Skocz do zawartości
dEboo

Problem Z Oc Athlon Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig:

Athlon Xp 2200+@1900MHz (Thoroughbred-B B0)

Asus A7N8X-E Deluxe

2x 512MB Geil PC 3200

Radeon x800GTO AGP DDR3

Chieftec GPS 450W

Standardowe ustawienia: fsb 133 mnoznik 13,5 1,6v

Mam problem postanowiłem podkręcic procek.... i ustawiłem procek w obecnej pozycji 9,5 X 200FSB = 1900MHz napiecie standardowe timingi nie zmieniane 2,5-3-3-6(temp procka w stresie to 47*C) system chodzi stabilnie(testowane prime95 nie wywala żadnych błedów). Problem pojawia się gdy chce zmienic mnożnik na wyższy na 10 aby osiągnąc taktowanie 2000Mhz i komputer nie startuje mimo zmiany napięcia z 1,60 do 1,70. Co jest przyczyną ?. Chciałbym dodac że ustawiłem procesor w jeszcze innej kombinacji 166fsb x12 ustawiając napięcie 1,7v co dało mi moje pożądane 2GHz. Z mojej wiedzy wynika iż zmiana fsb nie wpływa na ilośc zapotrzebowania na energię, tylko taktowanie procesora(możę się mylę jak tak to mnie poprawcie) gdyby to było prawda to pocesor powinien odpali przy napięciu 1,7v przy psb 200 osiągając 2GHz(taktowanie takie samo jak przy fsb 166)

Może to trochę zawiłe ale z góry dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam durona 1600@Athlon i Asusa A7N8X-X i procesor mimo, że potrafił pracować np. 12,5x166, 11x200, 12x166 to za nic nie chciał pracować na mnożniku 10 oraz 10,5x200. Problem ten został rozwiązany przez modyfikowany bios TRATS'a. Poszukaj biosy tratsa dla Twojej płyty, myślę, że pomoże. Możesz też spróbować na mnożniku 11 coś ustawić przy niższym fsb, np 11x190.

Gdzie szukać modyfikowanego biosu dowiesz się w temacie o tej płycie, pierwszy post.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak zrobiłem jak powiedziałeś tylko wyszedł kolejny problem po ustawieniu magistrali powyżej 209 komputer sie zwieszał i niedziałał stabilnie mimo zwiększnenia napięcia do 1,7V nie chciałdziałać z taką magistralą i nic..... timingi pamięciu poluzowałem zresztą pamięci mam dobre Geil PC3200 cl 2,5 2x 512MB..... sądze że to wina nieuaktualnionego biosu pł.głównej bo po zmianie magistrali na 166 i daniu mniznika na 12 co dało 2000MHz kjomputer pracuje bardzo stabilnie zero błędów w prime 95 pamieci testowane mem testem też nie wykazały błedów..... a boję się flashować bios bo znając moje szczęście coś pójdzie nie tak i bede musiał iść z kostką aby mi ja ktoś w warsztacie nabił starym biosem.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz jeszcze, czy np. 8x210 pójdzie, jeśli nie tzn że nie ma sensu podnosić napięcia na cpu. Szkoda, że się tak bardzo obawiasz zmiany biosu. Możesz też dać pamięci w single chanel, spadek wydajności niewielki jeśli wogóle. Na początek możesz sprawdzić na jedenej kości ramu. Pamięci mogą wytrzymywać te ustawnienia a kontroler pamieci moe odmawiać współpracy w dual chanel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...