Magic_LbN Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 (edytowane) Jak w temacie - ile razy mogę aktywować Windowsa XP Home OEM? Chodzi o tą aktywację po formacie, przy stawianiu systemu od zera. Szukałem w necie i na forum, ale niestety nie udało mi się znaleźć dokładnej odpowiedzi... :/ Pozdro i mam nadzieje ze ktos będzie wiedział ;) EDIT: I jeszcze jedno - jaka jest szansa że ten OEM sie aktywuje na nowym kompie po zmianie z kompa na s.478 (mobo Gigabyte, chipset 865i chyba, jeśli to ma jakieś znaczenie) na AM2, AM2+ (A64 X2) lub 775 (wtedy Dual Core)? Edytowane 30 Października 2007 przez Magic_LbN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 (edytowane) Jak w temacie - ile razy mogę aktywować Windowsa XP Home OEM? Chodzi o tą aktywację po formacie, przy stawianiu systemu od zera. Do bólu. Jeśli nic nie zmieniałeś w konfiguracji to możesz i 5x dziennie aktywować. EDIT: I jeszcze jedno - jaka jest szansa że ten OEM sie aktywuje na nowym kompie po zmianie z kompa na s.478 (mobo Gigabyte, chipset 865i chyba, jeśli to ma jakieś znaczenie) na AM2, AM2+ (A64 X2) lub 775 (wtedy Dual Core)? 99,9999999 % Edytowane 30 Października 2007 przez DeTe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griszman Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 (edytowane) Ad1. Jest limit, nie wiem dokładnie jaki ale na pewno jest ponieważ instalując kilka razy na miesiąc system na kompie (cały czas tym samym) w pewnym momencie wyskoczył komunikat, że ten klucz został aktywowany zbyt wiele razy i żeby wpisać nowy. Zainstalowałem Linux'a... :lol: Po trzech miesiącach gdy przesiadłem się na XP aktywował się bez problemu. Tak to z grubsza wyglądało. Ad2. Nie aktywuje się na pewno. Nawet przy zmianie samego dysku są problemy i trzeba dzwonić do MS. Przy zmianie całej platformy nie ma w ogóle szansy na to aby kopia Windows'a wcześniej aktywowanego na s478 bez problemu aktywowała się na am2. To już jest zupełnie inny komputer. Aktywacja jest między innymi po to, aby konkretny klucz przypisać konkretnemu sprzętowi. Takie są zasady licencji OEM, system można zainstalować tylko na jednym konkretnym komputerze. Edytowane 30 Października 2007 przez Griszman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 no bym sie kłócił co do limitu, ja prawie za każdym razem dzwonie do ms po nowego keya do aktywacji wina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4ciek Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 u mnie było tak że na konfiguracji na której po raz pierwszy robiłem aktywację potem udawało mi się to kilka razy zawsze netowo; potem była wymiana sprzętu (płyta, procek, ramy) i pierwsza aktywacja przeszła przez net bez bólu ale po kilku dniach za bardzo pomieszałem i tym razem musiałem zadzwonić i telefonicznie załatwić kod aktywacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magic_LbN Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 (edytowane) a własnie - jak po wymianie kompa sie dzwoni po kod aktywacji (że niby wymiana mobo bo stara padła czy coś takiego) to jak to wygląda?? Bez problemu dają kod? Edytowane 30 Października 2007 przez Magic_LbN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griszman Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2007 (edytowane) Zależy na kogo się trafi, czasami dają od ręki i bez zadawania zbędnych pytań a czasem potrafią stwarzać niepotrzebne problemy. Ogólnie większych trudności nigdy nie miałem, zawsze mówiłem, że coś padło i poszło na gwarancję i mam teraz inne części w zastępstwie albo po prostu coś wymieniłem z przyczyn niezależnych ode mnie. W sumie muszą podać kod, gdyby nie chcieli podawać nikt by oryginalnego Windows'a kupować nie chciał... ;-) Edytowane 30 Października 2007 przez Griszman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Nawet przy zmianie samego dysku są problemy i trzeba dzwonić do MSTo dziwne bo ja wymieniałem hdd i normalnie się aktywował :) w 3 sekundy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Griszman Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 (edytowane) A ja niestety byłem zmuszony dzwonić i tłumaczyć, że dysk mi padł i kupiłem nowy... B-) Edytowane 2 Listopada 2007 przez Griszman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Właśnie mam Windowsa XP i Vistę z uczelni z MSD i wiem, że aktywacja jest do pięciu razy. Vistę już aktywowałem trzy razy a XP dwa. Kupuję laptopa (Bo tamte systemy były instalowane na stacjonarce) i czy przy instalacji na laptopa będzie wołał, że muszę skontaktować się telefonicznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 (edytowane) zrobisz image partycji i nic cie wiecej nie obchodzi - nie trzeba bedzie aktywowac za kazdym razem co do zmiany kompa to przy oem moze byc klopot - sys przypisany jest do plyty glownej co do wersji uczelnianych to niee wiem Edytowane 4 Listopada 2007 przez zbynia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2007 wersja uczelniana - jak ci sie skonczy klucz, dzwonisz do nich i prosisz o aktywacje (nie maja prawa odmowic), ewentualnie mailujesz do admina na uczelni i proszisz o wygenerowanie nowego klucza... ja mam obecnie ~10 kluczy do xp i chyba tyle samo do visty, reinstaluje srednio co 3-4 miesiace, wtedy losuje, jak nie dziala dzwonie oem jest przypiany do plyty ale przy zmianie tejze procedura identyczna - dzwonisz i mowisz, ze masz problem: podlaczyles drugi-dodatkowy dysk i windows poprosil o kolejna aktywacje, ewentualnie, ze jestes studentem i bezwarunkowo prosisz o odblokowanie klucza... jak masz gadane, to mozesz wkrecic, ze podlaczyles pendrive'a i win chce aktywacji... wnioski: -jestes studentem, dzwonisz i sie nie tlumaczysz, chcesz klucz miec odblokowany, bo twoja uczelnia placi im za twoj system -oemowce skonczyly sie aktywacje? dzwonisz i sciemniasz... (oczywiscie w przypadku wymiany plyty glownej, a nie calego zestawu) dlaczego ludzie boja sie rozmowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...