Skocz do zawartości
Jacek6663

Pytanie O Dual. Dlaczego 667 A Nie 800mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie. Zakupiłem ostatnio pamięci ddr2 1g 800mhz i mój problem polega na tym że w biosie pamięci te są opisane 667 dual channel. Wydaje mi się że powinno pisać 800. Nie wiem czy tak ma być czy to wina pamięci. moja konfig: płyty Gigabyte GA-M56S-S3 procesor DualCore AMD Athlon 64 X2, 2400 MHz (12 x 200) 4600+

Karta Radeon X1950 Pro (256 MB)

DDR2 1GB PC2-6400 CL5 GR800D264L5/1G good ram

DDR2 1GB PC2-6400 CL6 GR800D264L6/1G good ram

roznia sie tylko jedna cyferka

Proszę o porade czy tak ma byc ?, Pozdrawiam!

Dołączona grafika

A tu z jedna koscia pokazuje 800 mhz

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw w biosie na 800 i sprawdz everestem dodatkowe zapisy spd

generalnie nie masz parki dual channel bo powinny byc te same kosci(pod wzgledem parametrow i serii)

EPP te pamięci nie mają, bo cpu-z by pokazał (to jest 1.42).

Ale pewnie ustawienie na 800 z biosu + timingi ręcznie i ewentualnie podbite napięcia powinno pomóc, mimo że kości nie od pary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale pewnie ustawienie na 800 z biosu + timingi ręcznie i ewentualnie podbite napięcia powinno pomóc, mimo że kości nie od pary.

no zrobił bym to ale czy nic nie zjara sie i czy mógł byś mi pomóc w sposób łopatologiczny ? bo jestem laikiem w tych sprawach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam książeczkę ale i tak potrzebuje pomocy może jakoś na priv przez gg ?

Niestety, czytać książeczki to na nawet Orgiusz Cię przez priv nie nauczy ;) Odrobina samozaparcia i już wiesz co i gdzie, ustawiasz, zapisujesz i wszytko śmiga, jak będziesz to robił z głową to nic się nie spali, co najwyżej jak przesadzisz to będziesz musiał bateryjkę wyciągnąć na 10 minut i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po przerwie, teraz mam nowy problem: wymieniłem kość (z takimi samymi oznaczeniami ale jak sie okazało różniące sie) różnią sie tym co widać (zaznaczone na czerwono), czyżby przez to nie mogły chodzić w dualu? płyta świruje bo nie ma tych kości krzemowych na obu, wszystkie wejścia sprawdzałem i kombinowałem na rożne sposoby

czy jest ktoś w stanie mi pomóc ?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi