Skocz do zawartości
AoT_Hunter_PL

Opłacalnosć Am2 Na 17.11.2007r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam składam kompa powiedzmy do 1500zł

Podzespoły do zakupienia wymienię poniżej , pozostałą część posiadam (dysk , nagrywarka dvd , kable ITP)

Założenia : Na pewno będę próbował całość podkręcić optymalnie (proszę o korektę podzespołów wykorzystanych w moim opisie)

Zwłaszcza RAM i Przetwornice ( Zasilacz)

MOBO : JUZ ZAKUPIONA

Abit KN9 Nforce 4 (wiadomo o co chodzi)

250 zł

Procek :

Amd x2 4000 AM2 , Brisbane

216,90 zł

LINK

Ale u nich nie kupię procka ;P

Chłodzono :

ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO PWM

51,90 zł

LINK

Ram:

GOODRAM DDR2 2GB (2x1GB) 800MHz / dual chanel

160 zł

LINK

Grafika:

PALIT 8600GT SONIC 256MB DDR3 625/1800MHz DX10 1Ns

364,99 zł

LINK

Zdecydowałem się na 8600 pomimo tylu sprzeczności z Radkiem x19xxxxxx

- szyna pamięci 128bit da rade ;)

- za mniejszą cenę bardzo wydajna karta

- dobrze się kręci

- jest Dx10 (W sumie Dx10 w tej karcie to i tak na razie kicha . używam Xp i nie śpieszno mi na Viste oraz przyszłe nowsze prędzej przesiądę się na Linuksa)

- poczekam jeszcze trochę, stanieją lepsze karty sprzedam starą dołożę kupie lepszą z średniej półki.

Myślę że do tej ceny to najrozsądniejszy wybór + Invidia ma lepszej jakości stery.

Przetwornica Imp. (potocznie Zasilacz):

Zasilacz Modecom MC-350ATX 2.0 PFC

94,99 zł

LINK

RAZEM : 1138,78 zł + koszty wysyłek przedmiotów.

+++ jest to, że zwróci mi je jakaś tam mała sumka sprzedając:

(Barthon 2500Xp+ , GIGABYTE GA-7VT880> 3x w kolejce najlepsza płyta pod socket A , Radeon 9550 @9600PRO, 2x256 Kingstone HyperX)

Prosiłbym o korektę (doradzenie) jeśli chodzi o RAM , Przetwornice

Co do mobo i procesora waham się nad

E2140 1,6 GHz s775 NOWY

LINK

A co do mobo pod proca E2140 nie mam zielonego pojęcia :/

W każdym bądź razie procek + płyta AMD wyniesie mnie do 500zł czy to opłacalna cena za jakość oferująca przez ten sprzęt ??

Wiadomo będę próbował podkręcić całość

Jeśli wyciągnę 2700 z tego Brisbane-a będzie ok :)

Zakupiłem już Abita KN9 , nie wiem czy było by rozsądne pozbywanie sie go na rzecz INTELA do tego zestawu ; co prawda cena całości wyniosła by mnie może więcej o jakieś 200zł ??

Dziękuje za przeczytanie , proszę o opinie , sugestie , komentarze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mobo już kupione to chyba pozamiatane nie ?

Lepszym wyborem jest ga-p31-ds3l (240) i e2140 (210) lub e2160 (nieco wiecej ale wieksze p dojścia do 3Ghz).

Co do zasilacza - do tego zestawu ok, do mocniejszej grafy - może byc za mało [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KN9 dobry jest, Brisbane albo Windsor 3800+ F3 pod te 3GHz się zakręcą. Chłodzenie to albo Freezer albo Pentagram HP-100 AlCu Lite, do wyboru. Zasilacz wybrałeś dobry , starczy spokojnie. Tylko zmieniłbym pamięci na Corsair XMS2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm w razie czego myślę, że nie stracę na płycie głównej na pewno znajdzie się chętny na nią.

Zastanawiam się właśnie co do pamięci potrzebuje pewnych i dobrych do podkręcenia, nie wiem jak się sprawują te good ramy ale większość moich znajomych je posiada i chwalą sobie je (za tą cenę) ale żaden jeszcze ich nie kręcił.

Właśnie co do pamięci nie jestem teraz w temacie muszę poczytać sobie trochę coś tam zahaczyłem, że teraz są robione (Kingstony i jakieś jeszcze inne) na gorszych podzespołach jakieś nowsze rewizje i nie za bardzo są podatne na kręcenie .. trzeba szukać starszych ale jakich modeli to już szukać szukać muszę :)

Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do zestawu :)??

Ja wyczytałem, że pod Intela jest bardzo dobra płyta bliźniacza dla ABITA AB9 i dostałą dużą notę testach :)

Co do Gigabyta nie wiem jak teraz sie sprawują , były plotki że nowsze modele już od 939 nie były zabardzo podatne na krecenei i takie tam.

Ja ze swojej pod Socket A jestem bardzo zadowolony :D

Ale widzę, że tutaj na forum polecacie jeszcze pod Intela Foxcona i Msi (co do tych 2 nie jestem przekonany nie wiem jak teraz ale jakoś Msi mi się kojarzy z gorszymi podzespołami > takimi budżetówkami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz na jakiś czas właściwie każdy producent płyt robi cos do ludzi, nawet AsRock - chociaz nie przypominam sobie ecs'a.

Niektórzy twierdzili że k7vza była kiedyś sensowna płytką .. może. Przez przypadek jestem jej właścicielem i płyta nie do końca jest zgodna z xp :E

Podobnie jest z Gigabytem. Sam widziałem płytkę pod socket A u kumpla, która wylała po 3 miesiącach kondensatory.

I co z tego ? No dobra :-P mój giguś ma polimerowe kondensatory wiec nie wyleje choćby chciał.

Każda z polecanych płyt ma tutaj temacik gdzie jest omawiana wzdłuż i wszerz zaczynając oczywiście od możliwości OC.

Wystarczy zajrzeć i poczytać [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyt czytam sobie cały czas p o troszku. Zostanę naradzie chyba przy moim ABICIE , już podliczam sobie koszty podzespołów.

Wątpliwości mam tylko co do ram-u nie mogę sie zdecydować na 1 porządną firmę , gdzie uzyskam dobre OC i pracę w dual chanel.

Kusza mnie Good Ramy bo są tanie ale nigdzie się nie doczytałem o ich podatności na podkręcanie.

A teraz czeka mnie szukanie ram-u na kościach Elpide gdzie ja to dostane teraz ;)?

Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do ram-u ?

Co do ECS mam do dziś K7VZA super płyta (V 1.0) śmiga stabilnie na Xp i nie narzekam na nią.

Następna po niej to K7VTA3 V 5.0

Płyty może nie do OC ale naprawdę w swojej klasie cenowej wydajne.

To że kondensatory wylały ( pomijając że mogły zostać wyprodukowane z gorszych materiałów) dużą miarą jest odpowedni zasliacz i lista zasilająca.

Wszelkie zabezpieczenia przeciw prądowe , przepięciowe i zwarciowe mile widziane > potem się tak dzieje jak na kondensator pujdzie za duże napięcie dostanie przebicia, wyleje i spuchnie.

Nie filtruje dobrze zasilania potem są problemy ze stabilnością a w najgorszym przypadku uszkodzenia procka , lub nie odpalenie się płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś robie ostateczny kosztorys i zaczynam zakup podzespołów.

Zdecydowałem się na paltformęAM2 ( posiadam już płytę)

Moje ostatnie pytanie dotyczy jeszcze pamięci >> nie mogę się zdecydowac

GoodRam ???

Kingstone ???

Corsair XMS2

OCZ Platinum Rev ???

Wszystkich mam szukać na elpidach tylko jakie jest prawdopodobieństwo że dostane jeszcze takie ?

Podzespoły chcę zakupić w Apollo zapytam się przyjmijmy ktoś odpowie, że takie są a co innego mi przyjdzie w przesyłce.

Znaki zapytania dałem bo nie wiem dokładnie jakie modele są na elpidach.

Ost pytanie dotyczy Przetwornicy (zasilacza) patrząc w przyszłość jaki polecicie cichy za rozsądna cenę zasilacz z zabezpieczeniami

MoceCom 400W , Chiftec 400W (ponoć syczy dziwnie jak transformator) ?? może coś jeszcze ? byle by było CICHE :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mimo wszystko bardzo ważne zdanie wypisane na samym końcu > gdzie większość nie czyta :D

"Mimo dołożenia wszelkich stara nie gwarantujemy,

że publikowane dane techniczne oraz opis produktu

nie zawierają uchybie lub błędów, które nie mogą jednak

być podstawą do roszcze. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości,

prosimy przed podjęciem decyzji o kontakt."

A potem zoonk :P

Ktoś jeszcze ma jakieś propozycje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi