Konrad-kun Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Mam zamiar złożyć sobie chłodzenie wodne, a jako, że się trochę napaliłem, trudno mnie będzie od tego odwieść. Nie jest to pierwsze takie przedsięwzięcie, wcześniej posiadałem dwa różne układy z firmy CPC (tak, wiem...), ale zdjąłem je po upgrade'dzie sprzętu i nie mam najmniejszej ochoty do nich wracać. Celem jest wydajność i cisza. Do tej pory mój planowany zestaw wygląda tak: Chłodnica – Cooltek Extream Dual, na niej dwie 120'tki Akasy Pompka - Coolriver rev.2 Blok CPU – Realitynet Frost3Duo Blok GPU – Realitynet Frost2Gpu rev.2 Blok NB – Realitynet Frost2Nb rev.2 Jestem zupełnie spokojny, że to chłodzenie uciągnie mój aktualny sprzęt (stał się już dość leciwy), ale mniej więcej w styczniu (konkretniej tak, żeby załapać się na Penryna) planuję porządny upgrade kompa. Chcę więc mieć pewność, że mój 'kibelek' poradzi sobie z nowym sprzętem. Prawdopodobnie tak, w końcu nowe technologie 45nm wydzielają mniej ciepła, ale zawsze lepiej poradzić się specjalistów... ;) Planowany sprzęt do chłodzenia WC: Procesor - Intel Penryn (w zależności od ceny - czterordzeniówka, jeśli cena będzie oscylowała koło tysiąca; w innym przypadku dwurdzeniówka. Przyjmijmy jednak czterordzeniówkę.) Grafika - któryś GeForce 8800GT Chipset płyty - prawdopodobnie jakiejś w rodzaju Asusa P5K-E. Uciągnie tak, żebym mógł jeszcze podkręcać, czy celować w większą chłodnicę i/lub pompkę? Czy w ogóle coś innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Jeśli masz miejsce (nie wiem jak chcesz montować chłodnicę- inside czy też out) IMO warto dołożyć te 20zł do chłodnicy 3 x 120 (różnica wynikająca z allegrowych cen- wprawdzie nie Cooltek ale coś w podobie). Wprawdzie zapewne to tylko kilka C mniej ale z drugiej strony również kilka V mniej na wentylach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-kun Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Miejsce mam, jak się w obudowie nie zmieści to chłodnicę dam albo na nią, albo nawet do niej przykręcę. Może ta? http://silent-pc.pl/pid/475/Cooltek_Maxistream_120_mm_Triple Wracając do CPC, właśnie przypomniałem sobie, że malutka (rozwalona już) chłodnica od nich miała dwa wentylatorki. Właśnie pozyskałem dwie dodatkowe 8'mki, w dodatku z regulacją obrotów :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) bloku na chipset i na gpu narazie nie kupuj. weź mnp prisona i jakąś mocniejszą pompke w parze z chłodnica 2x120 na całośc dasz nawiew z jednego wiatraczka (bo i tak bys musiał po zdjęciu chłodzenia z chipsetu i sekcji zasilania) - i bloczek będzie zbędny... najlepiej zbudowac sobie solidną baze do dalszej rozbudowy: Black Ice GT Stealth LITE 360 MNP Prison Pro V2 CPU SM8/10 D-Tek dB-1 pompka 12V Swiftech MCRES-MICRO Edytowane 14 Listopada 2007 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Stosunkowo drogie te coolteki (w porównaniu do innych dedykowanych wzorowanych na serii BI)- ale w/g testów to najwydajniejsze z dedykowańców- przynajmniej poprzednia rev- jak jest teraz- nie wiem. W linku który podałeś nie ma info czy w komplecie z chłodnicą są złączki- jeśli nie ma musisz liczyć sie z dodatkowym wydatkiem w wysokości około 10zł (zależnie od typu wybranych złączek) + koszty wysyłki jeśli będziesz je kupował w innym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-kun Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) victor89 -> akurat rezerwuarka na pewno nie chcę, kilkadziesiąt złotych to trochę za dużo za łatwość odpowietrzania (a odpowietrzać przecież często nie będę). pc_max -> właśnie na testach się opierałem, wszystkie twierdzą, że to czołówka wydajności. Z drugiej strony tutaj raczej teoretyzuję "pociągnie czy nie". Co do złączek, to jest to wydatek, który gotów jestem ponieść (tym bardziej, że i tak całego tego sprzętu nie ma w jednym sklepie, raczej w dwóch/trzech). Edit: typo (kilkadziesiąd, omg) Edytowane 14 Listopada 2007 przez Konrad-kun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 W angela.pl mają coolteki- wprawdzie 3x120 nie widziałem ale warto spytać. Niestety kosmiczne ceny złączek- 9zł za NK12 np. ale warto porównać- sorka, ale nie mam dziś głowy do szczegółowych porównań... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Stosunkowo drogie te coolteki (w porównaniu do innych dedykowanych wzorowanych na serii BI)- ale w/g testów to najwydajniejsze z dedykowańców- przynajmniej poprzednia rev- jak jest teraz- nie wiem. nowe coolteki to ta sama chłodnica co Black Water Adv. więc i wydajność taka sama a stare coolteki to to samo co Swiftech MCR ( w cooling.pl dostępny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieH77 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 no to ktora chlodnice z tych 3 wybrac? Black Ice GT STEALTH-Lite 360 Black Water Advanced 123 rev. 2.0 Cooltek Triple Przy wentylu na 12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Black Ice GT STEALTH-Lite 360 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 eXtreme się szykuje :-) ? Oczywista najgrubszą (zakładając 12V)- najlepiej (niestety spoza Twojej listy) Thermochill Pa120.3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-kun Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) Thermochill jest przeszło dwa razy droższa od BI, z mojej listy też odpada. I wchodzi na nią Black Ice GT STEALTH-Lite 360. Moje wentyle też są 12Voltowe, a rzeczywiście dłuższa chłodnica przyda się jako lepsza baza. Nie ma w tym przedziale cenowym (do 200zł) jakiegoś faworyta wśród chłodnic? EDIT: No to moja konfiguracja się odrobinę zmieniła. Zgodnie z radą victora bloczków na GPU i NM na razie kupować nie będę. Aktualnie wygląda to tak: Chłodnica: Black Ice GT Stealth LITE 360 Blok CPU: Frost 3 Duo Pompka: Laing DDC 12V 1RT Wąż 8/10, pasta arctic silver; standard. Odrobinę martwię się ceną pompki, bo jest naprawdę "wypasiona" (cena, chociaż pompka też). Zastanawiam się nad Alphacool AP700 12 V. Lub podanym przez victora D-Tek dB-1 12V. BTW, proszę o przeniesienie tematu do działu Co Kupić?; tam chyba lepiej pasuje. Edytowane 15 Listopada 2007 przez Konrad-kun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-kun Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Przepraszam za post pod postem, ale naszło mnie zupełnie coś nowego i stwierdziłem, że trzeba to oddzielić :) Doszedłem do wniosku, że jak już szaleć, to na całego i to tak, żeby się opłaciło (= żebym nie musiał całości wymieniać tak długo, aż się mniej więcej z kosztami AC zrównoważy). Chłodnica: Black Ice GT Stealth LITE 360 Pompka: Laing DDC 12V 1RT Blok CPU: Swiftech APOGEE GT Rezerwuar (a jednak): Swiftech MCRES-MICRO Płyn anty*: Innovatek innovaPROTECT 250ml Złączki: 2x Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta Wąż: 2x Innovatek wąż 8x10mm UVR niebieski Pasta: Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5 - 3,5 g. Coollaboratory Liquid Pro Edytowane 16 Listopada 2007 przez Konrad-kun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Blok GPU: Swiftech APOGEE GTChyba literówka się wkradła (G = C)... Chociaż- dla chcącego nic trudnego ;-). Możesz zrezygnować z tego płynu highend- borygo + destylka styknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-kun Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Chyba literówka się wkradła (G = C)... Chociaż- dla chcącego nic trudnego ;-).Aaa, no tak, chodziło o CPU :P Chociaż kto wie, kto wie... ;] Możesz zrezygnować z tego płynu highend- borygo + destylka styknie.Zgadzam się, to był nieszczególnie mądry wybór :rolleyes: Edytowane 15 Listopada 2007 przez Konrad-kun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) GT- część nazwy bloku. GPU- karta graficzna, CPU- procesor. Zdążyłeś wyedytować- wiadomo o co chodzi ;-) . Edytowane 15 Listopada 2007 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...