FenX Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Witam. Nadszedł czas na upgrade mojego blaszaka, a wybrałem : Pentium E2180 Gigabyte P31-DS3L 2x1gb OCZ platinum rev.2.0 Palit 8600GT SONIC + Jak zwykle przeszkodą są fundusze, a raczej ich brak :) , dokładniej.. zabraknie na zasilacz. Czy już nie najnowszy Chieftec 360w pociągnie ten zestaw przez jakiś czas ? Co ewentualnie będę musiał dokupić, by dało się go podłączyć do nowego mobo [ myślę, że przejściówka 20>24pin będzie niezbędna. Coś jeszcze ? ] . W kompie jest jeszcze 1xHDD sata 1xnagrywarka 1xkarta firewire 1xFDD 1xkarta dźw. [ niepotrzebne skreślić, aby do przodu ;)] . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Powinnien wytrzymać ale nie rób oc na nim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieniek Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Płyte zmień na foxconna p35a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) sieniek napisał(a): Płyte zmień na foxconna p35a.Jaaasne a czemu od razu nie cośna x38 :?: :mur: Chłop sie "męczy" że na zasilator mu kasy brak a ty mu proponujesz płyte 100zyko droższą i nawiasem mówiąc oferującą niewiele więcej @FenX może kup tańsze pamiątki i styknie na jakiegoś Modecoma (z niewielką dopłatą) ... lub zmień e2180 na e2140/2160 (OC to i tak loteria przy tych prockach) Edytowane 21 Listopada 2007 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FenX Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Paweł666 napisał(a): Jaaasne a czemu od razu nie cośna x38 :?: :mur: Chłop sie "męczy" że na zasilator mu kasy brak a ty mu proponujesz płyte 100zyko droższą i nawiasem mówiąc oferującą niewiele więcej @FenX może kup tańsze pamiątki i styknie na jakiegoś Modecoma (z niewielką dopłatą) ... lub zmień e2180 na e2140/2160 (OC to i tak loteria przy tych prockach) Co do płyty jestem raczej zdecydowany - nie potrzebne mi 8 portów SATA i RAID oferowane przez P35, co do pamiątek i loterii z prockami.. Mam przykre doświadczenia z oszczędzaniem na pamiątkach [ Sygnatur owe Hynixy kręcą się gorzej niż pierwsze lepsze kingstony] zresztą przy cenie 207zl za komplet to i tak całkiem mało. Co do procesora.. Ilu użytkowników tyle opinii. Słyszałem już o seriach M0 i L2 jeżeli chodzi o 2140 i 2160 , oraz o "gwarantowanym" M0 w 2180. Krążą opinię, że M0 jest tą lepszą wersją, mimo głośnych sprzeciwów - w każdej plotce jest ziarnko prawdy. Zależy mi na wydajności procesora gdyż mój obecny sprzęt ma calkiem spore problemy z obróbką filmów w formacie DV [ 11-13 gb 60 minut materiału..] a czas kompresji woła o pomstę do nieba. Chciałbym uzyskać te 2x3ghz by komfort pracy z materiałem filmowym znacząco sie polepszył. Marginalny aspekt to chęć kupna taniego procesora , który będzie wydajniejszy od 2 i 3 razy droższego E4500 i E6550 ulokowanych w komputerach moich znajomych :) Czy każdy E2140 wyciągnie 3ghz na P31 ? [mowie tu o pracy na co dzien z takim taktowaniem] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Grzechu_1990 napisał(a): Powinnien wytrzymać ale nie rób oc na nim.Lol, ja mam sterego chiefteca 360 (1 linia 12V). Jak mu zapuściłem sprzęt z podpisu, 2 dyski, 2 napędy, proc na 3200 i palit na 750/2200. Napięcie na lini 12 v było 12.14. (miernik oczywiście) Chieftec spokojnie to pociągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FenX Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) HucK napisał(a): Lol, ja mam sterego chiefteca 360 (1 linia 12V). Jak mu zapuściłem sprzęt z podpisu, 2 dyski, 2 napędy, proc na 3200 i palit na 750/2200. Napięcie na lini 12 v było 12.14. (miernik oczywiście) Chieftec spokojnie to pociągnie. Witam. Szczerze mówiąc tak przypuszczałem. W czasach gdy ten zasilator był TOP mocno go chwalili, a teraz miałby być za słaby , gdzie na Chieftecach 400w śmigają C2D z 8800GTS... [ takie testy przeprowadził jeden ze sklepów, którego obsługę w sumie szanuję - nie starają się wciskać kitu] i szczerze mówiąc chyba mam większe zaufanie do swojej 360 niż do takiego FEEL'a 500w, na którym pracuje mój znajomy z E6550 i GTS'em na pokładzie. A nieoczekiwanie budżet zwiększył mi się o te 200-300zł [czyli do 1500 M A X] . Jakieś sugestie ? Podpowiem, że w takim wypadku przydałoby się zakupić chłodzenie, zasilacz, oraz obudowę na stare podzespoły dla "sponsora" ;). PS: komponenty mam zamiar kupić w sklepie www.gral.pl więc raczej interesuje mnie tylko ich asortyment, ewentualnie uznaję allegro. Edytowane 21 Listopada 2007 przez FenX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Czyli pentagram hp-100 alcu lite na procka - 50 zł modecom mc-400 - 130 zł cm elite 331 - 120 zł Na allegro znajdziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 moj zabytkowy enermax ciagnie to co w podpisie tez jedna linia 12v i przejsciowka 20 > 24 pin :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Cytat moj zabytkowy enermax ciagnie to co w podpisie tez jedna linia 12v i przejsciowka 20 > 24 pin icon_biggrin3.gif A ja jadę na 20 pin :D Jak masz więcej kasy to kupiłbym Freezera 7 i kartę zmienił na Radka HD3850, jest troche drozszy, dosc duzo szybszy, ale slabo dostepny. Jak starczy mozna sie pokusic o GF8800GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FenX Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Cześć chłopcy. Jestem już po zakupie ii.. wybrałem E2160 w dodatku jeszcze serię M0. Narazie poruszam się trochę po omacku jeżeli chodzi o ustawienia biosu [ napięcia północnego mostka napięcia częstotliwości mostka [?] generalnie ciężko mi napięcia poustawiać. W tym momencie procesor jest odpalony na 8x400[3,20] dzielnik 1:2 ale superPI się wywala więc jest to raczej do dopracowania xF. Sprawdziłem napiecią 12V i 5V z molex'a i wyszło stabilne 5.13 i 11,77 więc chyba tragedii nie ma, a w końcu po coś te 2 wiatraki w chieftec'u :).montowali.... Jakby ktoś miał jakieś porady dotyczące ustawienia pamięci czy napięć zakładając FSB własnie przy takich wartościach - będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 FenX napisał(a): Cześć chłopcy. Jestem już po zakupie ii.. wybrałem E2160 w dodatku jeszcze serię M0. Narazie poruszam się trochę po omacku jeżeli chodzi o ustawienia biosu [ napięcia północnego mostka napięcia częstotliwości mostka [?] generalnie ciężko mi napięcia poustawiać. W tym momencie procesor jest odpalony na 8x400[3,20] dzielnik 1:2 ale superPI się wywala więc jest to raczej do dopracowaniastabilnosc sprawdzaj orthosem przynajmniej 3GODZ a nie superpi :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Mój komp jest stabilny w superPI na 1.2v na 3 ghz, z grami jest gorzej. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 11,77V to niezbyt wiele :( Mam nadzieję że mierzyłeś miernikiem a nie jakimś programem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FenX Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 "Sprawdziłem napięcia 12V i 5V z molex'a i wyszło..." - :) Wiem czym się sprawdza stabilność, ale nie będę zapuszczał orthosa, gdy wywala sie superpi... Jak pokombinuje z napięciami itd. możliwe, ze uzyskam stabilność :). O temperatury się nie martwię, bo w tym momencie przy napięciu z CPU-Z 1.292, a w biosie 1,325 i taktowaniu 3ghz temperatura w spoczynku wynosi 23-25C [wyłączone opcje zmiany mnożnika i napięcia "w locie" wg. CoreTemp Zasilacz przy obciążeniu Orthosem każdego rdzenia osobno przy taktowaniu 3ghz ma 11,72V stabilnie z molex'a . możecie mi wytłumaczyć funkcje GTREF voltage coś tam i (G)MCH coś tam FSB voltage coś tam ;) info co ewentualnie zwiększyć i max o ile mile widziane :). Czytałem coś o strapie, ale jakoś tak nie bardzo mogę zrozumieć. Jakby ktoś mógł wytłumaczyć na chłopski rozum, lub odesłać do już istniejącego wytłumaczenia... Wszystkim udzielającym się w tym temacie serdecznie dziękuję :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) Na moim procu najlepiej działa speedfan. :) PS. Jakąś słabą tą sztuke chiefa trafiłeś, mój na 3 ghz, z 1 dyskiem napedem i bez krecenia grafy robi 11.98-12-05v (stress). :D Edytowane 23 Listopada 2007 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FenX Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 HucK napisał(a): Na moim procu najlepiej działa speedfan. :) PS. Jakąś słabą tą sztuke chiefa trafiłeś, mój na 3 ghz, z 1 dyskiem napedem i bez krecenia grafy robi 11.98-12-05v (stress). :D Biorę poprawkę na podłączone 2 wentyle i kartę firewire z osprzętu dodatkowego... W każdym razie zasilacz jednak raczej do wymiany[stałe 11,68V przy obciazeniu orthosem] bo chcę podłączyć dodatkowa k. dźwiękową - ta zintegrowana to jak na mój słuch syf. Stary zwykły 8 letni sound blaster ma więcej mocy [ 2x komplety głośników pod 1 wejście a i tak to głośniki nie wyrabiają - zintegrowana nie daje rady..] no i ten dźwięk jakiś taki głębszy... Zresztą... czuć, że dużo mocy mu nie zostało, bo robi się ciepły. ponawiam pytanie o funkcje GTREF Ratio Voltage gdzie mam ustawione jakieś "magiczne" 0.625 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 (edytowane) FenX napisał(a): ponawiam pytanie o funkcje GTREF Ratio Voltage gdzie mam ustawione jakieś "magiczne" 0.625 ...U mnie czegoś takiego w biosie nie ma. Za to jest cpu gtlref ratio control. Google wypluło: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=162661 http://www.thetechrepository.com/showthread.php?t=87 http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3129&p=12 A ja z tego nie zrozumiałem za wiele ponad to, że przydaje sie ta regulacja do wysokich fsb (powyżej 450). Atomel zdaje sie posiadać tę wiedzę tajemną: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2767764 Procek trafił sie bardzo fajny ale zasilacz do wymiany - skoro wymięka przy obciążeniu samego cpu to na pewno odpuści jak dociąży go grafa (przy jakiejś grze na przykład). Edit: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...t&p=2843080 Edytowane 11 Grudnia 2007 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...