Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekaw jestem osiagow tego 2,5Ghz  wkoncu bedzie z czym  porownywac najszybszego P4, ktory  pewnie dostanie w dupe ;).

Hehe, już niektórym widze zaczyna się mieszać :) Najszybszy dostępny Antek XP to będzie 2500+, czyli 2,0GHz! :)

A wię prawdopodobnie kręcić się będzie na te 2200 MHz (10% zapasu muszą pozostawić...) po zmianie magistrali na 166-180 MHz będzie to nieźle wymiatało.... zwróćcie uwagę, że tak naprawdę Intel na 3GHz z DDR nie jest wiele szybszy ( a czasem nawet wolniejszy) niż 2530 MHz z RDRAM. Byłem przekonany, że dopiero Opteron zmieni układ sił na szczycie, a tu się zapowiada rewelacja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... zwróćcie uwagę, że tak naprawdę Intel na 3GHz z DDR nie jest wiele szybszy ( a czasem nawet wolniejszy) niż 2530 MHz z RDRAM.

No wlasnie mimo wielkich mozliwosci overclockingu P4 , przyrost po przetaktowaniu , nie jest az tak duzy .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zanizanych mnozników, czyli najwyższego 12,5 na starszych plytach :oops: to w serwisie EPoXa powiedzieli ze w sytuacji gdy zalozy sie nieodblokowany procesor to nie bedzie problemu z mnoznikiem.

Natomiast przy podkrecaniu odblokowanego proca bedą problemy (max mnoznik to 12,5)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekaw jestem osiagow tego 2,5Ghz  wkoncu bedzie z czym  porownywac najszybszego P4, ktory  pewnie dostanie w dupe ;).

Hehe, już niektórym widze zaczyna się mieszać :) Najszybszy dostępny Antek XP to będzie 2500+, czyli 2,0GHz! :)

A wię prawdopodobnie kręcić się będzie na te 2200 MHz (10% zapasu muszą pozostawić...) po zmianie magistrali na 166-180 MHz będzie to nieźle wymiatało.... zwróćcie uwagę, że tak naprawdę Intel na 3GHz z DDR nie jest wiele szybszy ( a czasem nawet wolniejszy) niż 2530 MHz z RDRAM. Byłem przekonany, że dopiero Opteron zmieni układ sił na szczycie, a tu się zapowiada rewelacja...

Dlaczego na RDRAMach jest szybszy - bo RIMMy są dla P4 a nie DDRy - przy DDRach P4 nie pokazuje całej swojej mocy. DDRy maja też mniejszą przepustowośc niż RDRAMy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego na RDRAMach jest szybszy - bo RIMMy są dla P4 a nie DDRy - przy DDRach P4 nie pokazuje całej swojej mocy. DDRy maja też mniejszą przepustowośc niż RDRAMy.

Bo intel zamiast skupić sie na dwukanałowych DDRach wolał robić dwukanałowe chipsety do RDRAM. Gdyby nie połączenie wydajności dwuch modułów RDRAM, to możnaby je sobie... ale to jeest przykłąd polityki intela. Dwukanałowe chipstety do DDR będą może w przyszłym roku...

Pod AMD są dostępne już od kilku miesięcy. Niestety jeden kanał DDR w przypadku Athlonów już wyczerpuje możliwości FSB, dlatego przyrost wydajności jest niewielki :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...