Skocz do zawartości
Gość

Modernizacja Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie jestem posiadaczem sprzętu jak w sygnaturce. Kompa używam głównie do neta, ale ostatnio złapałem bakcyla na ET Quake Wars. Na obecnym konfigu, gra potrafi mi czasem nieco przyciąć. Zresztą od dłuższego już czasu chodzi za mną myśl, aby przesiąść się na dwa rdzenie. Chciałbym uczynić to jak najniższym kosztem. Mam dwie opcje:

1. Sprzedaż proca, płyty, pamięci i kupno E2160.

Myślałem o zakupie:

- Dual Core E2160: 247,00 zł

- MSI P35 Neo-F: 329,00 zł

- Goodram 1GB 800MHz: 85,00 zł

Myślę, że zakładając pesymistycznie za proca wziąłbym 120 zł, za pamięci ok. 130 zł, płyta nie mam pojęcia ile może kosztować, ale powiedzmy że 120 zł, uzyskałbym 370 zł. Czyli dopłata do dwóch rdzeni wyniosłaby mnie ok. 290 zł.

2. Zakup Athlona 64 X2 4200 Toledo za ok. 250 zł -> dopłata do dwóch rdzeni 130 zł.

Skłaniałbym się raczej do pierwszego rozwiązania. Pytanie, czy odczułbym znaczny skok wydajnościowy? Czy podana płyta jest dobrym rozwiązaniem (wziąłem ją z poradnika dla kupujących, sam średnio siędzę w temacie płyt pod intela). I najważniejsze, czy z płytą na chipsecie p35 nie będę miał problemów pod linuxem?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odzew ;) Ale przed zakupem chciałbym jeszcze przeczytać opinię kogoś kto używał tej płyty pod linuksem. Czy na pewno z chipsetem p35 nie będzie żadnych problemów? Jest to dla mnie bardzo istotna sprawa, bo nie mam zainstalowanego innego systemu ;)

Edit.

Odnośnie linuxa -> Nie zauważyłem posta robowskiego ;)

Rozwialiście moje wątpliwości. Jutro chyba zamówie sprzęt w agito.pl

Dziękuję wszystkim

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi