TrueVanDal Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Witam. Mam w głowie totalny mętlik związany z chęcią kupna nowego monitora. Czas wysłużonego CRT'ka wysłać na emeryturę. No i pojawia się problem jak to zwykle bywa czyli "Co kupić". Z góry przepraszam jeżeli nie powinienem był zakładać takiego topicu tutaj (wtedy proszę moderacje o przeniesienie tematu i o wyrozumiałość ;) ). Ale do rzeczy. Interesuje mnie monitor przynajmniej 19" cali, koniecznie panorama, koniecznie z obsługą HDCP po DVI-D. Do tego całość w jakiejś sensownej cenie, tak do 850 zyli... Wiem, wymagam sporo ale już tłumaczę czemu. Panorama bo będę czasem oglądał na niej filmy plus nie wykluczam w przyszłości zakupu jakiejś konsoli (X360, PS3) a ponieważ podają one sygnał w 16:9 to lepiej mieć już panoramiczny monitorek ;). Z HDCP to może dzisiaj nieco na wyrost ale nigdy nie wiadomo co się może przydać w przyszłości a do tego gdybym chciał podłączyć do niego PS3 to już HDCP będzie wymagane. Biorąc pod uwagę te "parametry" padło mi albo na Samsunga 931BW albo na LG L196WTQ-SF, oba na matrycy TN ale w tej cenie chyba nie ma zbytniej alternatywy (legendarny BenQ FP93GP na MVA jest na moje wymagania zbyt "kwadratowy" :P a i cena nie za bardzo jak za 19"). Jestem świadom minusów tego typu matrycy, słabe kąty, nie najlepsze odwzorowanie kolorów ale wiem o tym i jestem gotów z tym żyć ;). Sprawa rozchodzi sie o to który z tych dwóch paneli wybrać (albo może ktoś poda inną atrakcyjną ofertę). Co do Samsunga to ma fajny design, widziałem go w akcji na stoisku w MM i naprawdę miał ładne kolory. W zasadzie byłbym skłonny go wziąć ale naczytałem/nasłuchałem się o tym że Samsung wstawia słabe matryce do swoich monitorów i ogólnie jest jak na loterii, można trafić jakiś shit , sypiący bad pixelami z kiepskim obrazem (ale ile w tym prawdy to nie wiem, nie znam się). Do tego te monitory są zastępowane przez "nowsze" wersje (pewnie lepsze ale i niestety droższe). Co do LG to ogólnie nigdy nie przepadałem za tą firmą, sporo się namęczyłem swego czasu przez ich napędy optyczne (choć jak widać nadal ich używam :D :lol: ) ale monitory to nie CD-ROM'y ;). Niestety nie widziałem jak działa ten "eldżik" ale trochę mnie martwi że liczba wyświetlanych kolorów to "tylko" 16,2 mln kolorów (tamten samsung ma 16,7). Fajnie natomiast wypada 30dni gwary na 0 bad pixeli. Miałem okazję pracować na 20" LG mojego kumpla, niestety nie wiem jaki to dokładnie był model ale jakość obrazu była spoko, czerń wyglądała nawet ok chociaż tam raczej na pewno było już 16,7 mln kolorów. Może ktoś widział/ma taki monitor i mógłby się podzielić wrażeniami i spostrzeżeniami? Myślałem też o jakimś większym monitorze za nieco większą kasę ale chyba wolałbym już zrobić skok na 22" niż np. na 20". Jedyne na co mógłbym sobie pozwolić to Samsung 223BW ale znowu powstaje pytanie, jak z matrycami? Co do cen to wzoruję się na Komputroniku a to z tego powodu że mam u siebie w mieście sklep który od nich bierze po ich cenie, stąd prosiłbym o podawanie przy ewentualnych propozycjach podawanie cen właśnie z Komputronika. "Super okazje" z Allegro raczej mnie nie przekonają. Sorka że taka litania z tego wyszła ale tak jak już napisałem, mam niezły mętlik w głowie. Monitor kupię na jakieś kolejne 4-5 lat więc chcę pieniądze zainwestować dobrze. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawaiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlCaponexp Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Również planuję niedługo zakup monitora LCD i ja zastanawiam się nad tymi monitorami: - Samsung 2032BW 20' 888,00 zł - GATEWAY 22" FPD2275W 899,00 zł - Samsung 22" 223BW 999,00 zł Ceny podane są z Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulczas1985 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Ja tydzień temu też borykałem się z takim wyborem i wybrałem właśnie LG l196wtq. Jestem zadowolony i szczerze polecam (dałem za niego 750pln) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Ja tydzień temu też borykałem się z takim wyborem i wybrałem właśnie LG l196wtq. Jestem zadowolony i szczerze polecam (dałem za niego 750pln)A masz może możliwość zapodania jakichś fotek tego monitora "w akcji"? Szczególnie mnie zastanawia jak wypadają na nim kolory a to ze względu nie niepełną paletę barw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulczas1985 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 A masz może możliwość zapodania jakichś fotek tego monitora "w akcji"? Szczególnie mnie zastanawia jak wypadają na nim kolory a to ze względu nie niepełną paletę barw. Ok powiedz tylko w jakiej sytuacji interesują Cię fotki a zorbie i zamieszczę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akodo Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zaden z tych monitorów nie wyświetli pełnej palety kolorów więc 16,2 czy 16,7 w tym przypadku nie ma różnicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrueVanDal Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 (edytowane) Ok powiedz tylko w jakiej sytuacji interesują Cię fotki a zorbie i zamieszczę Może jakieś foty prezentujące kąty, jak prezentuje się pulpit, jakiś film, i wygląd czerni przy zgaszonym świetle. Z góry dzięki za fatygę. Zaden z tych monitorów nie wyświetli pełnej palety kolorów więc 16,2 czy 16,7 w tym przypadku nie ma różnicyWiesz, ja się dokładnie nie znam ale skoro Samsung podaje że ma 16.7 mln kolorów to chyba nie kłamią. Inna sprawa że to się chyba rozchodzi o reprodukcję kolorów i na TN'ce w zasadzie pełnego 24bit nie ma...ale ja tu laik jestem więc mogę brednie pisać :P. Pozdrawiam. Edytowane 9 Grudnia 2007 przez TrueVanDal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...