Skocz do zawartości
stefanito

na co idą publiczne pieniądze? 3DMark2001

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie!

moja firma (ministerstwo), zanabyła w grudniu kompy. w sumie tak po ok. 4k PLNów za sztukę. 8O

Oto co jest w środku:

Baleron 1.7GHz, 128MB ram, mobo typu noname (siakaś viarama), dysk 40GB (jakiś), sieciówka, devede lg, dźwięk na mobo, monitor samsung (nie płaski!), flop, klawisze, mysza bez rolki itp. no, jeszcze winda xp.

a, no i grafa: nieśmiertelna tnt2 m64 32MB :-(

za 4k PLN....

zrobiłem 3dmark i...

równiutko 850 punktów.... :evil:

ja wiem, ze to komp do ofisa, ałtluka itp, ale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s.

tylko nie piszcie, ze publiczne pieniądze idą na moje zabawy w 3DMark, bo mnie to nie wzrusza ;)

Dlaczego publiczne pieniadze ida na twoje zabawy 3DMarkiem ? 8O :evil: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie wiesz, to to jest tak - jakiś znajomy ma sklep komputerowy czy, po prostu zna się na kompach i ma firmę, więc zamówili u niego - w ten sposób ktoś dużo zarobił.

Takie przekręty są w Polsce na każdym kroku, a zwłaszcza w urzędach państwowych. BTW - tego co składał jeden komp wyszedł pewnie ok 1500zł, albo jeszcze mniej - 2500zł do kieszeni (minus wat :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiadmo caly nas zkraj na każdym kroku znajomości łapówki itd. Moi starszych ktoś chce zrobić w <span style="color:red;">[ciach!]</span>a i nagle po tym jak moj wujas w nasyzm miescie wygrał wybory to unieważnili decyzje pozwolenia na budowe :lol: jak budynek już stoi od 4 lat a od dwoch prowadza starsi działalnośc, ktoś z byłej kadencji musiał coś namącić itd, wogóle jak mój wujas wkroczył do gminy po wygranych wyborach nagle brakowało wsyztskich dokumentów starszych :cry: ostre przekrety ktos robi zeby moi starym życie zatruć no ale nic cała polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no rzeczywiscie, ja na moim osobistym durniu 1.2 na abicie, 256ramu i gf4mx robie całe 4700 3DMarków... :)

a te 4k, to tak rzekłbym 'up to', bo zamowienie bylo duuuże... ale raczej bliżej 4k za sztuke niż dalej... a serwis? wszystko robią nasi informatycy!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O Coś ci sie pomieszało 8O

Taki duży i nie qma :evil:

Duża firma a soft to sobie na stadionie Qpi LOL :lol:

Ty chyba nie poważny jesteś

Dodaj do tego cenę softu OEM i umowę serwiswą

Dlatego cena kompa jest taka :)

Cena samego hardware`u to, w najlepszym wypadku, 50% ceny całej zabawki :!:

Policz ile kosztuje Wingroza XP OEM + Office XP OEM + koszt zainstalowania - no to ci wyjdzie 4k złociszów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc załóżmy, że bym ten sprzęt kupował w sklepie i sam składał - czyli cena wyższa (dla podzespołów), to ta konfiguracja z 128MB DDR (nie SDR) wychodzi ok 2200zł razem z WinXP Prof (700zł) + monitor załóżmy 1000zł - razem 3200zł (nie było mowy o żadnym Office XP)

Sklep który składa płaci mniej za podzespoły i to chyba jest oczywiste, ale nawet jakby gostek ze sklepu kupował w innym sklepie, to i tak jest 800zł do przodu na jednym kompie. Załóżmy, że różnica w cenach podzespołów idzie na koszt instalacji i umowę serwisową.

No cóż - jeżeli do tego był jeszcze Office XP, to wszystko sie zgadza. Jeżeli bez Office'a, to 800zł do przodu - mniej więcej oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi