Skocz do zawartości
9toml

Komp Dziala Bardzo Niestabilnie

Rekomendowane odpowiedzi

witam niedawno kupilem nowego kompa- oto jego parametry:

procesor Intel E2180

plyta Asus P5B

pamiec 2x 1GB DDR2 800 goodram - mysle ze te pamieci moga powodowac te problemy.. zwlaszcza dlatego ze to dwie kosci

graf gigabyte gf 7900gs 256MB

obudowa+zasilacz 400W mustang - to moze byc drugie slabe ogniwo..

nagrywarka dvd lite on

dysk ATA seagate baracuda 80 gb

to wszystko co mam wpiete.

A teraz opisze problemy:

- po pierwsze w czasie grania w gothica3 (w inne gry jakos nie mialem tego problemu) czasami zawiesza sie i wyskakuje niebieski ekran - po czym restart(nie zdaze przeczytac co tam pisze, w kazdym razie cos o zlym zainstalowaniu sprzetu)

- ostanio pojawil sie problem w trakcie uruchamiania - wszystko pieknie ladnie do momentu kiedy ma sie zaladowac pulpit - czarny ekran nic sie nie laduje, restartuje kompa nastepnie uruchamiam w trybie awaryjnym daje mu uruchom ponownie i wlacza sie bez problemu...

-kolejny problem - czasami jak podlącze usb np od telefonu lub aparatu cyfrowego i pozniej kiedy je odlaczam wyskakuje mi ten niebieski ekran.

Wyglada to dokladnie tak

http://img490.imageshack.us/my.php?image=zdjcie001py8.jpg

ktos mi poradzil zebym w biosie zamiast auto poustawial faktyczne wartosci - zmienilem ustawienia pamieci z auto na DDR800 ale nic to nie dalo, reszte niebardzo wiem jak mam pozmieniac.

Sprawdzilem te pliki z folderu Minidump przy pomocy debugging tools for windows - ta procedura byla opisana tu na forum:

-kiedy gram w gothica to wyskakuje ze blad wystapil w pliku ntoskrnl.exe sprawdzilem w wyszukiwarce i są dwa takie pliki jeden w katalogu D:\WINDOWS\Driver Cache\i386 pisze ze jest to aplikacja a pod spodem jądro i system NT, drugi plik o tej nazwie znajduje sie w katalogu D:\WINDOWS\system32 i jest opisany tak jak ten wyzej.

-kiedy odlaczam to usb od komputera i wyskakuje niebieski ekran to w debuggerze wyskakuje mi ze blad wykonal plik dataman a jest to plik programu ktory wlasnie obsluguje to usb - na starym kompie ten program dzialal bez zarzutu

Jak myslice co jest powodem tych problemow? Z gory dzieki za odpowiedzi

Edytowane przez 9toml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie , winny jest zasilacz. Wymieniaj szybko jak nie chcesz stracić wszystkiego.

jaki zasilacz polecasz? nie chce bawic sie w zadne oc, chce zeby komp dzialal stabilnie i nie bylo takich jaj jak teraz. do kompa mam wpiete to co wypisalem wyzej nic wiecej.

Edytowane przez 9toml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed wymiana jakiegokolwiek sprzetu najpierw poszukałbym przyczyny w systemie. Odinstaluj programy które wgrałeś przed wystąpieniem błędu, wgraj nowsze sterowniki do karty graficznej, sprawdź w menedżeże czy nie ma konfliktów sprzętowych.

Nie jestem specem ale moim zdaniem 400W zasilacz powinien dawać rade. Ja mam zasilacz Prescott 400W, procek core2duo 4300, grafe Palit geforce 7900gs, 1gb ramu i pracuje bez problemu już jakieś pół roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz warto wymienić swoją drogą, jednak winą zasilacza to być nie musi.

Owszem - ten zasilacz najprawdopodobniej jakąśtam przyczyną niestabilności będzie, jednak w tym akurat przypadku może to być wina również niestabilnego procesora czy też pamięci. Upewnij się, czy częstotliwość i napięcie na procesorze oraz napięcia, częstotliwości i timingi pamięci ustawione są poprawnie (zgodnie z zaleceniem producenta). Jeżeli chcesz wiedzieć dokładnie czy przyczyną tych BSOD'ów akurat w tym przypadku jest zasilacz to chyba najprostszą metodą sprawdzenia tego będzie włożenie innego, lepszego (kupionego czy też na parę dni pożyczonego od jakiegoś znajomego).

Jednak wątpliwości nie ulega fakt, że zasilacz również naprawdę warto wymienić - bowiem taki zasilacz niedośćże może być przyczyną niestabilności (jeżeli nie teraz to później), to jest on jak niewybuch - niewiadomo czy wybuchnie a jeżeli tak to kiedy - jednak gdy wybucha (tzn. kiedy zasilacz psuje się, pali) to może to być tragiczne w skutkach.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi