PuzoN Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Witam! Na wstępie chciałbym podkreślić, że zdecydowałem się założyć ten temat po miesiącu prób rozwiązania tego czarodziejksiego problemu, w oparciu o to co znalazłem w internecie jednakże nie przyniosło to rozwiązania... Dlatego zwracam sie o pomoc, może ktoś będzie mi w stanie pomóc. Mianowicie problem jest dość klasyczny, bufor nagrywarki i bufor odczytu skacze jak głupi. Mam zainstalowane ASPI, wersja nero lite jedna z nowszejszych (chociaż zmiana nero również nie zdaje egzaminów), sterowniki do chipsetu również zainstalowane najnowsze dostepne (via hyperion 4in1 v4.43). Bios zarówno w nagrywarce jak i na płycie głównej zaktualizowane do najnowszych dostepnych. Nagrywarka w pracuje w trybie Multi Word DMA 2, nagrywa płyty jednakże wogóle nie chce czytać plików, tzn. filmów, z plikami txt czy tam nfo jakos sobie radzi. W momencie kiedy ustawię aby pracowała w trybie pio nagrywa płytki z prędkością1x przy szalejących obu buforach jednak w pio mogę bez problemów odczytać pliki. W trybie dma bufory skaczą ale nie aż tak bardzo ajednak napęd nie radzi sobie z odczytem. Nagrywarka pracuje na drugim kanale jako master, podłączona do taśmy 80-żyłowej (próbowałem różnych konfiguracji i różnych kabli, nic nie przyniosło rozwiązania). Dodam, że nagrywarka doskonale działa na ubuntu, zupełnie nie potrafię jej zmusić do poprawnej pracy w windowsie (xp). W biosie DMA jest włączone. Procesor nie jest podkręcony. Napęd sam w sobie jest dobry, był sprawdzany na innym komputerze i sprawuje sie doskonale. Nagrywałem na róznych płytach, zarówno + i - / DL + i - / Verbatim, EMTEC, SONY, Hawk, TDK, Esperanza... Konfiguracja sprzętowa: MSI KT7 Turbo2 Athlon XP 1600+ 256 MB SDRAM SpecTek + 256 MB SDRAM Kingston obie kosci 133 MHz Elsa Gladiac GF 2 MX 32 MB Tuner tv Pixrlview SB Live 1024 Realtek jakis na RTLu sieciówka Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, może ktos miał podobną konfiguracje z podobnym problemem i jakos mu się to udało rozwiązać. Dziękuję za uwagę :) Edytowane 15 Listopada 2007 przez PuzoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 stosunkowo wolny komputer /dysk= skaczacy bufor A z tymi plikami to nie czaje... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PuzoN Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 stosunkowo wolny komputer /dysk= skaczacy bufor Może i komputer nie jest pierwszej ani nawet drugiej świeżości, bynajmniej jak napisałem, na ubuntu nie mam najmniejszych problemów z nagrywaniem nawet z prędkością 16x, bufor stabilny a w trakcie nagrywania bez problemów moge wykonywać inne czynności jak oglądanie filmów, słuchanie muzyki czy używanie pakietu biurowego bez wyraźnego spadku stabilności czy też buforów. Warto zauważyc, że mimo wszystko aktualnie ubuntu ma większe wymagania sprzętowe niż windows xp. Stąd 'stosunkowo wolny komputer' nie jest tutaj przyczyną problemu. Pozdrawiam i czekam na jakieś ciekawe pomysły :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 XP jest glupi, jak kazdy windows... Nie dziwie sie Twoim objawom i tym ze na ubuntu all dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...