2002JSQ Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2007 Od pewnego czasu zauważyłem pewne zjawisko, ze BIOS nie chce zapamiętać mi pewnych ostawień. Mianowicie problem dotyczy zintegrowanej karty dźwiękowej i portu COM - nie mogę ich wyłączyć. Za każdym razem jak ustawiam te opcje na DISABLED, po restarcie są znów aktywne. Portu szeregowego COM nie używam, a kartę dźwiękową mam oddzielnie. Wcześniej miałem oba urządzenia wyłączone i było ok, a teraz nie wiem co jest. Zmieniałem już 3 biosy (aktualnie mam 2302) - nic Resetowałem bios - nic Wrzucałem ustawienia Default - nic Jedyna sytuacja gdy po restarcie opcje pozostają wyłączone, ma miejsce wtedy gdy wyłączę wszystkie urządzenia w "Onboard Devices Configuration"... choć i tak nie do końca.... bo WinXP po pierwszym restarcie nie widzi tej zintegrowanej karty ani COM'a, ale po kolejnym, w menedżerze urządzeń pojawia się "Kontroler multimediów audio", port komunikacyjny COM1, oraz co najlepsze "Modem PCI" :blink: którego ta płyta nie posiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Od pewnego czasu zauważyłem pewne zjawisko, ze BIOS nie chce zapamiętać mi pewnych ostawień. Mianowicie problem dotyczy zintegrowanej karty dźwiękowej i portu COM - nie mogę ich wyłączyć. Za każdym razem jak ustawiam te opcje na DISABLED, po restarcie są znów aktywne. Portu szeregowego COM nie używam, a kartę dźwiękową mam oddzielnie. Wcześniej miałem oba urządzenia wyłączone i było ok, a teraz nie wiem co jest. Zmieniałem już 3 biosy (aktualnie mam 2302) - nic Resetowałem bios - nic Wrzucałem ustawienia Default - nic Jedyna sytuacja gdy po restarcie opcje pozostają wyłączone, ma miejsce wtedy gdy wyłączę wszystkie urządzenia w "Onboard Devices Configuration"... choć i tak nie do końca.... bo WinXP po pierwszym restarcie nie widzi tej zintegrowanej karty ani COM'a, ale po kolejnym, w menedżerze urządzeń pojawia się "Kontroler multimediów audio", port komunikacyjny COM1, oraz co najlepsze "Modem PCI" :blink: którego ta płyta nie posiada. Mialem ta plyte, ale niestety nie wiem jak Ci pomoc. Pozatym jest temat o tej plycie i pewnie jutro Ci ten ktos zamknie ;), wiec lepiej napisz tam, wiecej ludzi moze bedzie w stanie Ci pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 ROZWIĄZANE... chodziło o biosa. Aktualizacja na wersję v2406 rozwiązała problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 11 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2008 Problem Twój był już rozwiązany na tym forum w temacie o tej mobo. Nie przeczytałeś kilka stron do tyłu leniuchu :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...