makaron Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Pytanie jak w temacie. Czytalem i pytalem mnogo razy i tyle samo mnogo dostalem odpowiedzi. Zrobilem taka srednia z tych artykulow i odpowiedzi i mam dwa sposoby po ktorych nie zanotowalem zadnych spadkow (uzytkowanie od 3-6 miesiacy) - czas zgadza sie ze sredia jaka podaje producent. 1. Nowy laptop ma ok 5-20% stanu baterii. Czekam az rozladuje sie do ok 10% (jak ma wiecej niz 10%) , nastepnie podlaczam ladowarke i laduje do 100% po czym rozlaczam i czakam az padnie na 10 % i ponownie laduje do 100% i wlasciciel odbiera. 2. Tak jak pierwszy jednak po naladowaniu do 100% laduje nadal przez ok 4-6h i ktos go odbiera. 3. Tak jak 1 ale po rozladowaniu laduje do 100% i trzymam ok 4-6h i odbiera wlasciciel. Jak juz napisalem nie zanotowalem spadkow w okresie 3-6 miesiacy (rowniez po roku) na zadnej z metod. Nie mam profesinalnej wiedzy (nie pracuje w servisie ani w sklepie komputerowym). Czy zna ktos jakies inne sposoby lub czy te metody sa ok? (oczywiscie wazne jest tez poprawne uzytkowanie baterii podczas dalszej pracy z notebookiem - czyli jak jest to laptop "stacionarny" to dobrze raz na 2-3 tyg rozladowac baterie i ja naladowac lub rozladowac do ok 40% i wypiac z laptopa , tak samo nie jest zdrowe rozladowywanie baterii do stanu 0-1%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 kolego... opcja szukaj się kłania http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=249713 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) 1. Baterie (a raczej akumulatory) się FORMUJE, a FORMATUJE się dyski twarde. 2. Temat wałkowany milion razy. Nowych akumulatorów Litowo Jonowych i Litowo Polimerowych nie trzeba w ogóle formować. Reszta tak samo- 3 cykle ładowania i rozładowania, aż do wyłączenia się urządzenia. Edytowane 19 Listopada 2007 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 "kolego... opcja szukaj się kłania 2818566[/snapback] 1. Baterie (a raczej akumulatory) się FORMUJE, a FORMATUJE się dyski twarde.2. Temat wałkowany milion razy. Nowych akumulatorów Litowo Jonowych i Litowo Polimerowych nie trzeba w ogóle formować. Reszta tak samo- 3 cykle ładowania i rozładowania, aż do wyłączenia się urządzenia. O tym slyszalem kiedys na tomshardware uk. od jakiegos usera , ale czy znacie moze potwierdzenie w jakis doswiadczeniach (testy,wykresy itp) gdyz artykul w PClab'ie jest raczej o uzytkowaniu baterii niz o Formowaniu (@Pigmej - tego niewiedzialem) jej na poczatku. Niekiedy producent baterii nie zaleca jej formowania jednak spotkalem sie kilkukrotnie ze dana bateria siadala do roku czasu (porownanie na 7 modelach Ausa - 5 formowanych (formatowanych:)) a dwie nie i te dwie stracily po roku ok 30% swoich wlasciwosci). Wiem mozna sie doczepic na temat jej uzytku w tym czasie - lecz byly one na zblizonym poziomie. Dlatego tez chodzilo Mi o jakies naukowe/doswiadczalne potwierdzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Niekiedy producent baterii nie zaleca jej formowania jednak spotkalem sie kilkukrotnie ze dana bateria siadala do roku czasu (porownanie na 7 modelach Ausa - 5 formowanych (formatowanych:)) a dwie nie i te dwie stracily po roku ok 30% swoich wlasciwosci). Wiem mozna sie doczepic na temat jej uzytku w tym czasie - lecz byly one na zblizonym poziomie. Dlatego tez chodzilo Mi o jakies naukowe/doswiadczalne potwierdzenieTakie akumulatory mają generalnie żywotność od roku do dwóch lat maksymalnie przy dobrym używaniu. Potem już się mocno degradują i można je tylko wymienić. I nie pomogą ani wielokrotne formowania, ani metody znachorskie typu owijanie w ręczniki i do lodówki czy jakieś tam głębokie rozładowania. Po prostu trzeba wymienić, tym bardziej że koszt nie jest znowu jakiś kosmiczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 ja Ci podałem jak jest w rzeczywistości i sam to potwierdzasz tym co gdzieś przeczytałeś myślę, że dalsze dewagacje będą typu jak przejechać na rezerwie 70km zamiast 60! i jak Pigmej powiedział wszystko ma swoją żywotność i musisz się z tym pogodzić myslę, że kolega pomylił się trochę w kosztach - może w kosmos za to nie polecimy, ale za dobre 300zł można przeżyć ciekawe chwile ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 ale za dobre 300zł można przeżyć ciekawe chwile ;)Wiesz niektórzy przeżywają je za 5zł :wink: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 za 5 zł to mozesz sobie kupic "paluszka" do wibratora - tylko, że on jest zasilany z dwóch - więc bedzie kiepsko - tak mi się skojarzyło skoro jesteśmy przy bateriach ale dwa "Żubry" możemy chlapnąć B-) pokój :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 za 5 zł to mozesz sobie kupic "paluszka" do wibratora - tylko, że on jest zasilany z dwóch - więc bedzie kiepsko - tak mi się skojarzyło skoro jesteśmy przy bateriach ale dwa "Żubry" możemy chlapnąć B-) pokój :wink: Wino z biedronki - 4.50 zł :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 za 5 zł to mozesz sobie kupic "paluszka" do wibratora - tylko, że on jest zasilany z dwóch - więc bedzie kiepsko - tak mi się skojarzyło skoro jesteśmy przy bateriach To lepiej bedzie jak dolozymy 20zl i kupimy zasilacz - wtedy 24/7 az zasilka padnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...