Kapitan Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Witam. Technika idzie do przodu, a ja zdaje sie przymusowo zostaje z tylu. Pomijam wymagania jakie stawiam monitorom lCD, szukac bedze pozniej. Chcialbym tu jednak uzyskac od Was informacje, dlaczego tak sie dzieje? Mianowicie, np po dniu siedzenia przy lapie mam bole glowy, oczy na maksa zmeczone w ogole zbiera mi sie na wymioty itd. Idac do kogos na LCDka (w domu mam poczciwego CRTka Flatrona) wysiadam czesto po 20min. Efekt jest taki, jakbym siedzial przed monitorem CRT z odswiezaniem na poziomie 65Hz. Na swoim monitku moge siedzec caly dzien i nie czuje takich efektow ubocznych. Ktos moze mi powiedziec, w czym rzecz? Zauwazylem, ze gdy panel LCD ma odpowiednio dobrana jasnosc, tzn jest "przygaszony" jestem w stanie przy nim dluzej wysiedziec. Czy chodzi wlasnie o jasnosc? Jaka jest w CRTkach a jaka w LCDkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 Witam. Technika idzie do przodu, a ja zdaje sie przymusowo zostaje z tylu. Pomijam wymagania jakie stawiam monitorom lCD, szukac bedze pozniej. Chcialbym tu jednak uzyskac od Was informacje, dlaczego tak sie dzieje? Mianowicie, np po dniu siedzenia przy lapie mam bole glowy, oczy na maksa zmeczone w ogole zbiera mi sie na wymioty itd. Idac do kogos na LCDka (w domu mam poczciwego CRTka Flatrona) wysiadam czesto po 20min. Efekt jest taki, jakbym siedzial przed monitorem CRT z odswiezaniem na poziomie 65Hz. Na swoim monitku moge siedzec caly dzien i nie czuje takich efektow ubocznych. Ktos moze mi powiedziec, w czym rzecz? Zauwazylem, ze gdy panel LCD ma odpowiednio dobrana jasnosc, tzn jest "przygaszony" jestem w stanie przy nim dluzej wysiedziec. Czy chodzi wlasnie o jasnosc? Jaka jest w CRTkach a jaka w LCDkach?kłopoty ze wzrokiem? z moich obserwacji: mam podobnie, muszę mieć większa jasność LCD wtedy mogę siedzieć dłużej, przy mniejszej jasności oczy są bardziej wysilone na łapanie ostrości i po godzinie mam dość Ja ustawiam większą jasność a mniejszy kontrast na typowym monitorze 300cd 1000:1 siedzę na ustawieniach, jasnośc 15-45 kontrast 35 porównanie jasności i kontrastu LCD i CRT to: CRT: jasność max 120cd, kontrast 200:1 - 1000:1 LCD: jasność 60-300cd, kontrast do 1000:1 Szkodzi mi np czarna ramka monitora LCD która kontrastuje z obrazem i drażni wzrok. Stabilna praca lamp tez ma znaczenie bo na niektórych lcd przy zmniejszaniu jasności na 0 lampy już mogą migać (nie widoczne gołym okiem ale np przy kręceniu kamerą to widać) - stąd czasami jak ktoś siedzi na jasności 0 moze być gorzej niż przy jasności np 30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapitan Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 kłopoty ze wzrokiem? z moich obserwacji: mam podobnie, muszę mieć większa jasność LCD wtedy mogę siedzieć dłużej, przy mniejszej jasności oczy są bardziej wysilone na łapanie ostrości i po godzinie mam dość Ja ustawiam większą jasność a mniejszy kontrast na typowym monitorze 300cd 1000:1 siedzę na ustawieniach, jasnośc 15-45 kontrast 35 porównanie jasności i kontrastu LCD i CRT to: CRT: jasność max 120cd, kontrast 200:1 - 1000:1 LCD: jasność 60-300cd, kontrast do 1000:1 Szkodzi mi np czarna ramka monitora LCD która kontrastuje z obrazem i drażni wzrok. Stabilna praca lamp tez ma znaczenie bo na niektórych lcd przy zmniejszaniu jasności na 0 lampy już mogą migać (nie widoczne gołym okiem ale np przy kręceniu kamerą to widać) - stąd czasami jak ktoś siedzi na jasności 0 moze być gorzej niż przy jasności np 30. Moj CRT wyzional ducha, chce kupic lcdka, tylko co tu wziac, zeby nie zalowac - zalezy mi glownie na komforcie pracy. Duze znaczenie ma wlasnie to o czym pisalem, nie moze wysiedziec przy lcdkach, ktora daja ostro po oczach (duza jasnosc lamp) Oczki mi po prostu wysiadaja :-( i zle sie czuje generalnie. Co mozecie polecic, cos co mozna swobodnie dostrajac, bez utraty jakosci (migajace lampy, przy mniejszej jasnosci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...