Verter Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 mnie to wygląda na walnięty ram jednak ale ciezko stwierdzić to na pewno... podaj lepiej napięcia jakie masz w biosie po kolei dla proca nb itd oraz dla ramu... dokładni dla ramu daj w pierwszej kolejnosci z 2,1 conajmniej bo jak widać przynajmniej moja płytka na roznych biosach zaniża napiecie pamieci o 0,1 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elviso26 Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2008 dokładni dla ramu daj w pierwszej kolejnosci z 2,1 conajmniej bo jak widać przynajmniej moja płytka na roznych biosach zaniża napiecie pamieci o 0,1 V a którego obecnie uzywasz?? i czym i jak sprawdziłeś to bo sam bym chetnie sprawdził jak jest z moją jako że mam wrażenie ze moje 2.3 to jest mniej własnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 a którego obecnie uzywasz?? i czym i jak sprawdziłeś to bo sam bym chetnie sprawdził jak jest z moją jako że mam wrażenie ze moje 2.3 to jest mniej własnie...Używam oficjalnego 1.9 aktualnie a sprawdzałem miernikiem w punkcie pomiarowym z faq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mWilQ Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 mnie to wygląda na walnięty ram jednak ale ciezko stwierdzić to na pewno... podaj lepiej napięcia jakie masz w biosie po kolei dla proca nb itd oraz dla ramu... bios 1,9 proc 1,4V zworka na 333mhz pamięć 2,1V 1:1.2 800mhz 4-5-5-12-38-5-5-5-5 nb podniesione o dwa w górę (teraz nie pamiętam jaka to dokładnie wartość) pozostałe nie ruszone coś pozmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2008 Emm... Mam małe pytanie: Jest może bios który pozwala na bardziej precyzyjne dostosowywanie napięć? (chodzi mi dokładniej o memki). Przeskok jest o 0.1V (powyżej 2.0V) a ja bym wolał żeby przeskakiwało o 0.05V. Obecny bios 1.6. Najlepiej żeby był to jakiś oficjalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kruper Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Emm... Mam małe pytanie: Jest może bios który pozwala na bardziej precyzyjne dostosowywanie napięć? (chodzi mi dokładniej o memki). Przeskok jest o 0.1V (powyżej 2.0V) a ja bym wolał żeby przeskakiwało o 0.05V. Obecny bios 1.6. Najlepiej żeby był to jakiś oficjalny. niestety nie... jesteśmy zdani na mniejszą precyzję... jak kolega powyżej słusznie napisał mobo zaniza napięcia dla MEM trochę (sprawdziłem i się zgadza) takze jak ustawisz 2.4v to masz 2.3 z minimalnymi "groszami" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kruper Opublikowano 6 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2008 Bug w BIOSie. MSI wydało już betę (1.A1), która naprawia ten problem. Login do FTP: jerry(x)user, hasło: msi(x)user [usuń "(x)"]. Na tym FTP'ie pojawiają się jako pierwsze najnowsze bety, ale niestety bez changelog'a. Hej witaj dlaczego nie mogę się już zaogowac na podane dane powyższe?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Wsadziłem dziś w moją płytę e2160 Poszedł ledwie na 2,9ghz przy napięciu 1.4v-straszne padło. No i teraz przy każdym starcie systemu (przy włączonej listwie) mam podwójny start Mnożnik przy tym padle mam na x8 na x9 nie chciał wstać. Przy okazji katowania go na evga 650i ultra wysłałem kumpla płytę do nieba-chyba przesadziłem z v na nb u niego. Bogu dziękuję,że kupiłem MSI a miałem kupić evga. To tak na marginesie. Dlaczego jest podwójny start przy właczonej listwie? Ile V wytrzyma e2160 na Frezerze 7pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Wsadziłem dziś w moją płytę e2160 Poszedł ledwie na 2,9ghz przy napięciu 1.4v-straszne padło. No i teraz przy każdym starcie systemu (przy włączonej listwie) mam podwójny start Mnożnik przy tym padle mam na x8 na x9 nie chciał wstać. Przy okazji katowania go na evga 650i ultra wysłałem kumpla płytę do nieba-chyba przesadziłem z v na nb u niego. Bogu dziękuję,że kupiłem MSI a miałem kupić evga. To tak na marginesie. Dlaczego jest podwójny start przy właczonej listwie? Ile V wytrzyma e2160 na Frezerze 7pro? To normalne ze jest podwojny - tez sie tym martwilem po zakupie ale juz sie przyzwyczailem. U mnie 2180 dziala spokojnie na 3,5GHz @~1,47V :) Teraz na codzien mam 10x333 i wlaczane EIST - nie ma problema z niczym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Tylko,że na moim e4400 podwójny start mam jak wyłaczę kompa z listwy. Na e2160 mam zawsze nie zależnie czy jest podłączony pod listwę czy wyłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wybielacz Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) Czy przy FSB 400 kombinować coś z napieciem na nb i vtt ? czy pozostawić na default ? zworki ustawione na 400 ! Jak w biosie mam ustawione napięcie na cpu 1.375 to tak naprawde ustawiam na 1.0375 ? Brakuje tam tego zera z przodu albo się mi tylko wydaje ? Edytowane 11 Września 2008 przez wybielacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Czy przy FSB 400 kombinować coś z napieciem na nb i vtt ? czy pozostawić na default ? zworki ustawione na 400 !Masz jakieś problemy czy chcesz podnieść dla zasady?Co do napięć zresztą na NB to...FAQ(1 post).Na ile te zworki ustawiłeś :blink: ? Jak w biosie mam ustawione napięcie na cpu 1.375 to tak naprawde ustawiam na 1.0375 ?Miło by było hehe....gdyby jeszcze niosło to niże temperatury, zużycie prądu i potencjał po zwiększeniu do "typowych" napięć.Nie -jak ustawiasz to tyle masz pomijając Vdropa(FAQ) Brakuje tam tego zera z przodu albo się mi tylko wydaje ?Jak na raty brałeś...hihi.Żart.Nic tam nie brakuje.Skąd ten pomysł :blink: ? Edytowane 12 Września 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wybielacz Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 No zworki obydwie usunąłem co mi dało strapa 400 ! Mam E8200 ustawionego na 3200 i sie zastanawiam czy podnosic cos na NB i VTT! A co do napięc w biosie mam tak! najmniej mam 1.125 i na to mi plyta automatycznie ustawia! CPU-Z widzi to jako 0.99V! Przy OC proca zwiększyłem napięcie na CPU o dwa oczka do 1.375, CPU-Z widzi 1.008-1.016! Druga sprawa to taka, że skoki napięcia na cpu są co 0.125V i czyli 1.125 , 1.250 , 1.375, ..., 1.875, i dalej jest już na czerwono i wtedy jest 1.10000 pozniej 1.1125 ! Czyli biorąc pod uwage odczyt z CPU-Z i te napięcia wynika że brakuje jednego zera z przodu bo powinno byc chyba coś takiego: 1.0125 , 1.0250 , 1.0375, ..., 1.0875, 1.1000 . Chodzi mi o błąd programistyczny w biosie z brakującym zerem. Jest tak jak mówie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Czyli biorąc pod uwage odczyt z CPU-ZNo cóż -w formie anegdoty: kiedyś mi Everest pokazywał na linii 12V całe...6V ,a miernik...12.xx.Ja odczyty softowe to z przymrużeniem oka traktuję -czy to CPU-z ,czy GPU -z, czy TAT czy cokolwiek innego wliczając BIOS.Tylko i wyłącznie porządny, sprawdzony miernik.Dobry ,bo na złym to mam 1.8V na procu :wink: .Reszta to baje i domysły.Możesz poszukać na forum o ludziach co na WC w stress mają po 19* na rdzeniu w/g softu jakiegoś(z mocnym OC) i święcie tego bronią wbrew logice/fizyce/rozsądkowi.A ja na Brisbane miałem z WC...minus kilka chwilami :D .Jak tu wierzyć czujnikom/odczytom z nich? No zworki obydwie usunąłem co mi dało strapa 400 !To nie na moją głowę....zgłupiałem :sad: Edytowane 12 Września 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Co do CPU-Z to pokazuje w miarę realne napięcie, w FAQ jest tabelka. Ja mam w biosie ustawione 1.3625 a program pokazuje 1.325, czyli według FAQ jest ok. I żeby nie było, ta tabelka też nie jest z kosmosu, o ile się nie mylę to chyba Lanc robił pomiary miernikiem. A co do zworek to nie wiem o co biega z tym 400 jeżeli można ustawić 200 albo 266 lub 333. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 No cóż -w formie anegdoty: kiedyś mi Everest pokazywał na linii 12V całe...6V ,a miernik...12.xx.Ja odczyty softowe to z przymrużeniem oka traktuję -czy to CPU-z ,czy GPU -z, czy TAT czy cokolwiek innego wliczając BIOS.Tylko i wyłącznie porządny, sprawdzony miernik.Dobry ,bo na złym to mam 1.8V na procu :wink: .Reszta to baje i domysły.Możesz poszukać na forum o ludziach co na WC w stress mają po 19* na rdzeniu w/g softu jakiegoś(z mocnym OC) i święcie tego bronią wbrew logice/fizyce/rozsądkowi.A ja na Brisbane miałem z WC...minus kilka chwilami :D .Jak tu wierzyć czujnikom/odczytom z nich? To nie na moją głowę....zgłupiałem :sad: Cześć czy mozesz rozwinąć myśl??? z tym strapem 400 bo usunięcie zworek daje ci ustawienie AUTO czyli relatywnie najgorsze... i racej jest to co pisałęś niemożliwe... jak sprawdziłeś ze ten strap to 400?? de facto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Co do CPU-Z to pokazuje w miarę realne napięcie,Ja nie kombinuję tylko mierzę -co wersja BIOS i CPU-z to wskazania mogą być inne... @IbanezRG -a co ja mam Ci niby rozwijać skoro nie ja tak ustawiłem i sam się temu nadziwić nie mogę hę? :wink: Nie do tej osoby pytanie po prostu skierowałeś ,a ja nie chcę być utożsamiany z "usunięciem zworek dającym strapa 400" <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Wiem że pomiary tylko miernikiem, ale z drugiej strony przeszedłem przez kilka biosów, wersji CPU-Z i zawsze pokazuje mi to samo. Dlatego zaryzykuje stwierdzenie że ten odczyt powinien być oki, ale nie musi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Noooo -ja pisałem "do ogółu" ale trafiłeś w sedno(między wierszami).A brzmi ono:"znamy się z mobo jak dwa łyse konie" :D .Znajomość sprzętu własnego....Też już wiem czego oczekiwać w wynikach softu no i vdropy "automatycznie" uwzględniam :wink: Zresztą miernik porządny mi popsuto :sad: Edytowane 12 Września 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wybielacz Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) usuniecie zworek daje mi strap 400! Poczytałem o tym na zagranicznym forum! Przetestowałem i rzeczywiscie, minimalne FSB jakie moge ustawić w biosie po usunięciu zworek to 400, pamiątki działają jak należy( żadnego spadku wydajności) i do tego znikneły dual booty! A co do napięc to chodzi mi tylko o błąd, nie chodzi mi oto ile rzeczywiscie jest! Przedstawie to tak: skoki napięc u mnie w biosie: TAK JEST: | TAK CHYBA POWINNO BYC: 1.125 ||| 1.0125 - default takie mi ustawia plyta 1.250 ||| 1.0250 1.375 ||| 1.0375 - tyle ustawiłem po OC na 3200 1.500 ||| 1.0500 1.625 ||| 1.0625 1.750 ||| 1.0750 1.875 ||| 1.0875 1.1000 ||| 1.1000 - od tej wartości zaczyna się czerwony kolor 1.1125 ||| 1.1125 ... itd az do 1.80000 Chodzi mi o kwestie tylko i wyłącznie zapisu, wydaje mi się że tam brakuje zera przy tych wartościach gdzie są 3 liczby po przecinku! Nie wiem czy to błąd zapisu czy specjalnie tak programista ustawił, ale na początku mnie zmyliło bo bałem się ustawić te 1.375 bo myślałem, że to jest 1.375V a tak naprawde jest to 1.0375 V Edytowane 12 Września 2008 przez wybielacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 O ile dobrze zrozumiałem to piszesz że, gdy ustawisz np. 1.250 (białe) w biosie to CPU-Z pokazuje 1.0250. Jeżeli tak to nie wiem o co kaman bo ja ląduję od razu na czerwonym i jest ok. A z tymi zworkami to postaram się sprawdzić przy najbliższej okazji. Spadek wydajności pamięci jest po przekroczeniu bodajże fsb 512, chyba że na tym 400 to się zmienia. Jaki masz bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wybielacz Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 No dokładnie tylko że cpu-z pokazuje już napięcie nieco zaniżone(zgodnie z tabelą z 1 postu). Tylko zastanawiam dlaczego jest napisane tak jak ty mówisz 1.250 (białe) skoro powinno być 1.0250 (białe). Tego zera tam celowo nie ma, czy to może błąd programisty!? Bios mam aktualnie 1.8 ! Zastanawiam się nad updatem do 1.1A1 ! Warto updatować do tej wersji ? Co do tego strapa 400 to szukałem metody na usunięcie dual bootów na zworkach 333 dual boota miałem od fsb 371 wzwyż. No i na zagranicznym forum znalazłem info o strapie 400, którego MSI niby nie opisało w instrukcji! Usunąłem zworki i teraz min FSB jaki moge ustawić to 400 i dual boota brak ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Nie ma w instrukcji bo jak mobas wyszedł to procki były max 333, kiedy pojawiły się z 400 to uaktualnili biosem i dlatego to nasze zdziwko na info o zworkach i możliwości ustawienia 400. Co do 1.A1 to nie wiem czy warto ja siedze na 1.9b6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 ciekawa sprawa z tym strapem 400Mhz .. z ciekawosci "wyciungłem" zworky i niestety mi nawet nie zbootował na tym ustawieniu przy e8400 nijak... przy mnozniku 9.. a to dziwne bo przeciez 400x9 to 3.6Ghz bootował sie 30 razy i nic.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wybielacz Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Moze sprobuj nowszy bios wgrać! Przedchwilką zrobiłem update do 1.A1 i wszystko dalej ładnie śmiga! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Moze sprobuj nowszy bios wgrać! Przedchwilką zrobiłem update do 1.A1 i wszystko dalej ładnie śmiga! jezeli to było do mnie mam 1.a1 i kaszanka. nie idzie... a procek mój chodzi powyżej 4Ghz obecnie na 333strapie takze to nie problem procka.. hmm swoją drogą mógłby ktoś dać jakiś link do tego info o tym strpaie na forum zagranicznym..chętnie bym poczytał Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wybielacz Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 LINK W tym temacie poczytałem te info. W sumie teraz się doczytałem, że MSI dodało strap 400 na tej płycie od biosu 1.8 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 (edytowane) Jeżeli o mnie chodzi to mogą sobie te 400 w d...ę wsadzić przy moim procku :rolleyes: .Co prawda do windy przy 3.6 to wejdzie ale...sam wyjdzie po jakimś czasie ,a nie o to mi chodzi :D .Niemniej miło ,że coś tam dłubią. @wybielacz -przyjmij mą skruchę ,bom myślał ,że konfabulujesz coś z tym wyjmowaniem zworek :oops: .Ale z tymi napięciami to dziwna sprawa dla mnie....A jakbyś tak miernikiem..? Ach Ci Niemcy i ich dokładność -jeden koleś* nawet w sigu(forum z Twojego linka) podał "EIST disabl./C1E=enabl" :rolleyes: .Szkoda ,że nie podał numeru buta hihi.... * -rety ,sam Herr Obermoderatorfuhrer :D Edytowane 12 Września 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Witam Zastanawiam się nad zmianą grafy na ATI 4850 . Już ktoś może ma?? Prosiłbym o opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2008 Pytanie na szybko (w temacie o P45 nie ma odpowiedzi) Nie działa mi live update pod Windą, tak samo afuwin (mam Vistę 64). Jaka wersja AFUDOS jest dobra dla MSI P45 Neo2 (pewnie taka sama jak dla MSI P35)? Może być coś takiego (wiem-Asus, ale narzędzia MSI nie mogę znaleźć) -http://driver.wareseeker.com/Other/asus-afudos-2.29.zip/345330 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...