Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , na te forum przyciągnął mnie problem z połączeniem kabelka od S/PDIF optyk mojej karty graficznej która wygląda tak http://e-lectron.pl/product_info.php?products_id=21826 z płyta główna która wyglada tak http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-945gm-s2_3x.html . Problem polega na tym ze nie zabardzo sie orietuja jak podłaczyc te kabeli które dostałem wraz z kartą grafiki ( koles w sklapie który składał kompa chyba zapomniał to podpiąc a ja dopiero teraz sie zorietowałem ze OPTYCZNY nie działa bo jest nie podpiety) , to jest kabelek na 3 gniezda 1 popina sie do karty a 2 do płyty to wiem ale nie wiem jakimi kolorami one maja być wpiete ( kolory sa dwa czarny i niebieski ) , w tym slocie czy gniezdzie od płyty głownej jest 5 pinów + jeden wolny a kabelek ma tylko 2 wejcia dzialajace . I tak samo z wejsciem do karty sa 2 piny ale wsadzic wtyczke moge tak i na odwrót , boje sie ze cos poknoce i cos sie stanie chce zaznaczyc ze jestem totalnym laikiem i nie bijcie mnie jak cos !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carny - masa, niebieski SPDIF Out (czyli sygnal)

Teraz musisz wziac instrukcje obslugi od karty i od plyty i zobaczyc opisy pinow - mase podlacz do masy (GND, Ground), a kabel sygnalowy do pinu odpowiadajacego za wyjscie (OUT) i powinno dzialac.

A na przyszlosc - przypominam, ze w jezyku polskim istnieje kropka i wypowiedz moze sie skladac z wiecej niz jednego zdania ;) Naprawde trudno zrozumiec Twojego posta w obecnej postaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi