Skocz do zawartości
piotrjancy

Kino Domowe 3 Typy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na święta planuję z ojczulkiem sprawić sobie pod choinkę kino domowe budżet do 1500zł. Jakie mamy oczekiwania hmm, wiem że za tą kwotę cudów nie ma co oczekiwać, nie jesteśmy melomanami, lubimy raz na jakiś czas obejrzeć dobry film na DVD a z racji z tego że mamy tylko TV więc jest tylko 2.0 8O i tu nam potrzeba coś 5.1. Mieszkam w domu więc o sąsiadów nie muszę się martwić moc nie ma znaczenia byle dźwięk a dokładnie efekty 5.1 były na przyzwoitym poziomie. Pokój nie duży około 20m2. Jak na razie mam takie typy:

1. Samsung HT-TX35R

Dołączona grafika

Allegro

2. LG LH-T760IA

Dołączona grafika

Specyfikacja

3. LG HT552TH 552

Dołączona grafika

Specyfikacja

Jeśli ktoś ma jakiś model ew. miał styczność z kinami z tej półki cenowej to bardzo proszę o opinie.

Edytowane przez piotrjancy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z zadnym z tych trzech nie mialem do czynienia, ale rzuce trzy ogolne rady:

1. Aktywny subwoofer - w tej klasie cenowej to raczej standard, ale polecam zwrocic na to uwage na wszelki wypadek.

2. Sposrod glosnikow najwazniejsze sa przednie, bo przez nie leci gros dzwieku, na drugim miejscu centralny (dialogi, wokal w przypadku koncertow); jakosc glosnikow tylnych ma mniejsze znaczenie, bo to tylko glosniki efektowe

3. Fajnie by bylo, jakby amplituner nie byl zintegrowany ze wzmacniaczem - mozna wtedy latwiej wymienic poszczegolne elementy zestawu (jak wiadomo, apetyt rosnie w miare jedzenia 8O ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio widziałem w A..(pewnym dużym sklepie AGD oraz RTV) bardzo ładny zestaw Marantz'a. Firma dobrze znana w świecie audiofilów. Niestey nieco droższy bo równe 2k, ale IMO warty uwagi. A co do powyżej wypowiedzi costi to do 1,5k ciężko dostać coś dobrego o budowie segmentowej z aktywnym subwooferem. Najlepiej iść do sklepu i posłuchać czegoś markowego. 8O

Edytowane przez truman20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak byłem w MM i było tego sporo (LG, Panasonic, Samsung, JVC) za 1,5tys. Był także LG HT552TH 552 kino mam zamiar kupić za około 2 tyg. pewnie zrobię tak pojadę do MM i każe im podłączyć dane kino żebym sobie wstępnie przesłuchał jak ono gra (wezmę jakieś filmy w 5.1 i DTS) tak czy siak muszę mieć kino z 4 wolno stojącymi kolumnami z tego względu ze małych nie mam gdzie postawić, a z kolumnami nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś pochodziłem po sklepach i wybór padł na zestaw SONY za 2000 tys. (podziękowania Tacie że dołoży kasę) w którym to oddzielnie jest dvd i amplituner do tego 2 pełno wymiarowe kolumny i 2 satelity (all z drewna) brak subwoofera ale ten się dokupi się potem, modelu dokładnie nie pamiętam ale grało to wyśmienicie. Sprzedawca puścił płytę testową SONY ze wszystkimi efektami dźwiękowymi i to był szok aż się ludzie zeszli w sklepie 8O mam nadzieje że wybór okazał się trafny. Jak tylko je dostane zdam relacje jak to gra.

Ps. na subwoofer mam zamiar wydać do 400 zł, a co to będzie hmm kupie po świętach.

Ps2. polećcie jakieś kable z allegro do podłączenia tych głośników (org. w zestawie brak) długość 30m w sumie.

podobne było do tego:

Dołączona grafika tylko że czarne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

2. Sposrod glosnikow najwazniejsze sa przednie, bo przez nie leci gros dzwieku, na drugim miejscu centralny (dialogi, wokal w przypadku koncertow); jakosc glosnikow tylnych ma mniejsze znaczenie, bo to tylko glosniki efektowe

(...)

Jeżeli chodzi o kino domowe to najważniejszy jest właśnie głośnik centralny. Z własnego doświadczenia wiem, że wysokiej klasy głośnik centralny może spowodować, że jakość odsłuchu wzrośnie drastycznie. Przednie głośniki oczywiście są ważne, ale nie bagatelizujmy wpływu centrala. Z tyłem to jak kolega wyżej napisał, czasami sobie popierduje 8O pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi