Wiedzmin_ Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Mowiac szczerze troche zglupialem... Mam kostke 1GB 800MHz z CL5 podlaczona do plyty glownej jak w podpisie. Plyta obsluguje 2 tryby pamieci DDR2, 533/667MHz. W biosie ustawilem pamiec na 667MHZ. Oto co mi pokazuje Everest: A zeby bylo ciekawiej, oto wyniki z cpuz: Pytam zatem - WTF? To w koncu z jakim taktowaniem i timingiem chodza te pamieci? 533MHz? 667MHz? A moze 400 albo 800? o.O Edytowane 27 Listopada 2007 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Najszybciej masz efektywne 400MHz na cl3. Nie wiem jak ustawiles te 667 w biosie ale chyba cos powaznego pominales... Rzuc jeszcze okiem na Memset'a zeby miec pewnosc co do ustawien - Everestowi przestalem wierzyc dawno temu i nie wiem co ostatnio zepsuli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Memset 3.0 mowi krotko: NOT FOR THIS CHIPSET! i sie nie uruchamia. A teraz dowcip: przestawilem w biosie pamieci na 533MHz i... programy pokazuja identyczne wartosci o.O Edytowane 28 Listopada 2007 przez Wiedzmin_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ou... Tego nie przewidzialem. Nie gryzlem sie z AsRockiem wiec nie wiem co za genialne ustawienia ma ta plyta. Szukales czegos w watku o mobo w 775? Update biosu? Najpierw zmiana timingow czy reaguja a pozniej taktowan? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ta, przegladalem. Sam nie znalazlem tam odpowiedzi, ale dalem zapytanie i linka tutaj w temacie z ASRockiem: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2828075 Z tego co widze to tam gosciom (str. 7 tematu) pokazuje wartosci z przedzialu 200-300MHz o.O Myslalem ze pamieci maja fabrycznie pewne stale przypisane wartosci taktowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Masz efektywne DDR400, czyli 200mhz, to co pokazałeś z everesta to tylko SPD, więc nie ma tam nic o aktualnym taktowaniu pamięci. Aktualne będzie w "przetaktowanie" A memset myli się co do taktów częściej niż everest ;) Podkręć CPU, a w biosie ustaw wszystko ręcznie. Zobacz też co się pokaże w programach przy ustawieniu 533 w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Podkręć CPU, a w biosie ustaw wszystko ręcznie. Zobacz też co się pokaże w programach przy ustawieniu 533 w biosie.Niczego na razie nie krece, i tak zasilacz ledwo zipie. Przy ustawieniu 533 w biosie jest to samo. Jesli chodzi o przetaktowywanie pamieci to mam tylko 3 opcje: voltage low, auto, high (o ile dobrze pamietam) i na tym sie konczy przetaktowywanie pamieci. Jesli podkrece FSB z 200 to i pamieci beda szybciej chodzic zdaje sie. Dalej nie rozumiem jak pamieci DDR2 moga chodzic na 400MHz o.O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Niczego na razie nie krece, i tak zasilacz ledwo zipie. Przy ustawieniu 533 w biosie jest to samo. Jesli chodzi o przetaktowywanie pamieci to mam tylko 3 opcje: voltage low, auto, high (o ile dobrze pamietam) i na tym sie konczy przetaktowywanie pamieci. Jesli podkrece FSB z 200 to i pamieci beda szybciej chodzic zdaje sie. Dalej nie rozumiem jak pamieci DDR2 moga chodzic na 400MHz o.O Daj FSB 201 i zobacz co jest przy oby dwóch opcjach (533/667). W biosie jest jeszcze opcja ustawień timingów. Pamięci chodzą na 400, bo płyta ustawia 1:1, może przy fsb201 ustawi inny dzielnik (większy). Dlaczego DDR2 miałyby nie chodzić przy 200mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Ok sprawa byla prosta, wystarczylo w biosie wylaczyc 'flexibility'. Kosci chodza jak nalezy, oczywiscie CL jest gorszy niz 3 ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...