Skocz do zawartości
sorest

Dysk Lub Dyski Do Nowego Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

mam nadzieję, iż w w ciągu tego tyg w końcu złożę nowego PC. (wstrzymuję się ciągle bo czekam na paczkę z LandFestami z US ;) )

generalnie zestaw mam już "wybrany" lecz nie ma decyzji jeszcze w sprawie HDD. a od tego czytania, wybierania i rozmyślania już zaczynam świrować. potrzebuje więc srogiej krytyki (hehe) nt. wybranych kilku opcji co do HDD.

na początek zrobię mały opis zastosowania:

-komputer do domu, dla jednej osoby.

-NIE gram w gry. tak od ~2lat. choć zapewne pokusi mnie by coś obecnie zainstalować typu NFS

-jako student architektury sporo, a okresowo bardzo dużo czasu poświęcam na AutoCAD, 3dStudio MAX,

-dużo: www, mp3

-czasem jakiś film

-co jakiś czas: odczyt/zapis/zmiana: pdf, jpg, rar,

jak widać nie będzie to serwer ani obróbka video więc dla HDD nie jest to jakoś szczególnie obciążające 24/7

LECZ: mocno zainteresowałem się RAID. z tym, że mniej z uwagi na szybkość (choć i to ważne jest) a bardziej bezpieczeństwo. może projekty na studia AŻ tak cenne nie są lecz w ciągu tych ~2-3lat zacznę również prace 'dorywcze' w CAD. interesuje mnie więc RAID 1+0

opcje:

1) RAID 1+0 z 4x Seagate Barracuda ST3250410AS (250GB, 16MB, NCQ)

http://www.agito.pl/seagate/seagate_barrac....676.43220.html

2) 1x Seagate Barracuda 7200.11500 GB ST3500320AS (32MB, NCQ)

http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1...500+ST3500320AS

3) RAID 1+0 z 4x Hitachi Deskstar P7K500 250 GB HDP725025GLA380 (8MB)

http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1...t250+P7K500+8MB

4) 1x Hitachi Deskstar P7K500 500 GB HDP725050GLA360 (16MB)

http://znak.pl/index.php?cid=69&scid=1...500+P7K500+16MB

ad1)

+generalnie zachwalany model, 1 talerz, czyli niby .11 w osprzęcie .10 (bo chyba nie dali tam firmware z .11?), ponoć znacznie cichszy od .10, nie grzeje się zbytnio, dobra wydajność już pojedynczych HDD, (wyników z RAID nie widziałem)

+układ RAID 1+0 = szybkość i bezpieczeństwo

+znacznie tańszy od 250 ES.2;)

ad2)

+duży, nowa seria, cichszy od .10, w testach jednak różnie wypada - syntetyki kontra 'rzeczywiste' testy.

-drogi

ad3)

hitachi dodałem do rozmyślań po zachwalanych wcześniejszych seriach. dla mnie jednak poprzednie z 2ma talerzami przy 250 to trochę przeżytek. i z głośnością może być różnie

tak więc jest ta nowa seria, która na papierze niby ładnie wygląda, lecz testów nigdzie nie widziałem

+jeden talerz więc MOŻE być cichy i wydajny, dyski z tej serii mało energii pobierają co w RAID ma pewne znaczenie,

ad4) to tak analogicznie do pkt 2)

/początkowo również myślałem o 250 lub 500 z serii ES.2 lecz drogie i w testach słabo dla 'domowych zastosowań' wypadły.

//na horyzoncie jest gdzieś tam również samsung F1 lecz ani cen, ani testów 320GB ani dysków jako takich w PL nie ma...

///nie ukrywam iż najbliżej jestem decyzji z pkt.1) mimo, iż to sporo $ :/

////ewentualne INNE propozycje również mile piszcie. i oczywiście oceńcie te moje ;)

ps.nie traktujcie tego jako tylko 'co kupić'. lecz oceńcie i odpowiedzcie

-czy jest różnica w komforcie użytkowania przy RAID, czy jest sens w to się pakować

-podeślijcie testy jeśli ktoś ma, a ja mogłem przeoczyć (choć szukałem sporo)

-czy 4xHDD wzmacnia hałas lub wibracje w jakimś znacznym stopniu, etc

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista z RAIDEM współpracuje wyśmienicie. Jeśli wrzucisz 4x te Seagate'y 1 talerzowe, to OMG!!! Tosz to będzie rakieta. Będę ci zazdrościł speeeeedu :P.

RAID z 4 Hitajców hmm... na razie nie mam pojęcia czego się spodziewać po tych 1-talerzowcach bo nie znalazłem żadnych wykresów pojedynczego dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista z RAIDEM współpracuje wyśmienicie. Jeśli wrzucisz 4x te Seagate'y 1 talerzowe, to OMG!!! Tosz to będzie rakieta. Będę ci zazdrościł speeeeedu :P.

miło że w końcu ktoś podjął temat. nie chce wazelinować ale właśnie czytałem tu sporo 'konkretnych' twoich postów @Elektronek więc tym milej że to ty;)

4x tak wiele nie dadzą bo to RAID 1+0. 4x w RAID 0 to owszem... masakra - test na tomshardware_com widziałem... a tak to będzie praktycznie tak samo jak tu inny kolega chce zrobić - czyli RAID 0 z 2x

LECZ to testy. a interesuje mnie taki 'szary dzień'. czy to poprawia komfort pracy z systemem i programami nie pogarszając jednocześnie jakoś wyraźnie komfortu pracy z samym PC? vide: hałas, wibracje, ew.głośniej pracująca zasiłka spowodowana wzrostem Watów.

btw:a ja raczej zostaje na XP prof. Vista mnie nie nęci jakoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o "szary dzień" to RAID 0 nawet na 2 dyskach, w porównaniu do jednego dysku, to niebo a ziemia. Na jednym dysku np: jak wrzucisz dajmy 30GB do przegrywania i chcesz dalej komfortowo pracować, to jest to mało prawdopodobne. Z RAIDEM zgrywanie w tle z max. prędkością (ok 40-70MB/s lub X- wydolność dysku, na który się zgrywa) nie robi większej różnicy w np: wczytywaniu przeglądarki Firefox. Na jednym dysku różnica jest dość spora. To samo jest z wszystkimi innymi programami. Na RAIDzie nie odczujesz dyskomfortu tak mocno, jak na 1 dysku :).

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do szybkości to mniej więcej zgłębiłem temat już przed założeniem 'tego tematu'. teraz jestem jeszcze utwierdzany w tych opiniach wg. opinii realnego użytkowania.

LECZ jak te inne, bardziej użytkowe cechy:

-hałas -> samych dysków jako takich

-wibracje -> po osadzeniu w budzie

-'buczenie' -> rezonans 4xHDD -> czy to jakoś znacząco wzmocni te dwa wyższe pkt? czy tylko nieznacznie?

1xHDD to nie problem - scythe, albo homemade skrzynka bitumiczna

LECZ

4xHDD, w dodatku jednotalerzowce, w wersji niskiej to już muszą być normalnie montowane... :/

w scythe ich nie powsadzam bo niskie a i zatok by brakło... homemade tym bardziej ;)

dlatego tak drążę tą sprawę.

jak sądzicie?

ps.

-wcześniejszy punkt "ew.głośniej pracująca zasiłka spowodowana wzrostem Watów" - to raczej pominę. planowany Corsair 520HX a GFX to mało prądożerny 8600 więc może utrzymam się poniżej cichego "50%" obciążenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie w kwestii hałasu 4x dysków w budzie to ci nie podpowiem.

1 dysk wsadziłem do skrzynki bitumicznej, jakiś czas po zakupie, zaś gdy zawitał drugi do RAID'a, to od razu bez zastanowienia wskoczył w drugą skrzynkę :P. Więc nie mam pojęcia, jak jest z wibracjami/rezonansem powodowanym przez 2 dyski przykręcone blisko siebie, a co dopiero czterema :).

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie w kwestii hałasu 4x dysków w budzie to ci nie podpowiem.

1 dysk wsadziłem do skrzynki bitumicznej, jakiś czas po zakupie, zaś gdy zawitał drugi do RAID'a, to od razu bez zastanowienia wskoczył w drugą skrzynkę :P. Więc nie mam pojęcia, jak jest z wibracjami/rezonansem powodowanym przez 2 dyski przykręcone blisko siebie, a co dopiero czterema :).

staram się po prostu wszystko przemyśleć wielopłaszczyznowo i aby podzespoły PC który wyniesie mnie niemało $ dobrze ze sobą współgrały;)

a te "wibracje/rezonans" dopytywałem tak gdyż obudową na 99% będzie CoolerMaster CM 690.

a ona o ile do chłodzenia jest świetna, o tyle z uwagi na 'przewiewny' front nie zamknie w sobie tego hałasu (jakikolwiek by on nie był).

ostatnio jeszcze raz wnikliwie przeglądałem na wyszperanych fotkach te szynowe mocowania w tym CM. wyglądają na zdjęciach ok. i w jakimś zachodnim portalu ocenili je jako dobre.

mają tam niby jakieś gumowe paseczki "pod" dysk... a i ten cały plastik tej 'szyny' lepiej zrobiony niż w 'Chifach'.

"The hard drive is put in and kept into place with four plastic pegs that should do a decent job at minimizing noise. " -> techgage.com

"At least vibration is reduced thanks to the dampeners found on the hard drive holder." ->hardwarezone.com

http://hi-techreviews.com/reviews_2007/Coo...90/IMG_3172.JPG

http://www.hardwarezone.com/img/data/artic...07/2336/HDD.jpg

zobaczymy. jestem optymistą i jestem dobrej myśli :D

ps. zdecydowałem się i będzie RAID 1+0. 4x już dzisiaj zamówione i w czwartek do odbioru.. :D Dzięki za pomoc.

testy i wrażenia dopiero gdzieś w pon. - lanfesty się już 2gi tydz gramolą z US... no i reszta PC dzisiaj dopiero zamówiona.

Edytowane przez sorest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi