Skocz do zawartości
benek

Maxtor vs. Samsung - dysk do starego kompa !

Rekomendowane odpowiedzi

mam dylemacik - musze wybrac dysk 5400rpm do starego kompa z MoBo na BX, poszperalem i wybralem 2 modele

- Maxtor FireBall 3 - 40 GB (F040L0)

- Samsung SpinPoint V60 - 60 GB SV0602H

za Maxtorem przemawia lozysko olejowe i wydajnosc (mimo 5400rpm), za Samsungiem 3 lata gwarancji i 20GB wiecej

i teraz pytanie ktory lepszy (chodzi konkretnie o dyski z tych serii) - najbardziej zalezy mi na ciszy, bezawaryjnej i bezproblemowej wspolpracy z wbudowanym w plyte kontrolerem ATA-33 (czy ten Maxtor bedzie dzialal bez problemu - bo mialem kiedys problemy z D740X)

i prosze nie pisac zebym bral Barracude - chyba ze ta nowa Seagate Barracuda 5400.1 jest jakas rewelacyjna

dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem mojego maxtora (Fireball 3 30 GB) na płycie A-Trend 6220 (i440BX) iwszystko było pięknie :-) Dysk jest bardzo cichy i wydajny, ale za to dość mocno się grzeje. Według Speedfana mam teraz 38 stopni, a właściwie poza forum nic nie robię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde samsung jest git

moze nie najszybszy ale wkurzaja mnie inne,seagate 1 rok gwarancji,ibm glosny,maxtor 1 rok gwarancji i glosny (nie tak jak ibm ale zawsze)

za taka cene jak barakuda 4 40gb 3 lata gwar. ma sie samsunga 80gb 3 lata gwar.

najwazniejsza jest gwarancja,bo dyski lubia sobie pasc czasami,a wtedy co 450pln w plecy bo padl w 13miesiacu uzytkowania,a przeciez zazwyczaj padaja przed 12

jak nam przykro nie zmiescil sie pan w statystyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie tak znowu bezglosny ten maxtor,ale fakt daje sie z nim zyc (nie to co ibm,dobrze ze wiatraki mi go zagluszaja)

samsung jest cichszy od maxtora,ale mniejsza o to

chodzi o cene do pojemnosci,a w tym samsung jest niepokonany,dodatkowo ma pracowac w kompie na ata33 ,wiec jego gorsze osiagi nie wplyna na prace kompa(zwlaszcza ze czas dostepu ma bardzo dobry)

a co awaryjnosci/bezawaryjnosci to jeden maxtor pojechal do serwisu na moich oczach,wiec raczej co komu pisane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz samsunga... wiekszosc zlych opinii o samsungu wychodzi od ludzi, ktorzy samsunga widzieli albo na wystawie w sklepie, albo na zdjeciu. Moze i nie jest tak wydajny jak maxtor (przy ata33 to nie ma zadnego znaczenia), ale jest cichy, tani, ma dluga gwarancje... i? i czego chciec wiecej:)...przy takim kompie do jakiego ma powedrowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...