sorest Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) Witam. mam nadzieję, iż w w ciągu tego tyg w końcu złożę nowego PC. (wstrzymuję się ciągle bo czekam na paczkę z LandFestami z US ;) ) generalnie zestaw mam już "wybrany" lecz nie ma decyzji jeszcze w sprawie HDD. a od tego czytania, wybierania i rozmyślania już zaczynam świrować. potrzebuje więc srogiej krytyki (hehe) nt. wybranych kilku opcji co do HDD. na początek zrobię mały opis zastosowania: -komputer do domu, dla jednej osoby. -NIE gram w gry. tak od ~2lat. choć zapewne pokusi mnie by coś obecnie zainstalować typu NFS -jako student architektury sporo, a okresowo bardzo dużo czasu poświęcam na AutoCAD, 3dStudio MAX, -dużo: www, mp3 -czasem jakiś film -co jakiś czas: odczyt/zapis/zmiana: pdf, jpg, rar, jak widać nie będzie to serwer ani obróbka video więc dla HDD nie jest to jakoś szczególnie obciążające 24/7 LECZ: mocno zainteresowałem się RAID. z tym, że mniej z uwagi na szybkość (choć i to ważne jest) a bardziej bezpieczeństwo. może projekty na studia AŻ tak cenne nie są lecz w ciągu tych ~2-3lat zacznę również prace 'dorywcze' w CAD. interesuje mnie więc RAID 1+0 opcje: 1) RAID 1+0 z 4x Seagate Barracuda ST3250410AS (250GB, 16MB, NCQ) http://www.agito.pl/seagate/seagate_barrac....676.43220.html 2) 1x Seagate Barracuda 7200.11500 GB ST3500320AS (32MB, NCQ) http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1...500+ST3500320AS 3) RAID 1+0 z 4x Hitachi Deskstar P7K500 250 GB HDP725025GLA380 (8MB) http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1...t250+P7K500+8MB 4) 1x Hitachi Deskstar P7K500 500 GB HDP725050GLA360 (16MB) http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1...500+P7K500+16MB ad1) +generalnie zachwalany model, 1 talerz, czyli niby .11 w osprzęcie .10 (bo chyba nie dali tam firmware z .11?), ponoć znacznie cichszy od .10, nie grzeje się zbytnio, dobra wydajność już pojedynczych HDD, (wyników z RAID nie widziałem) +układ RAID 1+0 = szybkość i bezpieczeństwo +znacznie tańszy od 250 ES.2;) ad2) +duży, nowa seria, cichszy od .10, w testach jednak różnie wypada - syntetyki kontra 'rzeczywiste' testy. -drogi ad3) hitachi dodałem do rozmyślań po zachwalanych wcześniejszych seriach. dla mnie jednak poprzednie z 2ma talerzami przy 250 to trochę przeżytek. i z głośnością może być różnie tak więc jest ta nowa seria, która na papierze niby ładnie wygląda, lecz testów nigdzie nie widziałem +jeden talerz więc MOŻE być cichy i wydajny, dyski z tej serii mało energii pobierają co w RAID ma pewne znaczenie, ad4) to tak analogicznie do pkt 2) /początkowo również myślałem o 250 lub 500 z serii ES.2 lecz drogie i w testach słabo dla 'domowych zastosowań' wypadły. //na horyzoncie jest gdzieś tam również samsung F1 lecz ani cen, ani testów 320GB ani dysków jako takich w PL nie ma... ///nie ukrywam iż najbliżej jestem decyzji z pkt.1) mimo, iż to sporo $ :/ ////ewentualne INNE propozycje również mile piszcie. i oczywiście oceńcie te moje ;) ps.nie traktujcie tego jako tylko 'co kupić'. lecz oceńcie i odpowiedzcie -czy jest różnica w komforcie użytkowania przy RAID, czy jest sens w to się pakować -podeślijcie testy jeśli ktoś ma, a ja mogłem przeoczyć (choć szukałem sporo) -czy 4xHDD wzmacnia hałas lub wibracje w jakimś znacznym stopniu, etc Edytowane 18 Listopada 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rintin Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Podlacze sie do pytania co lepiej 1 dysk 500gb czy dwa 250 w raid 0 czy warto ? jak vista wspolpracuje z raidem ?. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Vista z RAIDEM współpracuje wyśmienicie. Jeśli wrzucisz 4x te Seagate'y 1 talerzowe, to OMG!!! Tosz to będzie rakieta. Będę ci zazdrościł speeeeedu :P. RAID z 4 Hitajców hmm... na razie nie mam pojęcia czego się spodziewać po tych 1-talerzowcach bo nie znalazłem żadnych wykresów pojedynczego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Vista z RAIDEM współpracuje wyśmienicie. Jeśli wrzucisz 4x te Seagate'y 1 talerzowe, to OMG!!! Tosz to będzie rakieta. Będę ci zazdrościł speeeeedu :P. miło że w końcu ktoś podjął temat. nie chce wazelinować ale właśnie czytałem tu sporo 'konkretnych' twoich postów @Elektronek więc tym milej że to ty;) 4x tak wiele nie dadzą bo to RAID 1+0. 4x w RAID 0 to owszem... masakra - test na tomshardware_com widziałem... a tak to będzie praktycznie tak samo jak tu inny kolega chce zrobić - czyli RAID 0 z 2x LECZ to testy. a interesuje mnie taki 'szary dzień'. czy to poprawia komfort pracy z systemem i programami nie pogarszając jednocześnie jakoś wyraźnie komfortu pracy z samym PC? vide: hałas, wibracje, ew.głośniej pracująca zasiłka spowodowana wzrostem Watów. btw:a ja raczej zostaje na XP prof. Vista mnie nie nęci jakoś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Jeśli chodzi o "szary dzień" to RAID 0 nawet na 2 dyskach, w porównaniu do jednego dysku, to niebo a ziemia. Na jednym dysku np: jak wrzucisz dajmy 30GB do przegrywania i chcesz dalej komfortowo pracować, to jest to mało prawdopodobne. Z RAIDEM zgrywanie w tle z max. prędkością (ok 40-70MB/s lub X- wydolność dysku, na który się zgrywa) nie robi większej różnicy w np: wczytywaniu przeglądarki Firefox. Na jednym dysku różnica jest dość spora. To samo jest z wszystkimi innymi programami. Na RAIDzie nie odczujesz dyskomfortu tak mocno, jak na 1 dysku :). Edytowane 19 Listopada 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 co do szybkości to mniej więcej zgłębiłem temat już przed założeniem 'tego tematu'. teraz jestem jeszcze utwierdzany w tych opiniach wg. opinii realnego użytkowania. LECZ jak te inne, bardziej użytkowe cechy: -hałas -> samych dysków jako takich -wibracje -> po osadzeniu w budzie -'buczenie' -> rezonans 4xHDD -> czy to jakoś znacząco wzmocni te dwa wyższe pkt? czy tylko nieznacznie? 1xHDD to nie problem - scythe, albo homemade skrzynka bitumiczna LECZ 4xHDD, w dodatku jednotalerzowce, w wersji niskiej to już muszą być normalnie montowane... :/ w scythe ich nie powsadzam bo niskie a i zatok by brakło... homemade tym bardziej ;) dlatego tak drążę tą sprawę. jak sądzicie? ps. -wcześniejszy punkt "ew.głośniej pracująca zasiłka spowodowana wzrostem Watów" - to raczej pominę. planowany Corsair 520HX a GFX to mało prądożerny 8600 więc może utrzymam się poniżej cichego "50%" obciążenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) W sumie w kwestii hałasu 4x dysków w budzie to ci nie podpowiem. 1 dysk wsadziłem do skrzynki bitumicznej, jakiś czas po zakupie, zaś gdy zawitał drugi do RAID'a, to od razu bez zastanowienia wskoczył w drugą skrzynkę :P. Więc nie mam pojęcia, jak jest z wibracjami/rezonansem powodowanym przez 2 dyski przykręcone blisko siebie, a co dopiero czterema :). Edytowane 19 Listopada 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) W sumie w kwestii hałasu 4x dysków w budzie to ci nie podpowiem. 1 dysk wsadziłem do skrzynki bitumicznej, jakiś czas po zakupie, zaś gdy zawitał drugi do RAID'a, to od razu bez zastanowienia wskoczył w drugą skrzynkę :P. Więc nie mam pojęcia, jak jest z wibracjami/rezonansem powodowanym przez 2 dyski przykręcone blisko siebie, a co dopiero czterema :). staram się po prostu wszystko przemyśleć wielopłaszczyznowo i aby podzespoły PC który wyniesie mnie niemało $ dobrze ze sobą współgrały;) a te "wibracje/rezonans" dopytywałem tak gdyż obudową na 99% będzie CoolerMaster CM 690. a ona o ile do chłodzenia jest świetna, o tyle z uwagi na 'przewiewny' front nie zamknie w sobie tego hałasu (jakikolwiek by on nie był). ostatnio jeszcze raz wnikliwie przeglądałem na wyszperanych fotkach te szynowe mocowania w tym CM. wyglądają na zdjęciach ok. i w jakimś zachodnim portalu ocenili je jako dobre. mają tam niby jakieś gumowe paseczki "pod" dysk... a i ten cały plastik tej 'szyny' lepiej zrobiony niż w 'Chifach'. "The hard drive is put in and kept into place with four plastic pegs that should do a decent job at minimizing noise. " -> techgage.com "At least vibration is reduced thanks to the dampeners found on the hard drive holder." ->hardwarezone.com http://hi-techreviews.com/reviews_2007/Coo...90/IMG_3172.JPG http://www.hardwarezone.com/img/data/artic...07/2336/HDD.jpg zobaczymy. jestem optymistą i jestem dobrej myśli :D ps. zdecydowałem się i będzie RAID 1+0. 4x już dzisiaj zamówione i w czwartek do odbioru.. :D Dzięki za pomoc. testy i wrażenia dopiero gdzieś w pon. - lanfesty się już 2gi tydz gramolą z US... no i reszta PC dzisiaj dopiero zamówiona. Edytowane 20 Listopada 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...