Skocz do zawartości
pasztecik

Instalacja Winxp Na Dysku Sata? :0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..

Mam problem z dyskiem WD3200AAKS SATA II 16MB CACHE. Na początku podłączyłem go do kompa, w Windowsie XP SP2 mi go wykryło (Win instalowany na normalnym dysku ATA). Zrobiłem formata , podzieliłem na partycję narzędziem "zarządzanie dyskami" i pomyślałem że możnaby zainstalować Win na tym dysku.

Mój egzemplarz windowsa ma zint. SP2, po bootowaniu instalator wykrywa dysk, musiałem go tam znowu podzielić na partycję i przeformatować na NTFS. Zaczyna kopiować pliki potrzebne do instalacji , a po restarcie wywala mi "błąd ładowania systemu operacyjnego", normalnie na czarnym tle, zaraz pod 'tabelką' pojawiającą się przy starcie kompa.

Mobo to MSI K8N NEO FSR na nforce3.

Co śmieszne próbowałem uruchomić ponownie Windę z dysku ATA, ale tam się też wysypuje! Pisze coś o błędzie na dysku albo z dyskiem, generalnie tekst jest sporo dłuższy.

Poradzicie coś?

Czy to problemy z SATA (wszystko z tą opcją włączone mam w biosie, RAID off)? Przecież Instalator normalnie widzi dysk...

Proszę o szybką pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbyś sobie przypomnieć? Dysk mam jako 'third master' czy jakoś tak. W jego opcjach mam: jedna na auto (wybór: auto albo disable) druga też na auto (a do wyboru auto albo large).

Jeżeli potrzebne są dokładne nazwy tych opcji, to mogę spisać.

Proszę o jak najszybszą pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

@pasztecik moglbys opisac dokladnie co i jak i jakim programem robiles to gdyz mam ten sam dysk. Co prawda jeszcze go nie podlaczalem, ale chcialbym wiedziec co zrobic zeby chodzilo wszystko bezproblemowo. Zapewne tez sie przyda to innym, ktorzy maja podobny problem.

Z gory dzieki

Edytowane przez mooll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypominam, ze nie kazdy kontroler SATA jest prawidlowo wykrywany przez instalator XPkow - najlepiej samemu zintegrowac wlasciwy sterownik z plyta instalacyjna, albo miec pod reka dyskietke z owym sterownikiem.

BTW. Nie prosciej sklonowac partycje zamiast stawiac system od zera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku potrzebny był nowy, niezasyfiony Windows, dlatego zdecydowałem się na świeżą instalację.

Instalator XP normalnie wykrył mi dysk, ale nie umiał chyba poformatować partycji. Niby formatował, ale potem wywalało błąd (po kopiowaniu plików do instalacji) Do płytki dograłem toola od WD - sprawdź w google to, dość znany progs chyba - i przeformatowałem jeszcze raz partycje, naprawiając MBR i grzebiąc tam do czasu aż w polu "bootable" uzyskałem "Yes" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi