AoT_Hunter_PL Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Witam składam kompa powiedzmy do 1500zł Podzespoły do zakupienia wymienię poniżej , pozostałą część posiadam (dysk , nagrywarka dvd , kable ITP) Założenia : Na pewno będę próbował całość podkręcić optymalnie (proszę o korektę podzespołów wykorzystanych w moim opisie) Zwłaszcza RAM i Przetwornice ( Zasilacz) MOBO : JUZ ZAKUPIONA Abit KN9 Nforce 4 (wiadomo o co chodzi) 250 zł Procek : Amd x2 4000 AM2 , Brisbane 216,90 zł LINK Ale u nich nie kupię procka ;P Chłodzono : ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO PWM 51,90 zł LINK Ram: GOODRAM DDR2 2GB (2x1GB) 800MHz / dual chanel 160 zł LINK Grafika: PALIT 8600GT SONIC 256MB DDR3 625/1800MHz DX10 1Ns 364,99 zł LINK Zdecydowałem się na 8600 pomimo tylu sprzeczności z Radkiem x19xxxxxx - szyna pamięci 128bit da rade ;) - za mniejszą cenę bardzo wydajna karta - dobrze się kręci - jest Dx10 (W sumie Dx10 w tej karcie to i tak na razie kicha . używam Xp i nie śpieszno mi na Viste oraz przyszłe nowsze prędzej przesiądę się na Linuksa) - poczekam jeszcze trochę, stanieją lepsze karty sprzedam starą dołożę kupie lepszą z średniej półki. Myślę że do tej ceny to najrozsądniejszy wybór + Invidia ma lepszej jakości stery. Przetwornica Imp. (potocznie Zasilacz): Zasilacz Modecom MC-350ATX 2.0 PFC 94,99 zł LINK RAZEM : 1138,78 zł + koszty wysyłek przedmiotów. +++ jest to, że zwróci mi je jakaś tam mała sumka sprzedając: (Barthon 2500Xp+ , GIGABYTE GA-7VT880> 3x w kolejce najlepsza płyta pod socket A , Radeon 9550 @9600PRO, 2x256 Kingstone HyperX) Prosiłbym o korektę (doradzenie) jeśli chodzi o RAM , Przetwornice Co do mobo i procesora waham się nad E2140 1,6 GHz s775 NOWY LINK A co do mobo pod proca E2140 nie mam zielonego pojęcia :/ W każdym bądź razie procek + płyta AMD wyniesie mnie do 500zł czy to opłacalna cena za jakość oferująca przez ten sprzęt ?? Wiadomo będę próbował podkręcić całość Jeśli wyciągnę 2700 z tego Brisbane-a będzie ok :) Zakupiłem już Abita KN9 , nie wiem czy było by rozsądne pozbywanie sie go na rzecz INTELA do tego zestawu ; co prawda cena całości wyniosła by mnie może więcej o jakieś 200zł ?? Dziękuje za przeczytanie , proszę o opinie , sugestie , komentarze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Skoro mobo już kupione to chyba pozamiatane nie ? Lepszym wyborem jest ga-p31-ds3l (240) i e2140 (210) lub e2160 (nieco wiecej ale wieksze p dojścia do 3Ghz). Co do zasilacza - do tego zestawu ok, do mocniejszej grafy - może byc za mało [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaCaa Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 za 350 zł masz bardzo dobra plyte pod e2140/2160. procek ~~200zł e2140. moim zdeniem lepszy wybor. jak mozesz jeszcze wymienic plyte to wymieniaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 KN9 dobry jest, Brisbane albo Windsor 3800+ F3 pod te 3GHz się zakręcą. Chłodzenie to albo Freezer albo Pentagram HP-100 AlCu Lite, do wyboru. Zasilacz wybrałeś dobry , starczy spokojnie. Tylko zmieniłbym pamięci na Corsair XMS2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AoT_Hunter_PL Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Hm w razie czego myślę, że nie stracę na płycie głównej na pewno znajdzie się chętny na nią. Zastanawiam się właśnie co do pamięci potrzebuje pewnych i dobrych do podkręcenia, nie wiem jak się sprawują te good ramy ale większość moich znajomych je posiada i chwalą sobie je (za tą cenę) ale żaden jeszcze ich nie kręcił. Właśnie co do pamięci nie jestem teraz w temacie muszę poczytać sobie trochę coś tam zahaczyłem, że teraz są robione (Kingstony i jakieś jeszcze inne) na gorszych podzespołach jakieś nowsze rewizje i nie za bardzo są podatne na kręcenie .. trzeba szukać starszych ale jakich modeli to już szukać szukać muszę :) Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do zestawu :)?? Ja wyczytałem, że pod Intela jest bardzo dobra płyta bliźniacza dla ABITA AB9 i dostałą dużą notę testach :) Co do Gigabyta nie wiem jak teraz sie sprawują , były plotki że nowsze modele już od 939 nie były zabardzo podatne na krecenei i takie tam. Ja ze swojej pod Socket A jestem bardzo zadowolony :D Ale widzę, że tutaj na forum polecacie jeszcze pod Intela Foxcona i Msi (co do tych 2 nie jestem przekonany nie wiem jak teraz ale jakoś Msi mi się kojarzy z gorszymi podzespołami > takimi budżetówkami) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Raz na jakiś czas właściwie każdy producent płyt robi cos do ludzi, nawet AsRock - chociaz nie przypominam sobie ecs'a. Niektórzy twierdzili że k7vza była kiedyś sensowna płytką .. może. Przez przypadek jestem jej właścicielem i płyta nie do końca jest zgodna z xp :E Podobnie jest z Gigabytem. Sam widziałem płytkę pod socket A u kumpla, która wylała po 3 miesiącach kondensatory. I co z tego ? No dobra :-P mój giguś ma polimerowe kondensatory wiec nie wyleje choćby chciał. Każda z polecanych płyt ma tutaj temacik gdzie jest omawiana wzdłuż i wszerz zaczynając oczywiście od możliwości OC. Wystarczy zajrzeć i poczytać [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AoT_Hunter_PL Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Co do płyt czytam sobie cały czas p o troszku. Zostanę naradzie chyba przy moim ABICIE , już podliczam sobie koszty podzespołów. Wątpliwości mam tylko co do ram-u nie mogę sie zdecydować na 1 porządną firmę , gdzie uzyskam dobre OC i pracę w dual chanel. Kusza mnie Good Ramy bo są tanie ale nigdzie się nie doczytałem o ich podatności na podkręcanie. A teraz czeka mnie szukanie ram-u na kościach Elpide gdzie ja to dostane teraz ;)? Chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do ram-u ? Co do ECS mam do dziś K7VZA super płyta (V 1.0) śmiga stabilnie na Xp i nie narzekam na nią. Następna po niej to K7VTA3 V 5.0 Płyty może nie do OC ale naprawdę w swojej klasie cenowej wydajne. To że kondensatory wylały ( pomijając że mogły zostać wyprodukowane z gorszych materiałów) dużą miarą jest odpowedni zasliacz i lista zasilająca. Wszelkie zabezpieczenia przeciw prądowe , przepięciowe i zwarciowe mile widziane > potem się tak dzieje jak na kondensator pujdzie za duże napięcie dostanie przebicia, wyleje i spuchnie. Nie filtruje dobrze zasilania potem są problemy ze stabilnością a w najgorszym przypadku uszkodzenia procka , lub nie odpalenie się płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 RAM ? Kingston, na kostkach będzie mu pisać Elipda albo Corsair XMS2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AoT_Hunter_PL Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam dziś robie ostateczny kosztorys i zaczynam zakup podzespołów. Zdecydowałem się na paltformęAM2 ( posiadam już płytę) Moje ostatnie pytanie dotyczy jeszcze pamięci >> nie mogę się zdecydowac GoodRam ??? Kingstone ??? Corsair XMS2 OCZ Platinum Rev ??? Wszystkich mam szukać na elpidach tylko jakie jest prawdopodobieństwo że dostane jeszcze takie ? Podzespoły chcę zakupić w Apollo zapytam się przyjmijmy ktoś odpowie, że takie są a co innego mi przyjdzie w przesyłce. Znaki zapytania dałem bo nie wiem dokładnie jakie modele są na elpidach. Ost pytanie dotyczy Przetwornicy (zasilacza) patrząc w przyszłość jaki polecicie cichy za rozsądna cenę zasilacz z zabezpieczeniami MoceCom 400W , Chiftec 400W (ponoć syczy dziwnie jak transformator) ?? może coś jeszcze ? byle by było CICHE :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) Trzeba było brać Intela a terz to już jest po... w sumie AMD nie jest złe nadal jest wystarczające aczkolwiek Intel jest lepszy. ram: Corsair XMS2 / OCZ... psu: ModeCom MC400 Edytowane 26 Listopada 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AoT_Hunter_PL Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Ale z tego co widzę to te pamięci 2* 1GB chodzą nawet po 400ZŁ !!! ja potrzebuję max do 230 zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 ~165 zl http://allegro.pl/item274170549_corsair_tw...l4_rev_7_1.html 1000MHz CL4 powinny robić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AoT_Hunter_PL Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 I mimo wszystko bardzo ważne zdanie wypisane na samym końcu > gdzie większość nie czyta :D "Mimo dołożenia wszelkich stara nie gwarantujemy, że publikowane dane techniczne oraz opis produktu nie zawierają uchybie lub błędów, które nie mogą jednak być podstawą do roszcze. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, prosimy przed podjęciem decyzji o kontakt." A potem zoonk :P Ktoś jeszcze ma jakieś propozycje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...