pisarz Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 (edytowane) Witam. Niedawno zawiesil mi sie laptop, wiec go wylaczylem. Po ponownym uruchomieniu lapka zaczal strasznie mulic, system ładuje sie 5 minut. Zobaczylem, ze dysk przelaczyl sie na prace w trybie PIO. Mimo ze mam wybrane "DMA, jeżeli dostępne". I tak PIO jest aktywne. Przeinstalowałem sterowniki, zainstalowałem nowsze (pakiet intela do chipsetu), niestety nadal PIO jest aktywne. Co musze zrobic, zeby wlaczyl sie tryb DMA? W BIOSie nie ma opcji odnosnie tego. Jakieś pomysły? edit: Laptop z podpisu. edit2: Sprawdzalem programem HDTune, SMART nie wykazuje zadnych błedów, zrobilem test predkosci i srednia wychodzi 1,5MB/s... Edytowane 28 Października 2007 przez pisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziobak Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Spróbuj w menadżerze urządzeń wywalić kontroler (przez "Odinstaluj"). Uruchom ponownie system, powinien się sam zainstalować i powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 Było kilkanaście razy, poszukać to sie już nie chce ? KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...