeśli tego nie zrobiłeś ofc) czy te UPSy dają sinusoidę na wyjściu, żebyś nie miał później problemu z zasilaczem z apfc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
półtoragościa Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Dystrybutor podaje, że: Seria została wyposażona w system Clear Digital Sinus, który generuje czysty sinus napięcia na wyjściu w trybie pracy bateryjnej. Czy to o to chodzi? I czy tak może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Tak, musi być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
półtoragościa Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Pięknie dziekuję, jak uruchomię - zamówiony na przyszły tydzień - dam znać jak się sprawuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Jeszcze celem uzupełnienia. ewentualnie (jeżeli ma taka opcję) do stabilizacji napięcia. Każdy UPS z definicji stabilizuje napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anonymous Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Ja też się tym troszkę ostatnio interesowałem UPS, moje kryteria: cena! /jak najniższa/ tylko APC /najlepsze?/ prawdziwy sinus przy pracy bateryjnej i sieciowej komplet filtrów minimalnie 700AV z tego co przewiduję wyłączanie PC po wyczerpaniu akumulatora Idealny byłby ten http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&...163&u=12490 Tylko za drogi. Z nowych APC dobrą cenę ma ten http://allegro.pl/item256216485_apc_ups_ba...3l_gw_fvat.html Tylko, że on nie ma nawet czystego sinusa. Tej samej klasy co ten za 800zł jest ten, starsza używana wersja: http://allegro.pl/item261210005_smart_700_..._gw_d2d_fv.html Co sądzicie? Czy wystarczyłby kabel COM/USB i UPS wyłączałby mi peceta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
półtoragościa Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 (edytowane) No i fajowo :) Mam tego Evera CDS Pro i nie mogę go uruchomić. Naładowałem baterie, i uruchamiam. Zainstalowałem PowerSoft Plusa... i kicha. Komputer nie widzi urządzenia, w trakcie konfiguracji i próbie wejścia w zaawansowane wyskakuje komunikat: "Błąd inicjalizacji komunikacji! 342(:-1)" Próbowałem już wszystkich możłiwych sposobów, łącznie z przeinstalowaniem, zamianą portu USB, nic - kicha. Teraz pytanie : Kto może mi pomóc? Może trzeba coś przestawić XP-ku, a może w Biosie? Proszę o pomoc! Edytowane 6 Listopada 2007 przez półtoragościa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
półtoragościa Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Dziękuję za pomoc. Zmieniłem kabel USB na stary, i... UPS działa!!! Swoją drogą, sprzęt niczego sobie, ładnie trzyma kompa i monitor, czasu na zamknięcie aplikacji aż nadto (na nowym tylko raz ładowanym akumulatorze, bez sformatowania w/g wskazań softu ok. 8 minut). Aha, przeczytałem wszystko, co możliwe na temat tego UPS-a i tutaj uwaga dla ewentualnych nabywców - sformatujcie akumulator przed użyciem, a później powtarzajcie to raz na pół roku (mniej więcej tej treści informacja wisi na stronie producenta). P.S. Swoją drogą sprzedaż UPS-a i uszkodzonego kabla to chyba celowe działanie producenta - niech się nabywca najpierw nauczy obsługi, a dopiero później korzysta ze sprzętu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 W dolnym-prawym rogu każdego swojego posta masz opcje "edytuj", korzystaj z niej jak chcesz dopisac lub zmienic tekst w napisanym juz poscie bo nie pisze sie dwoch postow jeden pod drugim. Milego użytkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...