Smol__ar Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Witam. Przejdę od razu do sedna sprawy. Kompa którego mam w sygnaturce pozbywam sie w święta, "pozbywam sie" w znaczeniu sprzedaje bratu na święta bo na prezent jest za drogi ;) i w tamtym roku dostał mój stary zestaw to mu starczy ej radości ;) Ale nie o tym mowa. Pozbywam sie to znaczy tez ze potrzebuję nowego. Nadchodzi GTA IV i już nie śpię po nocach ;) a na dodatek NFS PS już w wersji demo krąży po sieci. Tym sposobem wiecie do czego będzie mi służył ten komp ;) Jak widać niżej po czytaniu wielu opinii użytkowników wybrałem już pewne komponenty ale problemem stanowi procesor. (Zestaw nie będzie podkręcany) FOXCONN P35A PATRIOT 4x1GB 800 8800GTS 320MB/320BIT Corsair CMPSU-520HXEU SCYTHE Ninja PLUS Teraz pytanie czy opłaca sie zakup Q6600 ? to koszy rzędu 900zł. Wykorzystam jego moc w tych grach, jest sens ? Czy może Core 2Duo wystarczy spokojnie (tylko który model?), taniej. Ale może zamiast niego X2 i do tego DFI NF ? Doradźcie coś proszę. Edytowane 19 Listopada 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Bierz E2160@ OC , a po nowym roku Penryn, bo nie widzę teraz sensu kupowania Q6600. Mobo dobre ;) , A grafike bierz 8800GT, nie warto brać 8800GTS 320MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Q6600 kategorycznie odpada jeśli komputer ma być używany do gier. One nie umią korzystać z dwóch rdzeni, a co dopiero z czterech. Masz zamiar podkręcać procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Tak tez myślałem że do gier Q6600 nie ma sensu kupować. O/C odpada. A może E4400 i bez podkręcania ? Nie wspomnieliście nic o AMD X2, duzo mniej wydajny od Exxx? Apropo 8800GT i 8800GTS to masz na myśli że nie opłaca się pod względem wydajności ? bo ich cena jest taka sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Apropo 8800GT i 8800GTS to masz na myśli że nie opłaca się pod względem wydajności ? bo ich cena jest taka sama. Tak pod względem większej wydajności niż ten 8800GTS 320, ja sam kupie planuje zakup tej karty, i myślę ze do 1000zł na razie nie ma lepszej karty, bierz 8800GT 512MB. Nie wspomnieliście nic o AMD X2, duzo mniej wydajny od Exxx? Teraz to tylko Intel, wieksza wydajność, a nawet E2xxx pokonuje AMD, dlatego bierz 2160@ OC , będziesz zadowolony. No chyba że nie podkręcasz to toś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Witam Sorka ale mam podobny problem... Do tej pory zastanawialem sie nad prockiem: Intel Core2 Duo E6750 2,66GHz (S775) BOX - za ponad 650zł ale po przeczytaniu tego tematu napalilem sie na: Intel Pentium Dual Core E2160 /1.8GHz, 1MB, 800MHz, BOX/ ach... sam juz nie wiem... Prosze doradzcie i mi... Skladam kompa i dobieram komponenty, ktory prock bedzie lepszy do gier??? Skladam kompa tylko i wylacznie do grania... ktory z procesorow bedzie lepszy???? ======== Grafa jaka wybralem to 8600GTS, 2GB Ramu i nawet nie bede podkrecal sprzetu z racji ze potrzebuje wydajnego ale bardzo cichego kompa... wiec temp musi byc niska aby wiatraki mogly chodzic na najnizszych obrotach albo i w ogole nie chodzic... Edytowane 7 Listopada 2007 przez Szpakos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Kurde aż mi sie wierzyć nie chce że GTS mniej wydajny od GT. Dzięki wielkie za wsparcie w trudnej sytuacji dokonania wyboru ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Kurde aż mi sie wierzyć nie chce że GTS mniej wydajny od GT.Nie tylko wydajniejszy od 8800GTS, ale w niektórych grach dogania 8800GTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 Jeszcze ostatnio pościk. Powiedzcie z jakiej firmy brać tego GT ? Asus, Gigabyte, EVGA, XFX, a może Gainward ? Wiecie coś o różnicy jakości podzespołów tych firm przy produkcji GT ? "robowsky" którego bierzesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Jeszcze ostatnio pościk. Powiedzcie z jakiej firmy brać tego GT ? Asus, Gigabyte, EVGA, XFX, a może Gainward ? Wiecie coś o różnicy jakości podzespołów tych firm przy produkcji GT ? "robowsky" którego bierzesz ? Na razie czekam na coś sensownego z chłodzeniem Zalmana np. Tak jak ten Gigabyte http://www.tcmagazine.com/images/news/Hard...88t512HP_01.jpg bardziej chłodniejsza od tych referencyjnych chłodzeń i na pewno trochę cichsza. A jak już referencyjną karte chcesz brać, to nie wybierałbym marki tylko brał co tańsze i lepsze w OC ;). Witam Sorka ale mam podobny problem... Do tej pory zastanawialem sie nad prockiem: Intel Core2 Duo E6750 2,66GHz (S775) BOX - za ponad 650zł ale po przeczytaniu tego tematu napalilem sie na: Intel Pentium Dual Core E2160 /1.8GHz, 1MB, 800MHz, BOX/ ach... sam juz nie wiem... Prosze doradzcie i mi... Skladam kompa i dobieram komponenty, ktory prock bedzie lepszy do gier??? Skladam kompa tylko i wylacznie do grania... ktory z procesorow bedzie lepszy???? ======== Grafa jaka wybralem to 8600GTS, 2GB Ramu i nawet nie bede podkrecal sprzetu z racji ze potrzebuje wydajnego ale bardzo cichego kompa... wiec temp musi byc niska aby wiatraki mogly chodzic na najnizszych obrotach albo i w ogole nie chodzic... Bierz E2160@OC bo nie ma sensu dopłacać do lepszego. A tuż za rogiem Penryn, A zamiast 8600GTS bierz 8800GT (jak starczy funduszów), a w ostateczności 8600GT Palit Sonic+. Edytowane 7 Listopada 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) Wszystkie są w takiej samej cenie. Wezmę XFX wersje XT Edition. Nie będę podkręcał a one standardowo maja pamięci na 1900 1ns. Dzięki za odpowiedzi. Na cichości mi nie zależy bo jak gram to przez Z-5400 trzęsie się mieszkanie, a jak pracuje nad czymś albo czytam to w słuchawkach. Edytowane 7 Listopada 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 sypnij sobie e6750, przykrec go do 3,6GHz i miej pewnosc, ze to nie procesor jest waskim gardłem :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) To widze ze 64 bity sie szykuja, 4 gb ramu Bedziesz viste musiał instalnąć, albo xp 64 Jak vista to brałbym chyba tego quada. Penryn jak wejdzie to drogi pewnie bedzie. edit. kup sobie do tego collera wiekszego i proc mozesz bez problemu na 3,0GHz puścić Edytowane 7 Listopada 2007 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 (edytowane) @robowsky - Kolega bierze kartę z wyższej półki i taki Pentium może stać się wąskim gardłem nawet po oc. Sprawdziłem - Pentium DC @ 3150 jest mniej wydajny od e6750. Edytowane 7 Listopada 2007 przez DawidNeo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Co nie zmienia faktu, że taki Dual Core na jakieś 3GHz i tak dobrze uzupełni się z tą kartą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) Jeśli chodzi o mnie to biorę E6750 z tego względu że i tak miałem brać Q6600. Zastanawiam się czy nie brać E6550, jest jeszcze tańszy nie będę podkręcał, a różni sie mnożnikiem, wiecie coś o spadku wydajności ? Ma to tylko różnicę przy O/C ? Bo na chwile obecną mam takie cudo: (Może coś jeszcze byście radzili wymienić ? Nagrywarkę na NEC 3540A ? Proponujcie, w gronie łatwiej ) INTEL Core 2 Duo E6550 lub E6750 FOXCONN P35A PATRIOT 4x1GB 800 LLK 4-4-4-12 GeForce XFX XT 8800GT 512\256 Seagate 320GB 16MB SATAII PLEXTOR PX-800A Sound Blaster X-FI Corsair CMPSU-520HXEU SCYTHE Ninja PLUS Thermaltake Soprano Samsung SyncMaster 2032BW Edytowane 8 Listopada 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 (edytowane) Zadnen c2d/dualcore @ >3 ghz nie bedzie waskim gardlem dla JAKIEJKOLWIEK z obecnych dzisiaj na rynku kart graficznych... chyba ze mowimy o SLI ;) Nie swirujmy.... :mur: Edytowane 8 Listopada 2007 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer805 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Jeśli chodzi o mnie to biorę E6750 z tego względu że i tak miałem brać Q6600. Zastanawiam się czy nie brać E6550, jest jeszcze tańszy nie będę podkręcał, a różni sie mnożnikiem, wiecie coś o spadku wydajności ? Ma to tylko różnicę przy O/C ? Bo na chwile obecną mam takie cudo: (Może coś jeszcze byście radzili wymienić ? Nagrywarkę na NEC 3540A ? Proponujcie, w gronie łatwiej ) INTEL Core 2 Duo E6550 lub E6750 FOXCONN P35A PATRIOT 4x1GB 800 LLK 4-4-4-12 GeForce XFX XT 8800GT 512\256 Seagate 320GB 16MB SATAII PLEXTOR PX-800A Sound Blaster X-FI Corsair CMPSU-520HXEU SCYTHE Ninja PLUS Thermaltake Soprano Samsung SyncMaster 2032BW grafe bierz 512 bo 256 nie poradzi sobie z lepszymi grami na full w 1280na1024 :wink: a 100zl to nie duza doplata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Hehe wiem wiem wezmę 512MB, a w 256 miało oznaczać szynę pamięci bit :wink: 512MB\256bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Chodziło mu chyba o to, że 512MB pamięci, a szyna 256BIT :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer805 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Hehe wiem wiem wezmę 512MB, a w 256 miało oznaczać szynę pamięci bit :wink: 512MB\256bit. :lol2: to pisz a nie :lol: czemu nie krecisz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 E2160 chyba najbardziej atrakcyjny proc patrzac na wydajnosc/cena/oc Na dobrym mobo prawie kazdy idzie na 3GHz jakas polowa ponad 3,2GHz selekty nawet i ponad 3600MHz . Sam mialem przez tydzien E2140 i ograniczal go mnoznik/fsbWall max stabilnie fsb 368MHz nawet przy tak niskim fsb na E2160 dalo by to ponad 3,3GHz . Tak jak pisali przedmowcy , za 2-3 miechy bedzie Penryn i nowe Duuze OC . do tego czasu E2160 napewn o wystarczy , Dodam ze testujac demo Crysisa nie widze roznicy w wydajnosci pomiedzy E2140 oc 2940MHz a E6750 oc 3672MHz , no moze czasami +1-2 fps na kozysc C2D :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 (edytowane) Już się nakręciłem w życiu ;) Wymieniłem jeszcze chłodzenie z Ninja+ na Mugen. INTEL CORE 2 DUO E6750 lub E6550 (Czekam na wasze odpowiedzi, pytanie wyżej) FOXCONN P35A PATRIOT 4x1GB 800 LLK 4-4-4-12 GeForce XFX XT 8800GT 512\256 Seagate 320GB 16MB SATAII Pioneer DVR-212 SATA Sound Blaster X-FI Corsair CMPSU-520HXEU SCYTHE MUGEN Thermaltake Soprano Samsung SyncMaster 2032BW Edytowane 16 Listopada 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 a E6750 oc 3672MHz , no moze czasami +1-2 fps na kozysc C2D :/Ale czym tu się smucić ? [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 q8ic Ano tym ze E6750 jest 2x drozszy od E2140 a w grach 2-5% szybszy :/ Jak bym to zaczail to miesiac temu bralbym E2160 @ 3300MHz i 50 £ zostalo by na lepsza chlodnice . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) Jeszcze mam pytanka odnośnie obudowy. A tak przy okazji to wymieniłem ram i dysk, wygląda to tak: INTEL CORE 2 DUO E6750 FOXCONN P35A OCZ 4x1GB 800Mhz Platinum Rev 2.0 GeForce XFX XT 8800GT 512\256 WD 320GB 16MB Cache AAKS Pioneer DVR-212 SATA Sound Blaster X-FI Corsair CMPSU-520HXEU SCYTHE MUGEN Samsung SyncMaster 2032BW Co do tej obudowy. Miła to być Thermaltake Soprano (okno) wysoka z dobrzej blachy i ładnie wykonanym oknem. Bardzo mi sie podoba lecz z Aluminiowym panelem za który trzeba dopłacić 100zł :| Z dystansem patrzyłem na obudowy Akrylowe lecz dziś spędzając cały dzień przy remoncie pokoju miałem czas aby dokładnie się zastanowić i stwierdziłem, że zawsze lubiłem mieć podzespoły na widoku :P Teraz pytanie do was jak jest z ekranowaniem obudowy ? bo jak wiadomo zbyt dużo części metalowych nie ma ;) i jak jest z utrzymaniem czystości w obudowie, szybko kłębki kurzu się zbierają ? :D aaa i temperatura, nie wpłynie to zbyt negatywnie na to co chcę do niej włożyć ? Może wasze spostrzeżenia wybiją mi ten pomysł z głowy i powrócę do Soprano ;) Oto kandydat - http://zenfist.pl/pID/1478.htm A jak już coś może znacie sklepy oferujące obudowy Akrylowe. Edytowane 16 Listopada 2007 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Zestaw bardzo, bardzo dobry :) Obudowa mi się ni cholery nie podoba , ale są gusta i guściki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 no i waży... 12,5 kg o.O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer805 Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 E2160 chyba najbardziej atrakcyjny proc patrzac na wydajnosc/cena/oc Na dobrym mobo prawie kazdy idzie na 3GHz jakas polowa ponad 3,2GHz selekty nawet i ponad 3600MHz . Sam mialem przez tydzien E2140 i ograniczal go mnoznik/fsbWall max stabilnie fsb 368MHz nawet przy tak niskim fsb na E2160 dalo by to ponad 3,3GHz . Tak jak pisali przedmowcy , za 2-3 miechy bedzie Penryn i nowe Duuze OC . do tego czasu E2160 napewn o wystarczy , Dodam ze testujac demo Crysisa nie widze roznicy w wydajnosci pomiedzy E2140 oc 2940MHz a E6750 oc 3672MHz , no moze czasami +1-2 fps na kozysc C2D :/ moj 3.06 na standardowym napieciu dalej nie mialem jak bo nie wiem czemu ale nie mogezmienic fsb i napieci - wszystko zablokowane :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 no i waży... 12,5 kg o.O Waga obudowy ma jakiś wpływ na cokolwiek ? ? ? Jeśli chodzi o sam ciężar to się tymi 12nastoma kilogramami nie przejmuje, bo nie będę jej nigdzie nosił ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...