Skocz do zawartości
acrobat13

Wc By Acrobat13; Cpu + Gpu

Rekomendowane odpowiedzi

REV 1.1(link)

REV 1.0

- cpu : MNP Prison Pro V2 CPU SM8/10

- gpu : Zalman ZM-GWB8800 GTX

- węże : Innovatek 8x10mm UVR niebieski

- pompka : Black Water Silent Pump 12V

- chłodnica : Black Water Advanced 122 rev. 2.0 + 2x Fander 120mm

Dołączona grafika

*wiecej zdjęc nie dorzucam , jest juz nowa rev wiec nei ma sensu :)

Wszystkie częsci poskładalem, podlaczylem, zalałem i uruchomilem.. Pojawił sie jednak pewien problem - temperatury. :blink:

AC Scytche Infinity + Fander 120 (na max) - E6600 @ 3,6ghz vcore 1,525 - ~ 75*C

WC - E6600 @ 3,6ghz vcore 1,55 [lekko zwiekszone] - ~ 70*C !

Spodziewalem sie znacznego spadku temperatury .. taki wystapil na grafice (8800gtx) - temp spadła z 90*C (stress na AC) na 55*C (stress - WC)...

Próbowałem juz chyba wszystkiego, zeby zbić temperature na procku. Zakładalem blok 3 razy, zmienialem paste, odpowietrzalem jednak nic to nie dało... Temperatura na grafice wydaje się byc w porządu, tylko co jest z prockiem ? Na teraz odpuszcze sobie walke z wc, nie mam juz pomyslow co jeszcze mozna zrobic, czekam na wasze porady. Mam nadzieje ze jutro rano wszystko będzie dzialac "tak jak powinno"..

Edytowane przez acrobat13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- zapinki na bloku sa chyba przykrecone spodem do gory

- jak patrzy sie na fotke, to prawy krociec chlodnicy zamienilbym na katowy

Wysokie temp mozesz troche obnizyc dodajac jakis wentyl w strone chipsetu/sekcji zasilania, przy takim V bez nawiewu, radiatory sa pewnie na maxa gorace -> podgrzewa sie pcb i po czesci procek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówi ryba zapinka jest na odwrót.. Co do temp: 2x120 to troche mało ale gdzie tu 70*? Zobacz czy chłodnica się nagrzewa? Ten wąż zdejmij z grafiki bo gorzej jak się przetopi czy coś będzie bieda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czyli rozumiem ze zapinke zle zalozylem ? Ta niebieska tasme moge zerwac i zalozyc odwrotnie , tak ? :] To moje pierwsze wc, skladalem sam (tylko sie oczytalem przed tym , co i jak) - wybaczcie taki pytania :)

(bloczek na tej pierwszj fotce nie jest dokrecony bo sciagalem do zdjęcia)

edit

Co do nawiewu na hitpajpy to nic nie dało, owszem z nawiewem sa zimne, ale temp procka dalej 70*C...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To z zapinką że pod tą folią będzie ładniejsza strona bez rys etc. Co to za pasta? No i troche jej dużo. Odpowiedz na moje pytanie co do chłodnicy. Bo u mnie jest np 50stress na 3600MHz ( d-tek ) ale chłodnica nawet nie potrafi zrobić się ciepła ( 6x fander :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta zalman stg1. Zmienilem zapinke na drugą stronę (zerwalem ta niebieska folie), dałem mniiej pasty (ale innej AS5) i dalej to samo - 70*C stress (3,6ghz @ v1.55)...... Chłodnica cała mozna powiedziec ze jest zimna / lekko ciepla. Cieplejsza jest tylko w poblizu zlaczki i weza (chyba tam gdzie wpada ciepla woda z ukladu..). eh juz nie mam pomyslu co robic.... praktycznie zero zysku na cpu po zalozeniu tego wc.. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było tak odrazu. Układ nie odpowietrzony. Przez co napełniałeś układ? Przez cr? Potrząsnij budą ( lekko ) zobacz czy jest powietrze w weżykach potem potrząsnij samą chłodnicą

Co do chłodnicy to na foto wygląda na ultimate :) a nie advancet

Edytowane przez razer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napełniałem przez pompke.. Chlodnica wyglada na Ultimate a na pudełku pisza Advanced. Niby odpowietrzalem układ, wylatywalo powietrze z chłodnicy, ale teraz (rano, wczoraj nie bylo) zauwazylem minimalne (moze o srednicy 1mm) bąbelki w wezy obok chlodnicy. Teaz mam rozlozonego pc na podladze, nie mam jak potrzasnac chlodnica.. Chyba rozmontuje wszystko i ponownie napelnie eh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez cr to se możesz- albo 3nik albo rezik inaczej to cienko to widze...

na szybko to jeszcze mozęsz wsadzić pompkę do miski rozłaczyć wąż tam np gdzie masz to kolanko i poczekać aż sie odpiwietrzy, potem pod woidą zamknać układ.... Tylko muswisz wymontować chłodnicę i ruszać nią podczas odpowietrzania

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziewne jest to że temp na gpu jest 53*C w stresie.. czyli woda krązy, cos tam chlodzi. Tylko dlaczego na cpu jest 70*C? Gdyby układ byl zle napelniony to chyba i na cpu i na gpu bylyby wysokie temperatury.. Sprobuje chyba jeszcze raz to zlozyc od poczatku pozniej, bo za chwile wychodze.. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle skalibrowana dioda termiczna CPU? :blink:

Spróbuj, póki masz rozłożonego na podłodze kompa, dotknąć w jakiś sposób czapki procesora sondą miernika i sprawdź prawdziwy odczyt. Chyba, że nie ma takiej możliwości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozlozylem uklad, zamontowalem na sam cpu i napelnilem ponownie. Nic sie nei zmienilo, dalej 70*C w stresie. Teraz chlodnica nie jest na 100% zapowietrzona bo mam zlozone wszystko 'na pajaka'; bloczek jest zimny, chlodnica tez. Juz nie mam kompletnie pomyslu czy cos da sie z tym zrobic..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy coś nie ogranicza ci styku z prockiem.. Zdejmij sprężynki i zobacz. Dociśnij dość dobrze ale uważaj żebyś pcb nie wygieło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musi byc wina styku z procesorem jezeli woda jest zimna. Z twoich odczytow wiec wychodzi ze i tak zle stykajacy blok chlodzi lepiej niz infinity. Chyba ze oba mialy probem z prawidlowym stykiem - pytanie czy temp na infinity byly zgodne oczekiwaniami (nie wiem ile ta plyta pokazuje ludziom na tym chlodzeniu i przy podobnym procu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem i wydaje mi sie że nic nie przeszkadza.. Podniosłem napięcie do 1,575 (3,6ghz) i max temperatura to 70*C. Na infinity osiągałem 75*C przy 1,525 wiec jakis spadek temp jest. Myślalem ze bedzie lepiej, no coz teraz nie mam czasu na zabawe z tym. Moze na swietach sprobuje podmienic mobo na p5w dh i wtedy sprawdzic temp..

Z ciekawosci zapytam.. Jakie macie temp na waszym wc (chlodnica, bloczek) i c2d (jakie taktowanie i vcore)?

Dzisiaj postaram sie wrzucic więcej fotek, wszystko wlozylem wczoraj do tt armor :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c2d e6750 3.6 ghz 1.45v stres 50-52 stopnie orthos-chłodnica fiat+ fandery na minimum. W układzie z 7900gs nie było dużo gorzej mozę o 2-3 stopnie więcej... 70 stopni to miałem przy 4 ghz 1.65v

Reszta mojego configu w sygnaturze

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

REV 1.1

cpu : MNP Prison Pro V2 CPU SM8/10

gpu : Zalman ZM-GWB8800 GTX

węże : Innovatek 8x10mm UVR niebieski

rez : Swiftech MCRES-MICRO

płyn : Feser One UV Blue

pompka : Black Water Silent Pump 12V

chłodnica : Black Water Advanced 122 rev. 2.0 + 2x Fander 120mm

Niewielkie zmiany - dodałem rezik, a takze zmienil sie cpu.. e6600 pewnego pieknego dnia przestał dawac znaki zycia.

To teraz troche fotek:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Planuje inne rozmieszczenie węzy łączących rez i pompke z chłodnica, aktualne połaczenie nie wyglada pieknie, wazne ze spelnia swoja funkcje. Temperatury wydaje mi się ze są ok:

idle

e2140 @ 3360mhz v1.46 - 35-37*C

8800gtx @stock - 42*C

stress

e2140 @ 3360mhz v1.46 - 60-70*C(wg programow, nie wiem który podaje najbadziej dokladnie, a e2140 do zimnych cpu nie nalezy)

8800gtx @stock - 50*C

Prosze o opinie, co jest be, co zmienic i czy sie podoba? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche nie przemyślane połaczenie bo reza mogłeś podłaczyć pod pompke > wywalił trójnik i katową złaczke z układu...

co do reszty hmm to tylko 2 blok :)

edyta:

ta buda to armor?

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arni, jesli podlaczyc rez pod pompke to chyba musialbym zmienic jego polozenie, a obecne jest dla mnie odpowiednie. W ukladznie nie ma trojnika.. gdzie go widzisz? :] Obudowa TT Armor

mpConroe, innym jak widac fotki dzialaja, jesli dalej bedzie problem to przerzuce na inny serwer..

Jak ewentualnie wyrzucic ta zlaczke katowa i kolanko i to polaczyc ? Probowalem ale pojawia sie problem z zalamaniem weza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi