_maniak_ Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) Czy możliwa jest wymiana Centrino 1,4 (400) 130nm na 1,86 (533) 90nm w laptopie Hp compaqu nc6000. Będzie to wymagało zmiany pamięci obecnie jest 2x256 (333MHz efektywne). A może procesor jest wlutowany ? Albo inaczej sformułowane pytanie :) Co najszybszego da się wcisnąć do Hp nc6000 bez zmiany chłodzenia ? Edytowane 22 Listopada 2007 przez _maniak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Czy możliwa jest wymiana Centrino 1,4 (400) 130nm na 1,86 (533) 90nm w laptopie Hp compaqu nc6000. Będzie to wymagało zmiany pamięci obecnie jest 2x256 (333MHz efektywne). A może procesor jest wlutowany ? Albo inaczej sformułowane pytanie :) Co najszybszego da się wcisnąć do Hp nc6000 bez zmiany chłodzenia ? nie ma procesora takiego :? "centrino" sprawdz czy płyta gl obsługuje fsb proców 533 jeżeli tak to pamięci nie trzeba zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartez89 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Wiem, że nie na temat, ale ja na twoim miejscu wolałbym dokupić minimum 512mb ramu do tego lapka zamiast wsadzać nowszy procek. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) nie ma procesora takiego icon_confused2.gif "centrino" http://www.allegro.pl/item273481487_pentiu...no_1_86ghz.html http://www.allegro.pl/item271240816_intel_...b_533_bcm_.html Rozumiem że mam poszukać po necie jakiegoś manuala aby sprawdzić max fsb ? na twoim miejscu wolałbym dokupić minimum 512mb ramu do tego lapka zamiast wsadzać nowszy procek. Co fakt to fakt, w programach do modelowania 3D się dławi jak ....... jeżeli tak to pamięci nie trzeba zmieniać. Nie jestem w temacie, ale z tego wnioskuję że w lapach fsb proca jest całkowicie niezależne od fsb pamięci ? Edytowane 23 Listopada 2007 przez _maniak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 http://www.allegro.pl/item273481487_pentiu...no_1_86ghz.html http://www.allegro.pl/item271240816_intel_...b_533_bcm_.html te proce na allegro sprzedają jakieś ciemniaki co myślą że jak napiszą centino to więcej będzie chętnych. ty się na to nabierasz własnie, BRAWO. NIE MA PROCESORÓW CENTRINO. jednak nie jesteś pierwszy, wiele ludzi ma z tym problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) te proce na allegro sprzedają jakieś ciemniaki co myślą że jak napiszą centino to więcej będzie chętnych. ty się na to nabierasz własnie, BRAWO. NIE MA PROCESORÓW CENTRINO. jednak nie jesteś pierwszy, wiele ludzi ma z tym problemy w takim razie jaki jest najwyższy Pentium M , 1,6 (400) ? bo po tych numerkach co podają na allegro wyszukuje mi same celerony M Edytowane 23 Listopada 2007 przez _maniak_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 (edytowane) jeśli płyta obsługuje fsb 533 to wybór będzie spory http://www.intel.com/products/processor_nu...t/pentium_m.htm najlepszy na fsb 533 to 2.26 GHz jednak baaardzo drogi ;) na fsb 400 jest 2.10 GHz jeszcze trudniej dostępny. najpierw może warto zainwestować w ram? Edytowane 23 Listopada 2007 przez GRANDMASTER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 jeśli płyta obsługuje fsb 533 to wybór będzie spory http://www.intel.com/products/processor_nu...t/pentium_m.htm najlepszy na fsb 533 to 2.26 GHz jednak baaardzo drogi ;) na fsb 400 jest 2.10 GHz jeszcze trudniej dostępny. najpierw może warto zainwestować w ram? Płyta jest na chipie i 855pm więc raczej tylko fsb400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgolebio Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Nawet gdyby obsługiwała te 533 to nie masz 100% gwarancji, że taki procesor odpali. Tak było w przypadku HP nx6110 z fabrycznie montowanym procesorem Celeron M (na chipsecie obsługującym 533). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 jak by obslugiwało 533 to PM 533 na pewno by odpalił. jeżeli masz jakiegoś kolegę co móglby pożyczyć ci proca to sprawdz. możesz zrobić też drutmoda i to da odpowiedz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marexx Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 w takim razie jaki jest najwyższy Pentium M , 1,6 (400) ? bo po tych numerkach co podają na allegro wyszukuje mi same celerony M Powiedz mi, "szprechasz" trochę? :D 2823530[/snapback] jak by obslugiwało 533 to PM 533 na pewno by odpalił. jeżeli masz jakiegoś kolegę co móglby pożyczyć ci proca to sprawdz. możesz zrobić też drutmoda i to da odpowiedz ;) Drutmod zaczyna sie od i910/915... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Powiedz mi, "szprechasz" trochę? :D http://www.nx7000.de W HP z chipsetem 855 sąsiedzi zza Odry w miejsce Banias'a wkładają Dothan'y z serii 745, 755 i 765... Drutmod zaczyna sie od i910/915... :blink: nie wiedziałem. jednak to pewne że każdy dothan z serii 7x5 wejdzie do tego lapa bo fsb jest 400. ciekawe jest czy weszłoby przypadkiem coś na 533, jak by to płyta widziała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marexx Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 nie wiedziałem. jednak to pewne że każdy dothan z serii 7x5 wejdzie do tego lapa bo fsb jest 400. ciekawe jest czy weszłoby przypadkiem coś na 533, jak by to płyta widziała Jak do tej pory "bohaterów" na udanego drutmoda na i855 nie spotkałem :D Tzn. niby ktoś miał spróbować, ale skończyło sie na zapowiedziach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -Winter- Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 A jak jest z Dellem D600? U siebie mam go na PM 1.6 GHz z 2 MB cache, może coś wyższego by podeszło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 A jak jest z Dellem D600? U siebie mam go na PM 1.6 GHz z 2 MB cache, może coś wyższego by podeszło?tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -Winter- Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 To znaczy, co dokładnie. Prawdopodobnie jakieś wyższe PM lub nawet Core Solo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 czym się różni CS od PM ? na pewno wyższe PM wejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -Winter- Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Przeszukałem google i wynika z tego, że nawet 2 GHz PM wchodzą, chociaż takich nie widziałem nigdzie, na Allegro jest 1.83 GHz/2 MB/400 MHz FSB Pentium M. Core Solo to już nieco inna architektura i jestem ciekaw, czy by pasowała do D600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 na Allegro jest 1.83 GHz/2 MB/400 MHz FSB Pentium M. nie ma takiego proca :( jeżeli jest na fsb 400 to nie może mieć końcówki 3 w taktowaniu ;), same pełne wartości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maniak_ Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Powiedz mi, "szprechasz" trochę? icon_biggrin3.gif http://www.nx7000.de W HP z chipsetem 855 sąsiedzi zza Odry w miejsce Banias'a wkładają Dothan'y z serii 745, 755 i 765... Tylko speakam : P. Mógł byś zapodać konkretny link ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 E tam, gadacie ze i855 i sie fsb 533 nie da zrobic... http://www.notebookforums.com/thread185384.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 nie wiedziałem. jednak to pewne że każdy dothan z serii 7x5 wejdzie do tego lapa bo fsb jest 400. ciekawe jest czy weszłoby przypadkiem coś na 533, jak by to płyta widziała Nie bedzie go widziec... Tyle mam do dodania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkooaallaa Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 witam podepne sie do tematu, obecnie w moim lapie mam 735 1,7ghz z drutmodem na 2,20ghz i wszystko chodzi pieknie, lecz postanowiłem kupic 745 1,8ghz który bładzi gdzieś teraz po poczcie i jak przyjdzie trzeba go bedzie zamontowac. Doszło mnie słuchy ze przy 745 niekiedy trzeba podnosic napiecie czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanito Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) Nawet gdyby obsługiwała te 533 to nie masz 100% gwarancji, że taki procesor odpali. Tak było w przypadku HP nx6110 z fabrycznie montowanym procesorem Celeron M (na chipsecie obsługującym 533). witam, ja w temacie. mam właśnie hp nx6110 na celeronie 360 (1.40/400) i chciałbym założyć coś szybszego. Co wejdzie i będzie działało? w załączeniu cpu-z Edytowane 29 Grudnia 2007 przez stefanito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dogi Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) witam, ja w temacie. mam właśnie hp nx6110 na celeronie 360 (1.40/400) i chciałbym założyć coś szybszego. Co wejdzie i będzie działało? w załączeniu cpu-z Mam identyczny procesor w swoim HP NX 8220, planuję wymianę na PM 740 (1733/133/533/Dothan/90nm). Wiem że u mnie jest to możliwe i będzie działać, bo już ludzie robili takie podmiany i mówili że OK. Nie wiem jak to jest w 6110, poszukaj na necie czy były takie laptopy z fabrycznie wstawionym PM, jeśli tak to masz wskazówkę. Nie sądzę żeby do takiej samej "linii" laptopów wstawiane były różne płyty główne. Nie wiem jedynie co z windą robić (win xp home)? Czy wymiana procesora "zepsuje" system? EDIT: mój chipset i915PM : http://www.intel.com/products/chipsets/915pm/index.htm obsługuje następujące procesory : http://www.intel.com/products/processor/pentiumm/index.htm sam sprawdź jak jest u Ciebie EDIT 2 Dziękuję forumowiczom za info że systemu nie trzeba przeinstalowywać. Dla użytkowników 6110 link do "książki serwisowej" http://bizsupport.austin.hp.com/bc/docs/su...0/c00502970.pdf biblia dla posiadaczy nc6000 http://bizsupport.austin.hp.com/bc/docs/su...1/c00725201.pdf ogólnie to można powiedzieć że wszystko to jest dostepne w sieci na stronach HP :D Edytowane 30 Grudnia 2007 przez dogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanito Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 dzięki za podpowiedź. napisz jak poszła przesiadka pzdr, stfn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) nx6110 wychodziły również na PM było na tym forum i jest chyba w największym temacie o tym modelu ja już dokładnie nie pamiętam, ale nie wiem czy najbezpieczniejszym rozwiązaniem nie było branie PM na tej samej szynie co celeron czyli 400mhz bo były chyba 3 odmiany płyt na chipsecie 915 - które różniły się jakąś tam literką i jedna z nich nie wspierała częstotliwości 533 a była masowo ładowana do pierwszych modeli z celkiem < 1,4 a i o tego mogła zahaczać możesz również wstępnie przeprowadzić drutmoda - jeśli ruszy będziesz miał odpowiedź co obsługuje twoja płyta zastanów się jednak przed wszystkimi zmianami czy Ci to potrzebne ja miałem identyczny model i mocy mi wystarczało - pewnie masz 512ramu odsadzone 2 gniazda - przelicz sobie czy Ci się takie zmiany opłacają mi się nie opłacały jedynym sensownym zyskiem będzie wydłużenie pracy na baterii - bo niestety przy Celeronie nie wystarcza jej na obejrzenie całego filmu w pociągu chociaż procek nie jest zły! Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dogi Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Jestem już po zmianie procesora. Zgodnie z planem Pentium Mobile 1,73 (PM 740) zastapił mojego Celerona 1,4 . Dzięki zmianie procesora pamięć RAM pracuje na prędkości 533. W NHC ustawiłem niższe napięcia na poszczególnych mnożnikach, mam dzięki temu teraz 800MHz i 40 stopni. Podczas próby SuperPi , przy max obciążeniu procka temp = 51. Przyspieszenie w tej próbie jest 8M = 08m 46s, na celeronie było 11m 10s. Zaznaczam że nie to było moim głównym celem. Chciałem mieć cichszy sprzęt, chłodniejszy, dłużej pracujący na baterii (chociać tego akurat jeszcze nie sprawdziłem). Wymiana nie jest trudna, ktoś kto wie do czego służy śrubokręt powinien sobie poradzić bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masterdomin Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 "Chcesz naprawdę wiedzieć, to dojdź do tego sam zamiast słuchać pseudo specjalistów na forach"........ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Dobra, to może ciut temat odgrzeję. Posiadam owego HP NC6000. Procek 1.6 jądro Banias i tak się zastanawiam co tu lepszego maksymalnie by podeszło, bez wielkich udziwnień. I czy warto? Tzn. czy jak wrzucę koło 2.0, czy nie będzie jakich jazd z chłodzeniem? Edytowane 21 Marca 2008 przez Juzef Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...