Loocky Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam! Od pewnego czasu nosze sie z zamiarem kupna nowego kompa. Nie siedzie w tej tematyce przez co kiepsko sie na tym znam i dlatego o pomoc zwracam sie do Was :) Do napisania tego posta zmobilizowało mnie pojawienie sie: AMD Phenom Quad-Core 9600 BOX (Socket AM2+). Jak pisalem nie siedze w tym ale slyszalem cos o super 4-rdzeniowych prockach od AMD ktore mialy sie pojawic. Czy to juz to? Czy to ten cud techniki ktory rozklada na lopatki Q6600? Bo wlasnie mam dylemat czy Q6600 czy jednak cos nowego od AMD? Czy tez moze te 2 pierwsze procki od AMD [9500 i 9600] to tylko wstep i danie glowne dopiero przyjdzie? Co robic? Brac to co jest teraz czy jeszcze czekac? Kupowac przed swietami czy po? Zaraz za prockiem idzie MOBO. Jakie najlepsze do Q6600 a jakie do Phenoma? Dodam ze na procek chcialbym przeznaczyc do 1000zl a na mobo tak do 700/800zl [Mozliwosc OC tez sie przyda]. Dalej jestem troszke bardziej zdecydowany ale jak najbardziej otwarty na propozycje: do tego chcialbym dorzucic: GeForce 7900 GS Gigabyte Turbo Force 256MB HDTV & 2x DVI (PCI-E) [mysle ze tanio i w miare dobrze] OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5 Seagate 1 TB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) [na dane] Seagate 160 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) [na system] CoolerMaster Centurion 532 Black [lub cos lepszego w podobnej cenie?] + do tego 1 czy 2 wentylatorki Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-500W Logitech MX620 Cordless Laser Mouse lub Logitech VX Revolution Laser Notebook Mouse lub Logitech MX1000 Cordless Laser Mouse Klawiatura A4Tech KL-5 X Slim USB / PS2 [potrzebna mi mala - bez klawiatury numerycznej] Dodam, ze nie kupuje glosnikow, napedu, karty dzwiekowej, drukarki a no i monitor tez mam ;] Prosze o weryfikacje i POMOC!!! :) Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Lepiej 8800GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eldian Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Fakt lepiej GT Pozatym radze na razie wziąć e2160 i poczekać do lutego. Wtedy po 20 stycznia będzie wiadomo więcej o nowościach Intela a nawet jak coś to procki też stanieją :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Wszystko bez pomyślunku... Zupełnie... Zestaw przykładowy: Procesor : Intel Core2Duo E6750 - 575 zł albo jak już koniecznie chcesz to Q6600 - 825zł (nie widzę sensu ale ok...) Chłodzenie procesora : Noctua NH-U12F - 190zł Płyta Główna : Abit IP35 Pro - 540 zł albo Foxconn Mars - 670zł Pamięć Ram : 2x OCZ 2x1GB 800Mhz Platinum Rev 2.0 - 398 zł albo OCZ Vista Upgrade 800 (2x2 GB) - 420zł Karta Graficzna : Palit 8800GT 512MB - 930 zł Zasilacz : Corsair CMPSU-520HXEU 520W - 330zł HDD : 4x Samsung 400GB HD403LJ w RAID'zie oczywiście - 4x310zł ( o ile rzeczywisice potrzebujesz aż tak dużej pojemności, bo kupowanie dysku na zapas mija się z celem-bardzo szybko one tanieją) Napęd : Pioneer 212 SATA - 112 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Nie wiem czy dobrze patrze ale 8800GT jest 2xdrozsza - kategorycznie odpada;/ Ja nie bede gral ;) wiec szkoda mi ponad 1000zl na grafe... Chce nabyc kompromis miedzy cena a wydajnoscia i stanowczo ponizej 1000 PLN. A czekac az do lutego to juz mi zupelnie nie na reke. I tak juz czekam dosyc dlugo wiec bylbym w stanie poczekac jeszcze do swiat lub chwilke po swietach ale czy jest sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) To do czego będziesz używał kompa?? Edytowane 5 Grudnia 2007 przez choody92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=247005 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 To do czego będziesz używał kompa?? Do muzyki... Wszystko bez pomyślunku... Zupełnie... Moze i cos w tym jest:P Staralem sie ale jak pisalem nie znam sie na tym... Procesor : Intel Core2Duo E6750 - 575 zł albo jak już koniecznie chcesz to Q6600 - 825zł (nie widzę sensu ale ok...) Chłodzenie procesora : Noctua NH-U12F - 190zł Płyta Główna : Abit IP35 Pro - 540 zł albo Foxconn Mars - 670zł Pamięć Ram : 2x OCZ 2x1GB 800Mhz Platinum Rev 2.0 - 398 zł albo OCZ Vista Upgrade 800 (2x2 GB) - 420zł Karta Graficzna : Palit 8800GT 512MB - 930 zł Zasilacz : Corsair CMPSU-520HXEU 520W - 330zł HDD : 4x Samsung 400GB HD403LJ w RAID'zie oczywiście - 4x310zł ( o ile rzeczywisice potrzebujesz aż tak dużej pojemności, bo kupowanie dysku na zapas mija się z celem-bardzo szybko one tanieją) Napęd : Pioneer 212 SATA - 112 zł No to jest ciekawe i skoro uwazasz ze z pomyslunkiem to czemu nie:) Tylko jak juz to chcialbym Q6600, OCZ 2x2gb, bez napedu no i na ta grafe mi szkoda bo ja tego nie wykorzystam, a wystarczy mi ze bede mogl podlaczyc 2 monitory i raz na rok odpale sobie jakiegos klasyka typu Baldur's Gate ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Po co ci quad do muzyki??? Kup lepiej i-poda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Po co ci quad do muzyki??? Kup lepiej i-poda.Do produkcji... iPoda juz mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Do produkcji... iPoda juz mam. Aha. Zwracam honor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 (edytowane) HDD : 4x Samsung 400GB HD403LJ w RAID'zie oczywiście - 4x310zł A i chyba wolalbym jakas kombinacje dyskow firmy Seagate lub WD. Mam kiepskie doswiadczenia z Samsungami. W gotowcach znalazlem to: HDD : 3x WD 500GB 16MB Cache AAKS - 1215 zł i mysle ze 2x500gb by wystarczylo - jaki koszt tego rozwiazania RAID??? Edytowane 5 Grudnia 2007 przez Loocky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) bazując na zestawie @QRVICH (ceny podał niskie więc trochę poszperaj za tak tanim sklepem) Procesor : Intel Core2Duo E6750 - 575 zł Chłodzenie procesora : Noctua NH-U12F - 190zł + pasta Płyta Główna : Abit IP35 Pro - 540 zł Pamięć Ram : 2x OCZ 2x1GB 800Mhz Platinum Rev 2.0 - 398 zł albo OCZ Vista Upgrade 800 (2x2 GB) - 420zł / skąd tak niska cena? Zasilacz : Corsair CMPSU-520HXEU 520W - 330zł Karta Graficzna : nie grasz więc wystarczy ci pasywny MSI 8600GT : 355zł (proline) HDD : zakładam że dane jakie będziesz trzymał będą dla ciebie cenne, więc RAID 10: a) 4xSeagate Barracuda ST3500320AS (500GB, 32MB, SATA/300, NCQ) -> jeśli potrzebujesz 1TB; 4x390 (proline) b) 4xSeagate Barracuda ST3250410AS (250GB, 16MB, SATA/300, NCQ) -> jeśli wystarczy 500GB; 4x232zł (agito) całość z HDD a) : ok 3970 + obudowa wiec nawet byś sie wyrobił kupić obudowę ANTEC P182 - przy robieniu muzyki cisza się przyda. ps.próbuj negocjować cenę kupując 4xHDD. ja *410AS kupiłem po 225 wobec 240. edit: przeoczyłem że nie chcesz napędu Edytowane 6 Grudnia 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) OK czyli sytuacja wyglada tak: Procek to E6750 lub Q6600 [jednak przychylam sie do tych 4 jaj - no co ja poradze ;P] + Noctua NH-U12F - 190zł + pasta Plyta Abit IP35 Pro Ram OCZ Vista Upgrade 800 (2x2 GB) Zasilka Corsair CMPSU-520HXEU 520W No i teraz przychodza te 2 najwieksze dla mnie watpliwosci: Czy jest sens ladowac sie w tego RAID'a? Bawic sie w to zamiast kupic 1TB Seagate? No i co z miejscem na system? Moim zamyslem bylo oddzielenie systemu i oprogramowania od danych. Tak ze w razie gdy dupnie system z danymi nic sie nie stanie. Wiec do tego 1TB dokupic cos malego na system. Moze to nie jest najoplacalniejsza opcja ale chyba bezpieczna? Grafa ;/ Zglupialem z deka... Nie gram wiec nie mam wymagan ale gdyby brac 7900GS to nie bo lepiej juz dolozyc i kupic 8800GT a to juz drogo i po co mi? Wiec cos innego - ten MSI 8600GT? Z czym to sie je:P? Poprostu potrzebne jest mi cos taniego i w miare dajacego rade wlasnie tak do 500zl mysle... W zaleznosci od tego ile zostanie bede myslal o lepszej lub gorszej obudowie. Edytowane 6 Grudnia 2007 przez Loocky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 W takim razie dobry będzie 8600GT. Ewentualnie zamiast MSI możesz zabrać troche szybszego Palita 8600GT Sonic+ :) W raid zawsze jest sens sie pakować :D A co do ceny 2x2GB to na allegro w takiej cenie własnie widziałem. W ogóle ceny brałem ze Skąpca (ewentualnie Ceneo) i Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) @Loocky jak to ci "dupnie system" ? takie coś jest wysoce nieprawdopodobne. no chyba że łazisz po ruskich stronach bez zabezpieczeń albo nazwa RegSupreme jest ci obca... o defragmentacji nie wspominając. martwił bym się prędzej że ci HDD "dupnie" jak to mówisz. dlatego RAID 10: szybkość RAID 0 a bezpieczeństwo RAID 1. odnośnie 8600GT Palita: po co mu to? szybszy o szczegół a chłodzony aktywnie. bierz MSI 8600GT w pasywie. bardzo staniał (niedawno było za gruuubo ponad 400zł) a jest bezkonkurencyjny wśród pasywnych 8600GT. w dodatku jako jedyny z pasywnych da się troszkę podkręcić bez groźby ugotowania. choć po co go podkręcać jak nie gra się wcale albo w starsze tytuły. /edit: eh te literówki Edytowane 6 Grudnia 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 No to robimy RAID'a :D A ile to kosztuje? Ten RAID 10? A nad grafa musze jeszcze pomyslec i zobacze jak bede stal z kasa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) No to robimy RAID'a :D A ile to kosztuje? Ten RAID 10? A nad grafa musze jeszcze pomyslec i zobacze jak bede stal z kasa. napisałem ci ile należy na RAID 10 wyłożyć. minimum 4 dyski. jego jedyna poważna wada to właśnie koszty. nie chce robić OT. nie będę tu opisywał budowy poszczególnych RAID i podstawowych "za" i "przeciw" . masz to choćby w wikipedi. co do karty graficznej: jeśli nie grasz w jakieś najnowsze gry to ten MSI ci wystarczy w pełni, a resztę z budżetu 500zł przesuń na HDD. btw: jaki planujesz system? pytam bo planujesz 4GB ramu edit: pamiętaj że nie wszystkie mobo obsługują RAID 10. ten Abit IP35 Pro widziałem że tak. Edytowane 6 Grudnia 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 (edytowane) napisałem ci ile należy na RAID 10 wyłożyć. minimum 4 dyski. jego jedyna poważna wada to właśnie koszty. Oooo nie!!! Przeczytalem w wikipedii, przeanalizowalem jeszcze raz posty w tym temacie i dopiero zalapalem ;p [mowilem ze w tym nie siedze] Nie nie rezygnuje jednak z tego rozwiazania RAID;p Biorac pod uwage efekt to za drogo jak dla mnie:P Zastosuje jednak opcje Seagate 1TB i do tego cos malego na system. btw: jaki planujesz system? pytam bo planujesz 4GB ramuJeszcze nie wiem. Edytowane 6 Grudnia 2007 przez Loocky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) No to wyglada to tak: Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX Noctua NH-U12F Abit IP35 Pro OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5 GeForce 8600 GT Palit 256MB HDTV & DVI (PCI-E) Sonic+ [jednak Palita wybralem] Corsair CMPSU-520HXEU 520W 2xSeagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) [wsadze to w RAID 1 i gdy zapelnie 500gb to bede sie martwil co zrobic, ewentualnie zrezygnuje z bezpieczenstwa i normalnie zaczne korzystac z drugiego dysku, a moze do tego czas dyski tak stanieja ze dokupie jeszcze 2 sztuki i zrobie RAID 10 1TB] Cooler Master Elite 331 Logitech MX1000 Cordless Laser Mouse Klawiatura A4Tech KL-5 X Slim USB / PS2 Ale tak sobie pomyslalem jeszcze - moze narazie kupic tylko 2gb RAMu ale cos lepszego, szybszego? np: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 1066MHz Titanium Intel CL5 Co o tym myslicie? Bo w sumie to tak sie bronilem zeby kosci RAMu byly po 2gb zebym kiedys mogl ewentualnie dolozyc jeszcze tego ramu ale majac 4gb myslicie ze bez zmiany reszty podzespolow bylaby kiedys taka potrzeba? Bo tak cos pomyslslem ze moze i nie;p I wtedy jesli bym zszedl na kosci 1gb to wlasnie zainwestowac w cos co by bardziej optymalnie wykorzystywalo te 4 sloty na RAM DDR2 i wlasnie najpierw kupic 2gb i pozniej dokupic jeszcze 2. Edytowane 7 Grudnia 2007 przez Loocky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elomelo Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Rozumiem, ze ogarnales opcje iz posiadajac 4GB RAMu musisz miec system 64bitowy? (aby calosc RAMu wykorzystac) ps. do muzyki Quad? jakies nieporozumienie, nie wiem z czego korzystasz ale nie znam programu do tworzenia muzyki/cokolwiek robienia (poza kodowaniem/dekodowaniem), ktore uzywaja wiecej niz jednego rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Prosze jednak o rade w sprawie RAMu: brac 2x2gb 800mhz [OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5] czy narazie 2x1gb 1066mhz i za jakis czas dokupic kolejne [OCZ Technology 2x 1GB DDR2 1066MHz Titanium Intel CL5] czy jeszcze cos innego w opcji 2x1gb z tej wyzszej polki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Prosze o rade. W tym tygodniu chcialbym zlozyc juz ten zestaw dlatego co myslicie na temat tego RAMu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 po 1: nie pisz posta pod postem, tylko edytuj po 2: 2x2gb 800mhz [OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) Przepraszam za posta pod postem. A jakies argumenty za ta opcja? I przeciwko tej drugiej? Edytowane 9 Grudnia 2007 przez Loocky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0bi Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Roznice sa takie: 1. Zawsze wazniejsza jest ilosc ramu od jego szybkosci 2. Nie warto doplacac do tych drozszych, roznice zauwazysz tylko w benchmarkach. PS. Sory, ale siedze na linuxie live-cd i nie mam PL znaczkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Si. Kolega wyżej ma rację :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Ok 2x2gb 800mhz. Dalem do sklepu w ktorym mam zamiar kupic kompa [www.henwar.com.pl] caly zestaw do wyceny i wyszlo mi 4100. I teraz tak mysle czy nie dobrac sobie jakiejs lepszej obudowy wlasnie - cos cichego, solidnego i przestronnego - tak do 400 w sumie... Ten ANTEC P182 podany przez kolege jest nie dosc ze ladny to wlasnie podobno cichy i na pokladzie ma 3 wentylatory ale to jakies 500PLN A moze cos podobnego ale taniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 (edytowane) Mnie za taki sam zestaw bez myszy i klawiatury wyszło w Apollo dokładnie 3501zł... Wysyłka wyniesie cię 30zł. Więc prosta sprawa - zmień sklep :D Btw - Myszkę proponuję kupić Logitech MX Revolution - jeden z topowych modeli Logitecha, znacznie lepszy następca mx1000. :) Edytowane 10 Grudnia 2007 przez QRVICH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loocky Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 No to rzeczywiscie sporo taniej... Dalo mi to troche do myslenia :D Z tym ze musze napisac do sklepu czy mi to poskladaja na miejscu bo nie chce w tym rak maczac [ale jak by to bylo z wysylka? Poskladanego kompa moga nie chciec wyslac;/ poza tym czy to sie nie odbije na kompie takie cus, a moze nawet nie wysyla sie zlozonych kompow;d?] Dodam ze jestem z Wawy a i chcialem polowe sumy wplacic a reszte sobie trzasnac na raty. Napisze do sklepu jak to wyglada... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...